3,0 prosent er den dårligste målingen KrF har fått i målinger gjort av Norstat for Vårt Land. Det er også en av de dårligste målingene for partiet noen gang. Hvis det var stortingsvalg nå, ville Rogalands Olaug Bollestad vært KrFs eneste innvalgte på Stortinget.
Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning tror det politiske sidevalget KrF nå skal gjøre kan påvirkes av de svake målingene. Han tror de lave tallene viser risikoen i valget partiet skal ta.
– KrF er i en situasjon der de risikerer å skyve fra seg velgere uansett hvilket valg de tar. Partiet kan stå igjen uten velgere i det hele tatt hvis de tar et valg som gjør at de mister kjernevelgerne, og samtidig mislykkes med å hente nye velgere, sier han.
Les også: Knut Arild Hareide vil ikke true med å gå av som partileder dersom han blir nedstemt om veivalg.
Lekker til høyre
– Hvor er kjernevelgere plassert i partiet?
– De heller trolig litt mot borgerlig side, sier Bergh.
Sammenlignet med stortingsvalget i 2017 ville bare seks av ti KrF-velgere i dag stemt på partiet. Valgforsker Bergh mener det kan se ut som KrF-velgerne i større grad enn ved fjorårets valg lekker til borgerlig side.
– Hvorfor reagerer de borgerlige KrF-velgerne i forkant av retningsvalget?
– KrF har tradisjonelt samarbeidet med de borgerlige partiene. Dermed kan diskusjonen om å samarbeide med partiene på venstresiden i seg selv være nok til at de viser sin misnøye ved å gå til andre partier, sier Bergh.
Opptatt ledelse
Ingen i KrFs ledertrio hadde i går anledning til å gi noe intervju om målingen. «Ledelsen sitter opptatt med viktig forberedelse til landsstyremøtet», skrev kommunikasjonsrådgiver Dag Fedøy i en SMS til Vårt Land. Han videreformidlet i samme SMS nestleder Olaug Bollestads kommentarer om det rekordlave tallet:
«KrF er midt inne i en omfattende strategiprosess, det er mange medieoppslag, og mange velgere er nok litt usikre. Det er nok litt av grunnen til at vi ligger lavt på denne målingen. Vår jobb er å vise velgerne hvorfor KrF trengs i viktige verdispørsmål som menneskeverd, bioteknologi og for de kristne verdiene, men også i kampen for de som sliter og faller utenfor, og for en familiepolitikk ut fra familienes behov».
Les også: Veteran ber KrF prøve ut Ap/sentrum.
Eksistenskamp
Vidar Udjus, politisk redaktør i Fædrelandsvennen, mener situasjonen er så alvorlig at KrF i ytterste konsekvens kan forsvinne som nasjonalt parti. Partiet sliter voldsomt på målinger i KrF-bastionene Kristiansand og Agder.
– Vanligvis ligger målingene i Kristiansand tre ganger høyere enn nasjonale målinger. Målinger på 10-tallet for KrF i Kristiansand er uhørt lavt. Det styrker bildet av målingen deres. En av tre velgere har forlatt partiet siden forrige kommunevalg her nede, det er dramatisk, sier Udjus.
Han mener ledelsen i KrF har lagt opp til et unødvendig krevende veivalgs-løp.
– Etter katastrofevalget åpnet de for først å diskutere hvilke saker partiet skal prioritere, og deretter ta et valg om retning. Det er modig, men også veldig krevende, sier Udjus.
Mulig oppsving
Valgforsker Bergh tror det er mulig for KrF å få et oppsving etter en avklaring av samarbeidskurs, lik den Venstre fikk etter sitt retningsvalg før fjorårets stortingsvalg. Selv om det ser vanskelig ut for KrF nå, er det fortsatt mulig å redde oppslutningen ved kommune- og fylkestingvalget neste år, mener han.
– Retningsvalget er en mulighet til å vinne nye velgere. Å avslutte diskusjonen kan i seg selv gi et hopp på målingene siden det gjør at partiet kan snakke om sakene sine igjen, sier Bergh.