Nyheter

Nytt muslimnettverk får penger

Muslimsk Dialognettverk får for første gang penger fra staten. Statsbudsjettet foreslår å sette av en halv million kroner til tiltak i regi av dialognettverket.

For ett år siden ble det kjent at fem utbrytere fra Islamsk Råd Norge (IRN) hadde opprettet en ny dialogorganisasjon, Muslimsk Dialognettverk (MDN).

Null kroner til IRN

Utbryterne er Det Islamske Forbundet (Rabita), Islamske Felleskap Bosnia og Herzegovina, Albansk Islamsk Kultursenter, Islamic Cultural Centre (ICC) og Centre Rahma.

LES MER: Islamsk råd mister statsstøtte

Etableringen skjedde i etterkant av at det ble kjent at IRN mistet statsstøtte. I 2017 fikk IRN opprinnelig et driftstilskudd på 1,3 millioner kroner, men 650 000 av disse ble da holdt tilbake og lyst ut til andre dialogtiltak etter at IRN ikke oppfylte kravene for støtten.

Takker for tilliten

I statsbudsjettet for 2019 er det i stedet ferske Muslimsk Dialognettverk som kan belage seg på støtte fra staten, for første gang.

– Vi takker for tilliten og ser vi har et stort ansvar foran oss, sier Senaid Kobilica, leder i MDN.

Til sammen er det foreslått en økning på 2 millioner kroner til tiltak som skal styrke arbeidet med mangfold, inkludering og bekjempelse av fattigdom. I 2019 foreslås dette fordelt på prosjekter og tiltak i regi av MDN (0,5 millioner), Norges Kristne Råd (0,5 millioner) og Samarbeidsrådet for tros- og livsssynssamfunn (1 million kroner).

– Dialogarbeid er viktig og det må fortsette for at barna våre skal vokse opp i trygge og harmoniske omgivelser, understreker Kobilica.

LES OGSÅ: Nytt muslim-nettverk

'Imamutdanning'

Posten som omhandler «ymse faste tiltak» til tros- og livssynssamfunn inkluderer også tilskudd til kurstilbudet «Å være religiøs leder i det norske samfunnet» ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Kurset er rettet mot religiøse ledere med utenlandsk bakgrunn i Norge.

I 2015 ba Stortinget om en egen imamutdanning i Norge, noe den sittende regjeringen fastslo som «uaktuelt» til Vårt Land i februar i år.

Basim Ghozlan, styremedlem i MDN, sa da at han likte tanken på en slik type utdanning, men at de ulike retningene innenfor islam gjør det utfordrende.

LES MER: Skrinlegg norsk imamutdanning

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet som journalist siden 2012, og har to bachelorgrader, i journalistikk og sammenliknende politikk, i tillegg til en mastergrad i menneskerettigheter med spesielt fokus på religionsfrihet.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter