Nyheter

Vil redde budsjettaperen

Samtlige politikere som møtte opp på Kirkens hus er enige om at kuttet i Den norske kirke er urimelig, og vil jobbe for å endre prioriteringene.

– Kulturministeren har valgt å prioritere andre områder enn kirken, slik som kulturbygg og frivillighet. Det er hun i sin fulle rett til, men vi andre er helt uenige, sier Geir Jørgen Bekkevold, stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti (KrF).

– Kulturministeren har valgt å prioritere andre områder enn kirken, slik som kulturbygg og frivillighet. Det er hun i sin fulle rett til, men vi andre er helt uenige, sier Geir Jørgen Bekkevold, stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti (KrF).

Mandag ble det kjent at rammetilskuddet til Den norske kirke (Dnk) foreslås kuttet med 46 millioner kroner i regjeringens forslag til statsbudsjett.

LES MER: Kirken får 46 millioner mindre

Stabilt sideleie

I dag tidlig møttes fire medlemmer av kulturkomiteen på Kirkens hus i Oslo for å diskutere veien videre for kirkedelen av statsbudsjettet. Både Høyre, Senterpartiet (Sp), KrF og Arbeiderpartiet (Ap) var representert – og alle var enige om at regjeringen har vært for strenge med Dnk.

– Jeg er absolutt ikke fornøyd, og det har jeg sagt til kulturministeren. Når debattlederen sier at kirken ligger i stabilt sideleie, så kan det fungere for en kort periode. Men pasienten må opp igjen, sier Kristin Ørmen Johnsen (H), leder av kulturkomiteen.

Siden hun representerer et av partiene som har lagt frem budsjettforslaget, kan uttalelsen ha virket overraskende på noen.

– Her er det dårlig samsvar mellom Ørmen Johnsen sine signaler og det faktiske budsjettet, poengterer Åshild Sem-Jacobsen (Sp).

LES OGSÅ: Ser mørkt på budsjettkutt for kirken

Budsjettapere

Det har Ørmen Johnsen forståelse for, men hun understreker igjen at hun er uenig i prioriteringene.

– Kulturministeren har valgt å prioritere den typiske kulturdelen av budsjettet – det er hennes hjertesak og det må hun få lov til. Men jeg og komiteen kommer i alle fall til å gjøre alt vi kan for at kirken får mer penger enn foreslått.

Alle politikerne er enige om at regjeringen med budsjettsforslaget stiller for høye krav til effektiviseringen av Dnk – en prosess de mener må få mer tid.

– Alle er jo enige om at man vil gjøre ting mest mulig effektivt, men på et tidspunkt går det faktisk ikke an å effektivisere mer uten at det går utover hele tjenesten. Det er underlig for meg at ikke budsjettet legger opp til at kirken skal være vinnere, når de har den viktige rollen de har, mener Kari Henriksen (Ap).

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter