Nyheter

En ny koalisjon: Ytre høyre og jøder

Høyrepopulistiske partier framstiller seg selv som garantister for jøders sikkerhet i Europa.

Two men wait for the beginning of a press conference as part of the founding of the 'National Association Of Jews In the Alternative Fuer Deutschland' party in Wiesbaden, Germany, Sunday, Oct. 7, 2018. The far-right Alternative for Germany party has announced it will create a Jewish section within the party, drawing widespread criticism by Jewish groups across the country. (Frank Rumpenhorst/dpa via AP)

Søndag, i den tyske byen Wiesbaden møttes 19 AfD-medlemmer i en nystartet interesseforening: «Jøder i AfD». Det har ikke gått upåaktet hen. I Frankfurt protesterte 250 mennesker, mange av dem fra jødiske organisasjoner.

Foreningen har fått mye oppmerksomhet i tysk presse og sentralrådet for jøder i Tyskland har gått knallhardt ut i et opprop som blant annet erklærer det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland som antidemokratisk.

– AfD er rasistisk og antisemittisk. Dere får ikke noe kosher-stempel på dette, sa lederen for organisasjonen for jødiske studenter, Dalia Grinfeld.

Selvmotsigende

Ordene «jøde» og «AfD» i samme setning er selvmotsigende for mange. Flere medlemmer av det innvandrerfiendtlige og høyreradikale partiet har provosert med kommentarer om Nazi-Tyskland og holocaust.

Blant annet har AfD-topp Alexander Gauland sagt at «Visst er vi medskyldige i de tolv årene, men Hitler og nasjonalsosialistene er bare en fugleskitt på tusen framgangsrike år med tysk historie». Partiets leder i Thüringen, Björn Uwe Höcke har blant annet omtalt holocaust-minnesmerket i Berlin som «et skammens monument» og har i likhet med Gauland hevdet at tyskerne må se på historien med nye øyne.

LES OGSÅ: Høyrepopulister vant på frykt

Garantister

Sosialantropologen Cathrine Thorleifsson er ikke overrasket. Mange høyrepopulistiske partier i Europa prøver å appellere til europeiske jøder, ved å hevde at de er garantister for deres sikkerhet, forteller hun.

Thorleifsson er forsker ved senter for ekstremismeforskning (C-REX) på Universitetet i Oslo, og dessuten ekspert på Israel.

– Antisemittisk vold begått av radikaliserte muslimer skaper utrygghet og frykt blant Europas jøder. Denne utryggheten spiller både ytre høyre i Europa og Israel på, sier hun.

LES REPORTASJE FRA TYSKLAND: Høyrevinden fra øst

Nasjonal samling

I Frankrike gjør Marine Le Pen på det samme. Hennes parti, Nasjonal samling (tidligere Nasjonal front) har klare antisemittiske røtter, som hun vil fjerne seg fra. Allerede i 2014 sa hun følgende i et intervju:

– Jeg slutter ikke å si dette til franske jøder. Ikke bare er Nasjonal Front ikke deres fiende, men uten tvil det beste skjoldet for å beskytte dere. Partiet står ved deres side for å forsvare religionsfriheten mot den eneste, virkelige fienden: Muslimsk fundamentalisme.

Logikken her ser ut til å være: Enhver fiende av min fiende er min venn, sier sosiologiprofessor på UCLA, Roger Brubaker.

LES OGSÅ: Høyreradikale politikere bagatelliserer Hitler

Utvider

– Hun vil utvide sin velgerbase, og også representere minoriteter. Geert Wilders i Nederland har sagt det samme, sier Thorleifsson.

Antisemittismen i Europa sprer frykt og utrygghet blant jøder, for sikkerheten når jødiske institusjoner som synagoger, kosher-butikker, tilstelninger eller individer blir mål. En rapport fra C-REX-forsker Johannes Due Enstad fra 2017 slår fast at jøder fortsatt er en utsatt minoritet i Europa, og antisemittisk vold er underbelyst i forskningen.

– Slik Vest-Europa ser ut i dag, er den jødiske minoriteten utvilsomt blant de mest utsatte, sa Due Enstad.

– Den mest nasjonalistiske løsningen er å stenge grensene for migranter fra muslimske land. Der er AfD på vei, sier Thorleifsson. Hun mener det er en trend at ytre høyre bruker det jødiske og kaprer Israel til sin agenda.

– De bruker rettighetsspråket til utvalgte minoriteter som jøder eller LHBTQ-personer, men det er på bekostning av andre minoriteter, påpeker hun.

LES OGSÅ: Unge jøder velger Berlin

Legitimere AfD

Førsteamanuensis på NTNU, historikeren Anette Homlong ­ Storeide, mener tidspunktet for den nystartede jødiske AfD-foreningen ikke er tilfeldig. Om tre uker er det valg i delstaten Hessen, hvor Wiesbaden og Frankfurt ligger.

– Man kan spekulere i om dette utspillet er for å ufarliggjøre og legitimere AfD foran delstatsvalget. En symbolhandling for å framstå mer menneskelig og normalt, sier hun. Selv er hun både overrasket og sjokkert over den nystartede foreningen.

– Hvordan jøder kan forsvare å være medlem av et høyreekstremt og anti-jødisk parti, med sentrale ledere som minimerer holocaust, er uforståelig, sier hun. Homlong Storeide sier at det nasjonalistiske og konservative forbundet for jøder under Weimar-republikken har blitt trukket fram i debatten. Det ble forbudt i 1935.

– Mange jøder i Tyskland kjempet i første verdenskrig, men det reddet jo ikke jødene fra nasjonalsosialismen. Nå er det muslimene som er hovedfienden, sier hun.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter