Nyheter

Sier nei til å straffe forsøk på sexkjøp

Norges største politidistrikt mener forsøk på sexkjøp må være straffbart. Advokatforeningen sier nei til rekriminalisering – politiet har viktigere saker å jobbe med.

– Skal dagens forbud mot sexkjøp ha en reell betydning, må også forsøk på sexkjøp bli straffbart. I dag kan politiet først ta sexkjøper under akten, sier Ingeborg A. Fjeldstad til Vårt Land. Hun er fagrådgiver i Juridisk rådgivning for kvinner (JURK).

Da vi fikk ny straffelov i 2015, glapp det for lovgiverne på Stortinget: Det er fortsatt straffbart å kjøpe sex. Men forsøk på å kjøpe sex ble ikke gjort straffbart.

Eller som daværende justisminister Sylvi Listhaug (Frp) sa det i et brev til Stortinget i januar: «avkriminaliseringen synes å være en utilsiktet konsekvens av at skillet mellom forbrytelser og forseelser ble forlatt ved innføringen av den nye straffeloven». Frp-statsråden lovet å vurdere lovendring.

LES MER: Venstre sier ja til sexkjøp

Innstramming

I mai fulgte Solberg-regjeringens nye justisminister opp Listhaugs lovnad. Tor Mikkel Wara (Frp) sendte Forslag til endringer i straffeloven ut på høring. Svarfristen gikk ut i september.

Wara ønsker å rydde uklarhetene fra 2015 av veien. I forslaget sier justisministeren at forsøk på kjøp av seksuelle tjenester skal rekriminaliseres, og skal kunne straffes med fengsel i inntil ett år.

Motstandere

I Advokatforeningen høster forslaget ingen lovord. I høringssvaret minner de om at foreningen for ti år siden sa nei til å gjøre sexkjøp straffbart, og at regjeringspartiene var enige: «Loven ble likevel vedtatt, mot stemmene til de nåværende regjeringspartiene Høyre, Venstre og Frp».

Advokatforeningen sier nei til å gjøre forsøk på sexkjøp straffbart. De mener politiet må bruke kreftene på andre og langt viktigere oppgaver:

– Med tanke på politiets generelle ressurssituasjon, bør innsatsen heller rettes mot svært alvorlige straffbare forhold som menneskehandel og hallikvirksomhet, skriver leder Jens Johan Hjort.

Han ser bare én liten åpning; rekriminalisering kan vurderes, men først etter «grundig forskning og evaluering».

– En gjennomføring av forsøksstraff uten en slik kritisk tilnærming, synes forhastet og lite gjennomtenkt, mener advokatleder Hjort.

Enige

JURK peker på at straffelovens forbud mot sexkjøp brukes lite – og mener årsaken til at politiet har få sexkjøpssaker ligger i det «faktum at forsøk på kjøp av seksuelle tjenester (...) ikke anses som straffbart».

Derfor hilser JURK Waras innstramming velkommen. Politidirektoratet har samme holdning:

– Endringsforslaget (...) fjerner usikkerheten om hvorvidt forsøkshandlingen er straffbar eller ei, skriver avdelingsdirektør Kristin Kvigne.

Lovteknisk

I Norges største politidistrikt, Oslo, minner visepolitimester Roger Andresen om at «forsøk på kjøp av seksuelle tjenester fra voksne var utvilsomt straffbart» i den gamle straffeloven.

– Overgangen fra gammel til ny lov var ikke ment å medføre noen realitetsendring. Det er andre lovtekniske grunner som har medført denne endringen, som i realiteten har ført til at forsøk på kjøp av seksuelle tjenester ikke er straffbart, skriver Andresen i høringssvaret.

LES MER: – Legitimerer prostitusjon

Tilskuere

Han opplyser at Oslo-politiet ofte observerer forsøk på sexkjøp, men at de ikke kan gripe inn og pågripe kjøperen, fordi Riksadvokaten har sagt at forsøk ikke er straffbart. Politiet kan bare gripe inn dersom «de har observert en fullendt forbrytelse», forklarer visepolitimesteren.

Slik skal det ikke være, mener Oslo-politiet, som støtter endringsforslaget fra Justisdepartementet. Det samme sier Norges øverste påtalemakt, riksadvokat Tor Aksel Busch: «Vi støtter departementets forslag.»

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter