Nyheter

Slik filleristes KrF av velgerne

ANALYSE: Mens Arbeiderpartiet gjenvinner fjorårsformen, synker KrF til krisetall partiet aldri før har hatt.

På gallupen som Norstat har foretatt for Vårt Land i september, oppgir bare tre prosent av velgerne at de ville stemt på Knut Arild Hareides parti. Det er rekordlavt hos Norstat – og blant partiets absolutt svakeste i norsk galluphistorie.

Gallupen viser større endringer enn på lenge: Høyre er månedens store taper, regjeringsmakker Frp vinneren. Og et Ap i solid fremgang er igjen største parti med god margin.

LES OGSÅ: Vil Hareide gå som KrF-leder om han blir nedstemt?

Kjempesmell

Men for KrF vil krisen nærmest ingen ende ta. Året etter at partiet så vidt reddet seg over sperregrensen ved stortingsvalget, ser KrF altså «tre blank».

Bare én gang er KrF målt lavere: 2,9 prosent hos Opinion for Avisenes Nyhetsbyrå for to uker siden. Dessuten har KrF bare notert seg for to 3,0-målinger tidligere. Det var på forsommeren i år, ifølge gallupnettstedet pollofpolls.no.

Trekkes feilmarginene inn, kan KrFs oppslutning hos Norstat være så lav som 1,3 prosent og i beste fall så høy som 4,2 prosent. Det var partiets valgresultat i fjor. Derfor er Vårt Lands sifre denne gang en av KrFs dårligste målinger noen sinne og er en dyster løypemelding foran morgendagens landstyremøte som tar avspark for ny samarbeidsdebatt.

LES OGSÅ: Derfor ber veteranen om at KrF tester ut Ap/sentrum

Velgere flykter

Bare seks av ti som stemte KrF i fjor høst, ville gjort det igjen om det var valg nå. Anslagsvis 7.000 velgere flykter til rødgrønne partier, mens regjeringspartiene forsyner seg med 11.000. Tidligere samarbeidsmakker Venstre henter flest. Også gruppen usikre øker merkbart.

Målingen ville redusert KrF til en enmannsgruppe, uten makt til å vippe noe som helst. Partileder Hareide ville selv trolig vært ute av Stortinget.

LES OGSÅ:

Frp-bykset

Månedens bestenotering står Frp for, med en fremgang på 2,8 prosentpoeng. Dette er den eneste statistisk sikre endringen på denne målingen. Med 15,7 prosent er Frp tilbake på nivået fra forrige stortingsvalgvalg. Fremgangen skyldes færre usikre velgere og at partiet har krympet lekkasjer til Senterpartiet og spesielt Høyre betraktelig.

Nettopp Høyre raser mest. En tilbakegang på hele 3,1 prosentpoeng er et oppbrudd fra den stabile størrelsen på 26-27 prosent det siste halvåret. Ved siden av tap til Frp, er hovedforklaringen at store velgergrupper setter seg på gjerdet.

Borgerlig knekk

Samlet ville Høyre/Frp imidlertid bare ligget 0,2 prosent under valgresultatet. Men regjeringsmakten de har sammen med Venstre ville vært tapt.

For selv om Venstre går litt frem, er en oppslutning på 3,4 fortsatt svakt og godt under sperregrensen. Og når KrF raser, ville Solberg-regjeringen bare hatt basis i 77 representanter. Det er langt unna de 85 som gir flertall.

Dermed er det rødgrønt flertall – med Rødt på vippen. Men Aps fremgang på 2,2 prosentpoeng bidrar også til å øke den rødgrønne styrken.

LES OGSÅ: Så utro er KrFs velgere på høyre flanke

Rød rekord

Med 26,6 prosent er Ap tilbake på nivået før Giske-saken. Ap vinner igjen prestisjekampen om å være Norges største parti. Det har de ikke vært på Vårt Lands måling siden november i fjor.

En av årsakene er at Ap nå vinner tilbake velgere fra SV – et parti som i månedsvis har beitet på Aps mark. SV er etter noen gode måneder sunket ned på 6-tallet fra forrige valg. Sp holder seg på 12-tallet – godt over resultatet fra 2017.

Den store stemmetyven Rødt, får ikke Jonas Gahr Støre has på. Fortsatt har Rødt over 30.000 tidligere Ap-velgere fra forrige valg i folden. Partiet setter denne måneden rekord hos Vårt Land med en oppslutning på 5 prosent.

Dette ville gitt Rødt hele ni representanter på Stortinget. De revolusjonære ville altså hatt tre ganger så mange representanter som Venstre og KrF ville fått til sammen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter