Nyheter

Jubel for ja til avkriminalisering av rusbruk

Høyre, Ap og Venstre jubler over at både Actis og Blå Kors sier ja til avkriminalisering. KrF og Sp er både skuffet og overrasket.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

– Jeg er veldig glad. Actis er en betydelig ruspolitisk aktør, mens Blå Kors er en betydelig rusomsorgsaktør. Nå som uenigheter og motstridigheter legges ned, tror jeg dette vil føre til mer samarbeid på rusfeltet. Vi vil få til mer enn da vi sto på hver vår tue, sier Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk.

I fredagens avis skrev Vårt Land at Blå Kors i et ferskt landsstyrevedtak går inn for avkriminalisering av bruk og besittelse av narkotika og støtter rusreformen (se faktaboks). Actis – Rusfeltets samarbeidsorganisasjon gikk inn for det samme i midten av september. Dermed har to av aktørene som tradisjonelt er regnet blant de mer restriktive på rusfeltet på kort tid gått inn for avkriminalisering.

Det skjer mens regjeringen, støttet av et bredt stortingsflertall med Ap, Høyre, Venstre, SV, Rødt og MDG, arbeider med en storstilt rusreform der målet er avkriminalisering og helsehjelp fremfor straff ved rusbruk.

Jubel

De nye standpunktene til Blå Kors og Actis møtes med jubel blant flere av helsepolitikerne som tidligere i år vedtok å starte arbeidet med rusreformen.

– Det er en ganske betydelig endring at både de store, politiske partiene og de organisasjonene som jobber tettest på utfordringene med rus bekrefter at avkriminalisering er rett vei å gå. Det er viktig, for da kan vi stå sammen for en ny, norsk ruspolitikk, sier Tellef Inge Mørland, ruspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Han får følge regjeringspartiene Venstre og Høyre:

– Jeg er veldig overrasket og glad. De tradisjonelt mer skeptiske organisasjonene har omfavnet reformen, og det lover godt for det videre arbeidet. Jeg vil gi masse ros til Blå Kors og Actis, sier Carl-Erik Grimstad, helsepolitisk talsperson i Venstre.

– Det er bred enighet om at vi må tenke nytt om hvordan vi skal møte bruk av illegale rusmidler, og at Blå Kors støtter vårt arbeid med rusreformen setter vi selvfølgelig pris på, sier Maria Jahrmann Bjerke, statssekretær (H) i Helse- og omsorgsdepartementet.

Skuffet

Sp, KrF og Frp har gått imot avkriminalisering og støtter ikke opp om rusreformen. KrF-nestleder Olaug Bollestad uttrykker skuffelse over Blå Kors og Actis.

– Jeg synes det er synd at både Actis og Blå Kors tar til orde for avkriminalisering, sier Bollestad.

Hun sier at de som tar til orde for avkriminalisering gjerne argumenterer for at det er nytteløst å bøtelegge tyngre rusmisbrukere.

– Men det er allerede et raust rom både for påtaleunnlatelse med vilkår og helseoppfølging innenfor dagens rammer, sier Bollestad.

Mister virkemidler

Kjersti Toppe, helsepolitisk talsperson i Sp, sier hun er overrasket over Blå Kors og Actis.

– Jeg tar dette til etterretning. Det er interessant at de endrer standpunkt. Men vår politikk ligger fast, sier Toppe.

– Hva betyr det at to store aktører som Blå Kors og Actis går inn for avkriminalisering?

– Det betyr selvsagt noe. Politikken lages ikke i et vakuum. Mitt ankepunkt er at det er viktig at det ikke blir helt avkriminalisert slik at politiet mister sin mulighet til å drive forebyggende arbeid. Dersom det ikke får en konsekvens å bryte loven, vil det sende et helt annet signal til ungdom, sier Toppe.

Forskutterer ikke

Åshild Bruun-Gundersen, medlem i helsekomiteen for Frp, sier det er klart at det har en betydning at Blå Kors og Actis nå går inn for avkriminalisering.

– Det tenker jeg er noe vi må lytte seriøst til. Samtidig vil jeg ikke forskutere på om dette endrer Frps holdning eller ikke, sier Bruun-Gundersen og understreker:

– Vi må ikke gjøre veien inn til narkotika enklere. Frp er bekymret for at en slik endring kan avdramatisere bruk av narkotika og sende et signal som ufarliggjør både bruk og utprøving.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter