Nyheter

Veteran ber KrF prøve ut Ap/sentrum

Einar Steensnæs, sentral profil fra KrFs glanstid, ber partiet gi ledelsen handlingsrom til å teste ut muligheten for en sentrum/Ap-regjering.

– Det vil være uklokt og lite strategisk å beslutte at dette ikke skal være aktuelt, sier Steensnæs til Vårt Land.

I forkant av høsten som skal avklare profil og veivalg for KrF, føler den tidligere parlamentariske lederen og eks-statsråden behov for å si i fra. Som den første fra «bondevikingene» appellerer han sterkt om at besluttende organer ikke låser igjen Knut Arild Hareides mulighet til å teste ut et samarbeid til venstre.

– Vi har vært i opposisjon i 13 år. Det er lang tid i en slik rolle. Jeg skjønner utålmodigheten mange i partiet har, derfor gjelder det å holde handlingsrommet åpent, sier Steensnæs.

LES OGSÅ: Hareide nekter for et trangere KrF

Kjemi-trøbbel

Selv var han statsråd i to regjeringer der Høyre deltok: Syse-regjeringen og Bondevik 2-regimet. I sentrumsregjeringen Bondevik 1 var han partiets parlamentariske leder. Poenget hans er at KrF er og skal være et sentrumsparti. Men noe nytt må nå tenkes.

– KrF har i utgangspunktet tre muligheter. For meg synes veien mot sentrum/Høyre stengt. Det valget avgjorde Erna Solberg med å ta inn Frp, og den politikken dette medfører. I en regjering handler det dessuten ikke bare om å avklare politikk. I dag-til-dag-samarbeidet er personkjemi og personlige relasjoner viktig. Jeg tror de fleste innser vanskelighetene med å få dette til etter alle utfallene fra ledende Frp-ere mot KrF.

Dermed er det i følge Steensnæs bare to alternativer igjen. Alenegang som nå – eller sentrum/venstre.

– Tiden bør være inne for å gi partiledelsen og bestemmende organer et handlingsrom. De må ha dekning for å finne ut hva det er mulig å få til i et samarbeid med sentrum og Ap. Senterpartiet er jo det partiet som ligger nærmest KrF i verdispørsmål.

Verdier binder

Det handler om å prøve – og muligens få makt. Dette trenger ikke skape bølger av ufred i KrF om man holder fast med hva som egentlig er kjernen i partiets politikk.

– KrFs politiske oppdrag og våre saker har aldri vært organisert langs en høyre-venstre-akse. Vårt politiske oppdrag er jo organisert langs en verdiakse, poengterer Steensnæs.

Stikkord er kamp for menneskeverd, beskyttelse av mennesker i nød, menneskerettigheter og forvalteransvar. Og ikke minst: De kristne verdienes betydning for samfunnet.

– Det er disse sakene som definerer KrFs oppdrag i norsk politikk. Her er vi – og skal vi – alltid være enige. I alle andre saker skal vi la debatten gå og overlate til partidemokratiet – landsmøtene – å avgjøre. Derfor blir det feil fokus når det oppstår «kikkertsyn» om hvilken retning KrF bør se i langs den politiske høyre/venstreaksen. Vi må heller finne ut hvordan vi får størst mulighet for gjennomslag i våre kjernesaker.

LES OGSÅ: KrF sliter med utro velgere på høyre flanke

Splittelse?

Under landsstyremøtet neste fredag, går trolig det formelle startskuddet for den nye avklaringsrunden i partiet. Internt i KrF bølger nå debatten som sidevalg hardere enn før sommeren. Steensnæs appellerer om at partiet holder seg samlet.

– Kan det være en fare for splittelse?

– Det er jo en fare. Det er svært viktig at vi kommer oss samlet gjennom denne debatten om retningsvalg – uansett konklusjon. Jeg blir selvsagt i partiet selv om mine synspunkter ikke får gjennomslag. Et svekket KrF betyr en svekket stemme for de kristne verdiene i norsk politikk. Det håper jeg alle våre venner og sympatisører tar i betraktning.

«Tre høyrepartier»

– Er det også fordi Høyre er blitt for blått at du fraråder samarbeid den veien?

– Nei, jeg har opplevd regjeringssamarbeidet med Høyre som både ryddig og positivt. Men den nye konstellasjonen med Høyre, Frp og nye, liberalistiske trekk i Venstre gjør samarbeidet den veien klart mer problematisk. Og vi må innse at den politiske kjøttvekta som alltid teller når det kommer til kompromisser.

Steensnæs har fortsatt en ledende posisjon i Oslosenteret, grunnlagt av KrFs eks-statsminister Kjell Magne Bondevik. Nettopp Bondevik har sitt kontor vegg-i-vegg med Steensnæs.

– Vi snakker jo om politikk sammen, men dette budskapet her har jeg formulert på egen kjøl, påpeker Steensnæs.

LES OGSÅ: Hareide taus om høstens drama

Lekkasjer – og SV

Steensnæs representerte Rogaland på Stortinget og er fortsatt bosatt i Haugesund. I hjemfylket og andre kjernefylker i sør og vest raser KrFs oppslutning lokalt. Bakgrunnstall fra flere galluper tilsier avskalling til partiet Høyre.

– Er ikke et sentrum/venstre-samarbeid nå så risikabelt at det kan senke KrF til bunns vestpå?

– Nei, jeg snakker om handlingsrom og at vi må få kartlagt hva vi kan få gjennomslag for i en eventuell regjeringsforhandling. Dessuten er det viktig å minne om at et slikt samarbeid jo vil inkludere Sp.

– Kan KrF dele regjeringsbord også med SV?

– Mitt hovedpoeng er at partiet gir ledelsen handlingsrom for forhandlinger. For meg er det Ap og Sp som er et naturlig valg av samarbeidspartnere.

– Altså ikke med SV?

– Regjeringssamarbeid med SV kan bli krevende. For å være ærlig: Det tror jeg blir for tungt. Det innser vel SV også. Dette partiet har tatt en noe annerledes retning enn i Erik Solheims tid.

LES OGSÅ: Avtroppende KrFU-nestledere sier ja til Frp-samarbeid

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter