Nyheter

«Hvis noe finnes bare ett sted i verden, så finner du det i Bayern.»

Søndag er det valg i Tysklands største og rikeste delstat.

Slik beskriver professor Elin Nesje Vestli den tyske delstaten for studentene sine. Storslått natur, oktoberfesten, dialekten, bilindustrien, økonomien – og partiet CSU. Søndag er det valg i Tysklands største og rikeste delstat. Her er arbeidsledigheten lav og den regionale identiteten høy.

Men i CSU- Christlich-Soziale Union – er det krisestemning. Partiet har eksistert i hele Forbundsrepublikkens historie, og dominert bayersk politikk fullstendig. Nå er oppslutningen på rundt 30 prosent. Det er katastrofalt dårlig for et parti som har hatt rent flertall og styrt Bayern i nesten 70 år.

Stolthet

Elin Nesje Vestli er professor ved Høgskolen i Østfold, og hun drar fram den årlige Oktoberfesten som Bayern i et nøtteskall: Et sterkt selvbilde, og tradisjoner som holdes i hevd.

– Det er stolthet og identitet til regionen. Bayern er et stort land, med sterk økonomi, de gjør det godt på alle nasjonale tester på skole og utdanning. Det går bedre her enn de fleste andre steder i Tyskland. De har profilerte byer som München, naturen er storslått, sier hun.

– Og ingen andre delstater har lykkes så godt med integrering som Bayern, sier Tyskland-kjenner Knut Erik Tveit. Han er kulturrådgiver i Oslo Bispedømme.

LES MER: – Kan du sangen Wind of change, spør journalisten

Til høyre

Her har altså partiet CSU hatt all makt, til nå. De har alltid vært mer konservative enn søsterpartiet CDU – altså det kristeligdemokratiske partiet – som ledes av sjefen sjøl, Angela Merkel. Partiet CSU finnes utelukkende i Bayern. Tradisjonelt har de hatt et relativt godt forhold.

– Det er en merkelig konstruksjon for alle andre enn tyskerne, kommenterer Nesje Vestli.

CSU utfordres aller mest av høyrepopulistiske Alternativ for Tyskland (AfD) og partiet De grønne, som gjør det bra på meningsmålinger.

For å holde på velgerne, har CSU lagt retorikk og politikk nærmere inn til AfD. Det ser ikke ut til å virke. Men de har samtidig gjort det klart at de ikke vil gå i koalisjon med AfD.

LES MER: – Seerhofer er som et trassig barn

Trassalder

Tysklands innenriksminister Horst Seehofer, er også lederen av CSU. Han har gjort livet vanskelig for Merkel. Rett før de tyske regjeringssamtalene startet, inviterte han like godt Ungarns statsminister Viktor Orbán på CSUs partikonferanse. Det var ikke spesielt populært. Og da de 28 EU-landene tidligere i år ble enige om en felles flyktningavtale, satte Seehofer foten ned. Han ville ikke gi seg på kravet om at asylsøkere som har registrert seg i andre EU-land, skal stanses på grensa. Han ble kalt et usikkelig barn, i trassalderen og sutrete av tyske medier.

LES MER: Teologisk superstjerne

Intern maktkamp

Markus Söder er ministerpresident, og forholdet mellom ham og Seehofer er ikke spesielt bra.

– De har kjørt en klønete valgkamp, begge to. Seehofer sier at han ikke legger seg opp i valgkampen, men stilen hans sier noe annet. Gang på gang har han nærmest utløst regjeringskriser, sier Elin Nesje Vestli. Hun legger til at det ikke er stormende jubel i partiets egne rekker heller. Söder har fått mye kritikk for sine høyrepopulistiske utspill. Da han besluttet at det skal være kors på alle offentlige bygninger i delstaten, fikk han kritikk fra kirka i det katolske Bayern, de ville ikke brukes i partipolitikk.

Knut Erik Tveit sier at maktkampen kan ødelegge partiets posisjon og tillit blant velgerne.

– Det interne maktspillet mellom dem har pågått over lang tid. Alle partier har sine feider, men det er småtterier sammenlignet med det som foregår i CSU, sier han.

LES MER: Ville gjøre nasjonalsangen kjønnsnøytral

Slagord

AfD vil trekke velgere med slagord som «islamfrie skoler» og «penger til pensjonister, ikke til immigranter». De ligger på mellom 10 og 12 prosent på meningsmålingene. Söder har fulgt opp med «På tide å få slutt på «asylturisme».

Knut Erik Tveit trekker fram de kristelig konservative og verdibaserte CSU-velgerne som ikke liker denne retorikken. Bayern er overveiende katolsk, men det er også mange evangelisk-lutherske.

– Nå er forholdet satt på prøve. CSUs flyktningepolitikk er ikke noe kirkene nødvendigvis stiller seg bak eller anerkjenner. Partiet har lagt seg ut med en relativt stor del av sitt velgergrunnlag i Bayern, blant de som har en sterk bevissthet og nærhet til troen, sier Tveit.

Også Elin Nesje Vestli sier at det kristne aspektet er blitt underkommunisert av partiet. Religion er viktig, også for imaget til CSU, i en delstat hvor religion spiller en større rolle enn i Berlin. Allehelgensdag 1. november er for eksempel helligdag i Bayern.

– Det katolske grunnfjellet er stort, og katolikkene er en viktig velgermasse sier hun.

LES MER: Frykter langvarig demokratikrise i Europa

Hva kan skje

Hvorfor er valget i Bayern viktig for resten av Tyskland? Generalsekretær i Atlanterhavskomiteen, Kate Hansen Bundt, mener det vil påvirke Angela Merkel og synet på henne.

– Opposisjonen mot Merkel har bare økt i eget parti, et dårlig valg for samarbeidspartiet kan tolkes som nok et tegn på forfeilet politikk og at nye krefter må til, sier hun.

Denne gangen har ikke CSU invitert Merkel til innspurten på valgkampen, men heller Østerrikes kansler Sebastian Kurz.

– Det må forstås som en implisitt kritikk av Merkel, sier Nesje Vestli.

De Grønne ligger på rundt 18 prosent og kan bli det nest største partiet. Det mener Elin Nesje Vestli er en liten revolusjon.

– Det lekker fra CSU, fra folk som ønsker en forandring. Også de som er lei flørten med ytre høyre. De Grønne er gode til å formulere et klart alternativ, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter