Nyheter

KrFU-topper i epost: «Dere dolker oss i ryggen»

23 KrFU-topper tar i en epost et oppgjør med de delegatene i ungdomspartiet som vil stemme for å felle regjeringen på moderpartiets landsmøte i november.

Gardermoen  20180921.
Martine Tønnessen (leder), Jarle Aarbakke Tollaksen (1. Nest), Olaus Trygve Bjuland (2. Nest), Mathias Slettholm (internasjonalt ansvarlig, sentralstyret), Emma Løvaas Akyeampong (sentralstyret) og Eivind Skaar (sentralstyret) under KrFUs landsstyremøte på Gardermoen fredag kveld.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

VG har fått tilgang til e-posten, som skal være sendt i går formiddag. Den har tittelen «Et grovt tillitsbrudd», og det slås fast at ungdomspartiet nå er i en tillitskrise, skriver avisen.

- Det er en stor organisasjon, så jeg kan ikke snakke for alle, men vi er jo litt uenige, sier Edel-Marie Haukland til Vårt Land. Hun er nyvalgt nestleder i KrFU.

Hun understreker at det var en e-post hun visste hun ville få.

LES OGSÅ: – Grøvan prøver å låse KrF til høyresiden

Splittet

– Før valget av nytt sentralstyre var alle enige om at vi ikke skulle blande mening i retningsvalget og valget av tillitsvalgte. Det forholdt vi oss lojale til, med den konsekvens at dere nå dolker oss i ryggen ved første veikryss, heter det i e-posten.

KrFU er splittet i spørsmålet om hvorvidt partiet bør følge partileder Knut Arild Hareides råd og søke regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet eller fortsette samarbeidet med dagens regjering. Helgen før Hareide ga sitt råd, stemte imidlertid KrFUs landsmøte for at KrF skal bli en del av dagens regjering.

- Vi vet at folk er skuffet og frustrert, så jeg er glad de sier fra til oss om det. Men «dolket i ryggen» synes jeg er litt heftig språkbruk, sier Haukland.

LES OGSÅ: Fedrene var med å starte partiet – nå gir de Hareide ros

Advarer

E-posten VG omtaler, er sendt til KrFUs to nestledere, Haukland og Nikolai Berglund Skogan, samt sentralstyremedlemmene Emma Løvaas Akyeampong, Karine Skoglund og Kristofer Olai Ravn Stavsen.

Avsenderne advarer mot følgene av å stemme mot KrFU-landsmøtets vedtak.

– Vi har respekt for at dere ikke ønsker å stemme mot egen overbevisning, men da må dere heller trekke dere og gi plassen til noen som kan stemme i tråd med det organisasjonen har vedtatt, heter det.

Haukland sier at e-posten ikke kuer henne.

– De får stå for det de sier, så står jeg fortsatt for det jeg har sagt. Jeg mener mine argumenter holder vann, og kommer ikke til å trekke meg.

Nestlederen er klar på at det ikke er noen form for strategi eller omkamp når hun går imot KrFUs vedtak.

– Det er min oppriktige overbevisning på hva som er riktig. Erna Solberg valgte Frp foran oss, og derfor føler jeg ikke vi er bundet til å peke på henne som statsminister.

Hun peker på at ingen andre delegater i KrF er bundet.

– Det er det heller ikke tradisjon for i partiet. Så vil stemmetallet speile stemmene på landsmøtet, sier nestlederen.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter