Politikk

– Grøvan prøver å låse KrF til høyresiden

Hans Fredrik Grøvans tredje vei betyr i virkeligheten at KrF bare skal kunne samarbeide med høyresiden, mener Finnmark KrFs landsstyremedlem.

– KrF kan bare samarbeide til høyre. Dét er det tydelige budskapet fra Hans Fredrik Grøvan, sier Otto Strand, landsstyremedlem for Finnmark.

Han reagerer på forslaget KrFs parlamentariske nestleder har fremmet sammen med Steinar Reiten fra Møre og Romsdal rett før KrFs varslede sidevalg.

LES OGSÅ: Verdikonservative i Høyre frykter å tape KrF

Handlingsrom

Der tar de to til orde for en «tredje vei» – at KrF forblir et «konstruktivt opposisjonsparti» og samarbeider «fra sak til sak». Samtidig forutsetter de at «dagens regjering fortsetter» og at «KrF markerer seg som et kristendemokratisk sentrumsparti på den ikke-sosialistiske side».

Vinner de ikke fram på KrFs ekstraordinære landsmøte 2. november, vil de stemme for å gå inn i Solberg-regjeringen.

Grøvan prøver å innsnevre partiets handlingsrom. Forslaget gjør det nærmest umulig å prøve samarbeid med venstresiden, sier Strand.

Han mener forslaget er på kollisjonskurs med samarbeidsvedtaket partiet gikk til valg på, fordi det minsker muligheten for å søke mest mulig gjennomslag for KrFs politikk i tråd med samarbeidsvedtaket (se faktaboks).

– I stedet ender vi som parlamentarisk grunnlag for en regjering med Frp. Førstevalget til Grøvan vil kanskje ikke være et direkte løftebrudd, men andrevalget vil definitivt være det, fortsetter Strand, med henvisning til KrFs løfte om ikke å regjere med Frp.

Han mener samarbeidsvedtaket bare gir KrF to valg: Å fortsette i opposisjon eller gå inn i en regjering med venstresiden.

LES OGSÅ: Grøvan: Har hele tiden ønsket vippeposisjon

Avviser kritikken

Grøvan selv mener derimot at hans forslag er mest i tråd med samarbeidsvedtaket, siden det innfrir løftet om å «mest sannsynlig velge opposisjon» dersom en sentrum/Høyre-regjering falt i fisk.

– Vi legger til grunn at dagens regjering fortsetter, men at vi kan samarbeide med opposisjonen i enkeltsaker og fremme mistillit hvis det dukker opp en alvorlig sak, sier Grøvan.

Hvorfor behovet for å presisere «på ikke-sosialistisk side»?

– Fordi vi har varslet en avklaring av samarbeidsspørsmålet. Da må vi plassere oss på en side, så velgerne vet hvor de har KrF. Vi må leve opp til forventingene vi skapte hos velgerne med samarbeidsvedtaket vårt, sier Agder-representanten.

Grøvan mener velgerne var uforberedt på muligheten for en Støre-regjering med støtte fra SV, og at de ikke ønsker å felle en populær statsminister uten en god sak å gjøre det på. Det siste vil dessuten være et brudd på norsk parlamentarisk tradisjon, mener han. Grøvan tror forslaget hans kan virke samlende og hindre avskalling som begge sidevalgene kan føre med seg.

LES OGSÅ: Fedrene var med å starte partiet – nå gir de Hareide ros

Lederspørsmålet

Otto Strand er ikke enig i at KrF må ha en sak å felle regjeringen på.

– Det er ikke et formelt krav. Skal vi først ha en sak, så er det å endre kursen på samfunnsutviklingen mot sentrum noe større enn en sak. I dag går den for langt mot høyre.

At å søke regjeringsmakt med Ap og SV bryter med velgernes forventninger, mener han faller på sin egen urimelighet - siden Grøvans forslag i praksis vil frede Frp i regjering.

Han mener det er underkommunisert at et nei til Hareides anbefaling i praksis vil innebære et nei til Hareide som partileder:

– Noen prøver å frikoble lederspørsmålet fra samarbeidsspørsmålet. Men når en leder har kommet med en så klar anbefaling, vil det svekke ham kraftig om han blir nedstemt og kanskje bety slutten på hans ledergjerning. Mener man at Hareide skal fortsette som leder, skal man ha sterke grunner til ikke å følge hans anbefaling.

Hans Fredrik Grøvan ønsker ikke å diskutere lederspørsmålet og kaller det en avsporing.

LES OGSÅ: Hareide avslører opptakten til KrF-dramaet

Kristne verdier

Otto Strand mener KrF har mest å hente hos venstresiden – også med SV som parlamentarisk grunnlag:

– Et enstemmig landsstyre vedtok 28. september sine politiske prioriteringer. Etterpå gjorde NRK en analyse som viser at vi har større mulighet for gjennomslag med venstresiden enn med regjeringen, sier han.

På Vårt Lands verdidebattsider har han publisert et kort innlegg der han sammenligner fløypartiene SV og Frp med de to sønnene i Jesu lignelse. Den ene sa han ville gå og arbeide i farens vingård, men gjorde det ikke. Den andre sa nei, men angret seg og gikk likevel.

Budskapet er at SV kanskje sier problematiske ting om kristne verdier, men gjør det motsatte gjennom «omsorg for fattige» og miljøvern. Frp snakker derimot varmt om kristne verdier, men vil skjære ned på bistand, «svekke hviledagen, liberalisere akoholsalget og åpne for dødshjelp».

Mange er ikke i KrF på grunn av økonomisk politikk, men for eksempel for å påvirke rommet for kristendom i det offentlige rom og mener de får mer på høyresiden der?

– Tradisjonelt har vi hatt mest å hente på høyresiden i verdispørsmål. Nå har det forandret seg. Det er liten forskjell på sidene og KrF står alene igjen. Vår politikk står fast, men vi må også se på andre verdispørsmål som har kommet til. For eksempel klima.

LES OGSÅ: Slik kjemper de om KrF

Artig observasjon

Grøvan betoner derimot ideologisk fellesskap med ikke-sosialistisk side.

– Den ideologiske avstanden til SV er for stor i spørsmål om kristne verdier og livssyn. Det handler om samfunnsretningen.

Det sier Otto Strand også.

– Ja. Artig observasjon det.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk