Nyheter

Stjal baby: Skyldig, men dømmes ikke

Den 85-årige legen Eduardo Vela ble i dag funnet skyldig i å ha tatt en nyfødt baby fra moren.

Rettssaken er den første som dreier seg om de såkalte «stjålne babyene» i Spania. Retten besluttet at saken var foreldet og at legen dermed ikke kunne straffes, skriver NTB.

De stjålne barna er et åpent sår fra general Francisco­ Francos diktatur, han styrte landet fra 1939 til 1975. Tusener av babyer som skulle fødes inn i «uønskede» familier ble adoptert bort til regimevennlige familier. Det begynte som ideologi, men utviklet seg til business.

Vil hjelpe andre

Et av disse barna er Ines Madrigal, hun er i dag 49 år gammel. Det er henne Eduardo Vela er kjent skyld i å ha tatt fra moren, Inés Pérez.

– Jeg er ikke interessert i penger eller at Vela skal sitte i fengsel. Jeg vil at denne saken skal bidra til at andre saker skal åpnes, sa Madrigal i går.

Under Franco-regimet jobbet Vela ved San Ramon-sykehuset i ­Madrid, som var et av stedene denne formen for menneskehandel foregikk. Ingen vet hvor mange barn som er tatt fra foreldrene sine, tallet varierer fra 30.000 til 300.000.

Skandale

Spanske medier begynte å skrive om skandalen på 2000-tallet, og det var da Ines Madrigal leste en reportasje i El País at hun fikk mistanke om at hun selv var et av de stjålne barna. Adoptivmoren, som døde i 2016, ble fortalt at datteren ble født av en kvinne som hadde et forhold til en annen mann.

Ines Madrigals historie er den første som har blitt ført for retten. Hun har DNA-bevis på at Inés Pérez ikke var hennes biologiske mor, og fødselsattest, signert av legen Eduardo Vela, som sier hun er det.

Vela risikerte 11 års fengsel. Nonnen María Gómez Valbuena var hans nærmeste hjelper. Hun døde fire dager etter at hun ble stevnet som vitne.

Rettsaken ble i juni utsatt på grunn av den pensjonerte legens helseproblemer.

Advokaten Enrique Vila, som har engasjert seg i skandalen med de stjålne barna, mener at rettssaken kan være en moralsk oppmuntring for andre ofre.

– Det er mange skyldige leger og nonner over hele Spania, fremdeles i live, sa han til nyhetsbyrået AFP da rettsaken startet i juni.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter