– Jeg hadde forventninger til Venstres inntreden i regjeringen på kulturminnefeltet. Hvis dette stemmer, så skuffer det meg. Det vil være en fallitterklæring, sier Aslaug Sem-Jacobsen, Sps medlem i kulturkomiteen.
I sommer rettet Vårt Land søkelyset mot landets 159 middelalderkirker i stein, som har størst vedlikeholdsetterslep av alle kirkene, ifølge en kartlegging fra KA.
Viktig kulturarv risikerer å forvitre. Fagfolk ber politikerne bevilge penger til et restaureringsprogram for de viktigste steinkirkene. Inspirasjonen er Riksantikvarens stavkirkeprogram, som gjorde de 28 kirkene til Norges mest velholdte. Staten tok brorparten av regningen på 130 millioner.
Varslet løft
I august varslet kulturminister Trine Skei Grande (V) at hun ville kjempe for budsjettpenger til et steinkirkeprogram i høst. Steinkirkeløftet må på plass denne perioden, fastslo hun.
Nå får Vårt Land opplyst fra statssekretær Jan-Christian Kolstø i kulturdepartementet at det ikke er satt av midler i regjeringens budsjett for 2019. Planen er i stedet å se saken i sammenheng med ny finansieringsordning for Den norske kirke når regjeringen kommer med sin tros- og livssynsmelding på nyåret, forteller han.
Sps Sem-Jacobsen mener de blågrønne følger i de blåblås fotspor: Fine ord, lite penger og handling.
Hun ser ingen grunn til å vente på stortingsmeldingen, som skal avklare ansvaret for kirkens historiske bygg. Et tidsavgrenset, statlig løft for å ta igjen vedlikeholdsetterslepet kan og bør starte nå.
Historikken
Allerede i 2015 ga et samlet storting regjeringen marsjordre om å lage «en forsterket strategi for hvordan steinkirker fra middelalderen ... kan sikres et forsvarlig vedlikeholdsnivå» og vurdere «et bevaringsprogram» etter inspirasjon fra stavkirkeprogrammet. Forslaget kom fra Sp og KrF.
– Tre år har gått og ingenting har skjedd, sier Sem-Jacobsen.
I onsdagens trontaledebatt kom derfor en ny marsjordre. KrF sikret flertall for Sps forslag om at regjeringen nå må snakke med de aktuelle aktørene om «hvordan en forsterket strategi for vedlikehold av kulturhistorisk viktige kirker kan utformes». Regjeringspartiene stemte mot.
– Høyre sa at regjeringen jobber med strategien, men vi får opplyst er at det er stillstand. Hvor farlig kan det være å starte en dialog, undrer Sem-Jacobsen.
Statssekretær Kolstø mener derimot det vil være klokere å smøre seg med litt mer tålmodighet:
– Det er naturlig at oppfølgingen av stortingsvedtak om en strategi vil måtte ses i sammenheng med tros- og livssynsmeldingen, siden temaet har berøringspunkter med hvem som skal ha ansvar for kirkebyggene, skriver han i en epost til Vårt Land.
Han viser til at det i dag er den enkelte kommune som har det finansielle ansvaret for kirkebyggene i sin kommune. I tillegg er det satt av 12 millioner over kultudepartementets budsjett til «sentrale tiltak av betydnkng for kirkebyggene». Disse administreres i stor grad av fagmiljøet i KA.Kolstø sier at hve, som har – Der vil spørsmål om framtidigefinansieringsløsninger for Den norske kirke bli vurdert. Temaet har berøringspunkter med ansvaret for kirkebyggene. Det er naturlig at Oppfølgingen av stortingsvedtak om en strategi vil måtte ses i sammenheng med dette.
Pengemangel
Da Vårt Land konfronterte Trine Skei Grande med 2015-vedtakene i sommer, svarte hun at det «handler om å finne pengene». Har opposisjonen prioritert saken i sine alternative budsjett, spurte hun.
Ingen av partiene vil røpe noe fra 2019-budsjettene sine. Knapt noen satt av midler til store steinkirkeløft i 2018-budsjettene, men alle overbyr i ulike grad regjeringens vedlikeholdsbevilgninger:
Sp: 23 millioner ekstra til kirker og middelalderbygg, inkl. brannsikring. Skal dekke oppstart av steinkirkeprogram, får Vårt Land opplyst. Har programfestet et steinkirkeprogram.
SV: 10 millioner ekstra til stav- og steinkirker. Et signal om å prioritere dem høyere, ifølge Kari Elisabeth Kaski, som ikke er fremmed for en større bevilgning til et helhetlig løft.
MDG: Samme bevilgning som SV. Startmidler til opptrappingsplan for vedlikehold, ifølge Une Aina Bastholm.
KrF: Ti millioner til brannsikring av middelalderkirkene i stein. Etter stavkirkeløftet står steinkirkene fra middelalderen for tur, skriver KrF, som mener staten må ta større vedlikeholdsansvar.
Ap: 4,7 millioner ekstra til vedlikehold av «kulturhistorisk verdifulle kirker».