Nyheter

Avviser omkamp om blasfemilov

Den norsk-pakistanske samfunnsdebattanten Muhammed Qasim Ali vil ha forbud mot karikaturer av profeten Muhammed. Partitopper sier nei.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

– Det er totalt uaktuelt for KrF å støtte et lovforbud som skal forby karikaturtegninger, sier Kjell Ingolf Ropstad, nestleder i KrF.

– Det er umulig å lovregulere blasfemi, sier Trygve Slagsvold Vedum, leder i Senterpartiet.

Les også: Store demonstrasjoner utspiller seg i Pakistan mot at den ytterliggående nederlandske politikeren Geert Wilders har tillyst konkurranse om Muhammed-karikaturer.

Pakistan

Norskpakistaneren Ali, som blant annet har jobbet som journalist, sier til Klassekampen at han tror et forbud mot Muhammed-karikaturer vil hindre radikalisering. Det skriver NTB. Bakgrunnen er at den ytterliggående nederlandske politikeren Geert Wilders foreslo en konkurranse om Muhammed-karikaturer.

Han viser til at den pakistanske statsministeren Imran Khan har bedt Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC) om å ta opp karikaturspørsmålet med FN.

Ali håper det resulterer i et forbud og en skjerping av blasfemilovene i vestlige land.

– Jeg skulle ønske det var forbudt å lage krenkende karikaturer av profeten Muhammed, sier Ali.

At Ali trekker fram Pakistan som et eksempel til etterfølgelse får Ropstad til å reagere.

– I Pakistan brukes blasfemilovgivningen til å undertrykke religiøse minoriteter. Det siste vi må gjøre er å vedta lignende lovgivning, det er en knebling av ytringsfriheten og er en farlig gate å gå ned, sier Ropstad.

Les også: Abid Raja mener «alarmerende» mange norske muslimer støtter dødsstraff for blasfemi.

– Umulig å regulere

Muhammed Qasim Ali var en av arrangørene bak en stor demonstrasjon på Universitetsplassen i 2010 etter at Dagbladet publiserte en karikatur av Muhammed som en gris. Det var også islamisten Arfan Bhatti. Om lag 3.000 personer deltok og demonstrasjonen regnes som starten på den ekstreme islamistgruppen Profetens Ummah.

Han synes ikke et forbud er å gi etter for ekstreme krefter.

– Det vil bidra til å skape ro, hindre radikalisering og øke anstendigheten i den norske debatten, mener Ali.

Leder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum mener han tar feil.

– Jeg kan skjønne at han tror at en lovendring vil virke slik, men jeg tror det i praksis er umulig å lovregulere blasfemi. Jeg tror det vil føre til flere rettssaker og økt resursbruk, men helt umulig å følge opp i praksis, sier Vedum.

Les også: Den muslimske karikatur-mannen er patriarkalsk, kvinne­undertrykkende, religiøs ekstrem og uutdannet. Mitt prosjekt er å vise hvor skjevt dette bildet er.

Stor forståelse

Slagsvold Vedum understreker samtidig at det er viktig å vise en anstendighet overfor andres tro og symboler. Men han mener at det står ganske bra til med forståelsen den gjengse nordmann har for andres tro.

– Selv om det er færre som søker kirkerommet er forståelsen for det religiøse i samfunnet totalt ganske stor. Det er en større respekt for religiøse symboler nå enn tidligere. Samtidig vil det selvfølgelig i humor og i andre kulturer være en naturlig utfordring av det religiøse, sier Vedum.

Les også:

Ytringsfrihet

Muhammed Qasim Ali håper KrF tar saken siden de var det eneste partiet som ville beholde blasfemiparagrafen da den ble stemt ut i 2009. Kjell Ingolf Ropstad sier at «det nok er riktig» at KrF har hatt et annet syn på blasfemilovgivning tidligere, men sier at det er veldig lenge siden.

– I nyere tid har vi vært tydelige på at det er helt uaktuelt, og jeg vil hevde at det i ytringsfrihetens navn er viktig å kjempe mot dette, sier Ropstad.

Les også:

Snøen i fjor

Den muslimske samfunnsdebattanten Mohammad Usman Rana, mener at muslimer har rett til å føle seg såret og krenket over karikaturer og kritisere «slik anvendelse av ytringsfriheten». Samtidig mener han at det er vanskelig å argumentere for et forbud mot ulike ytringer i et sekulært demokrati. Han oppfordret til sindighet i etterkant av karikaturdemonstrasjonene i 2010.

– Denne debatten er litt 2005 og er på mange måter ferdig diskutert. Jeg tror både norske muslimer og ikke-muslimer lærte en del av karikaturdebatten den gang. Muslimer lærte at staten ikke kan regulere hva media kan trykke. Norske ikke-muslimer og media lærte nok at muslimer fortsatt tror på noe som er hellig, og at islamkritikk ikke er ensbetydende med å trykke karikaturer av profeten Muhammed, sier Usman Rana.

Han tror ikke et forbud mot karikaturer vil hjelpe muslimer, men at det derimot vil skape en trykkoker.

– Vi må huske på at de gangene karikaturtegninger har bidratt til å polarisere, har ekstreme muslimer pisket opp stemningen, sier Usman Rana.

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen er tidligere journalist i Vårt Land, og jobbet med et bredt stoffområde innen religion, etikk og politikk.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter