Nyheter

Delstatsvalg rystet Bayern

De etablerte partiene gikk på en smell i konservative Bayern. AfD ble større enn sosialdemokratene.

German Interior Minister and CSU chairman Horst Seehofer, center, and general secretary Markus Blume, right, answer questions at the headquarters of the Christian Social Union, CSU, in Munich, Germany, Monday, Oct. 15, 2018, the day after their party lost the absolute majority in Bavaria's state parliament by a wide margin. (AP Photo/Matthias Schrader)

Bayern er selve hjertet av det konservative Tyskland, der det kristenkonservative partiet CSU har styrt i over 70 år. Det vil de fortsatt gjøre etter helgens delstatsvalg, men med et fall på 10 prosentpoeng vil CSU for bare tredje gang siden andre verdenskrig måtte dele på makten.

Partileder og innenriksminister Horst Seehofer vurderer imidlertid ikke å gå av som følge av det uventet store valgnederlaget.

– Jeg kommer ikke til å delta i diskusjoner om mannskapsendringer, svarte han mandag på spørsmål om han ville tre av.

Omstridte Seehofer var tidligere i år nær ved å felle Merkels regjering da han insisterte på å nekte asylsøkere inngang ved Tysklands sørlige grense.

LES MER: Kritikk for asyl-kamp

Skuffet Merkel

Med 37,2 prosent er CSU fortsatt klart største parti, men for statsminister Angela Merkel er den store tilbakegangen nok et skudd for baugen. Den store valgvinneren ble De Grønne med 17,7 prosent oppslutning, nesten dobbelt så høyt som ved forrige valg.

Voldsom framgang ble det også for det sterkt innvandringskritiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD). Med 10,2 prosent sikrer partiet seg for første gang plass i delstatsforsamlingen i Bayern, og AfD mangler nå representasjon bare i en av Tyskland 16 delstater.

AfD lokket i valgkampen med slagord som «islamfrie skoler» og «penger til pensjonister, ikke til immigranter».

LES MER: Her har CSU hatt all makt

SPD halvert

For sosialdemokratene i SPD ble delstatsvalget i Bayern nok et dramatisk tilbakeslag. SPD fikk bare 9,7 prosent av stemmene, en halvering siden forrige valg og partiets dårligste resultat i delstaten siden 2. verdenskrig.

Bayern er kjent ikke minst for sin lønnsomme industri, inklusive prestisjebilmerker som Audi og BMW. Ledigheten er på rekordlave 2,8 prosent, men velgerne vender seg altså i økende grad til alternative partier som De Grønne og AfD.

– Ettersjokket fra valget i Bayern vil sannsynligvis nå helt til Berlin, der statsminister Angela Merkels koalisjon vil vakle enda mer enn hittil, kommenterer Christian Teevs i Der Spiegel.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter