Nyheter

Mobiliserer mot hjelpeaksjon

Sylvi Listhaug slutter seg til dem som oppfordrer til boikott av årets Operasjon Dagsverk. KFUK-KFUM Global mener kritikken er absurd.

1. november skal skoleelever over hele landet arbeide én dag til inntekt for KFUK-KFUM Globals hjelpetiltak for palestinsk ungdom, under årets Operasjon Dagsverk (OD).

Dette har fått organisasjonen Med Israel for fred (MIFF) til å reagere. Fordi KFUK-KFUM oppfordrer til «bred økonomisk boikott av varer fra Israel, fra israelske bosettinger og fra selskaper som medvirker i okkupasjonen», har MIFF oppfordret skole-
elever til å boikotte årets Operasjon Dagsverk.

Nå har flere hengt seg på: De siste ukene har ti FpU-fylkeslag oppfordret til boikott, og torsdag ettermiddag skrev stortings-
representant Sylvi Listhaug (Frp) i et Facebook-innlegg at «det er trist at OD skal ta side i Midt-
østen-konflikten».

– De tar stilling ved å gi pengene til organisasjoner som ønsker å boikotte en fri og demokratisk stat. Det å støtte boikott av verdens eneste jødiske stat mens man holder øynene lukket for terrorregimer i Midtøsten er ­hykleri. Vi ser at antisemittisme er på fremmarsj i Europa og at den finnes i Norge også. Den må vi stå opp i mot, utdyper Listhaug i en e-post til Vårt Land.

Motstander

Også Det mosaiske trossamfunn har bedt elever om ikke å delta på årets OD-dag.

– KFUK-KFUM sier de oppmuntrer til ikke-voldelig motstand av okkupasjonen. Det gir inntrykk av en fredelig kampanje. Problemet er at konflikten blir fremstilt på en måte som ikke bidrar til fred, fordi hele skylden legges på den ene parten, sier rabbiner Joav Melchior.

Melchior mener KFUK-KFUM aksepterer «en propaganda som demoniserer Israel».

- For eksempel er et av målene for årets aksjon traumebehandling av palestinsk ungdom som har vært i fengsel. Det rettes oppmerksomhet mot det grusomme, israelske militæret som fengsler uskyldige tenåringer. Men de nevner ikke at mange palestinske ungdommer har utført terroraksjoner og mord med oppmuntring fra store deler av det palestinske samfunnet.

Overrasket

Leder i KFUK-KFUM Global, Fredrik Glad-Gjernes, er overrasket over ­reaksjonene årets OD-prosjekt har fått.

– Pengene går til et helt ukontroversielt hjelpeprosjekt for palestinsk ungdom som skal gi traumebehandling for ungdom som har vært i fengsel, samt opplæring i likestilling, internasjonale menneskerettigheter og ikke-voldelig konfliktløsning, sier han.

Han innrømmer imidlertid at han forstår at kritikerne kan se en kopling mellom selve prosjektet og KFUK-KFUM Global som aktør.

– Når vi får penger til traumebehandlingsprosjektet, får vi jo indirekte frigitt mer penger til andre prosjekter vi har, som for eksempel BDS-prosjektet, sier Glad-Gjernes, med henvisning til forkortelsen som brukes for initiativet til boikott, deinvesterting og sanksjoner av israelske økonomiske interesser.

OD-leder Frida Jøraholmen Andresen understreker at OD-aksjonen støtter «ett konkret prosjekt».

– Jeg forstår at mange lurer på om pengene går til boikott siden de går til KFUK-KFUM Global, men det gjør de jo ikke. OD står ikke bak alt det en organisasjon står for ellers, sier hun.

Politisk

Ylva Frøjd, som har skrevet doktorgrad om OD og norske ungdommers skyld­følelse, mener årets debatt minner om OD-dagen i 2015, da pengene gikk til Amnesty International Norges arbeid for seksuelle og reproduktive rettigheter i Chile, Peru og Argentina.

– Det handler om at man tenker på aktøren bak et prosjekt, og ikke selve prosjektet, som ofte er ukontroversielt. I 2015 gikk ikke pengene til fri abort, men det ble tolket slik likevel.

Hun mener ODs selvforståelse som en ikke-politisk aktør må nyanseres.

– De er ikke partipolitiske, men målet er å skape samfunnsendringer, og det er en politisk målsetning, sier hun.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Ingeborg Misje Bergem

Misje Bergem er bokanmelder i Vårt Land. Hun er tidligere journalist i avisa og jobber for tida med en doktorgrad om fransk samfunnsliv.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter