Nyheter

Sier ja til Frp-samarbeid

De to avtroppende nestlederne i KrFU kommer med en tydelig melding til moderpartiet: KrF bør gå inn i regjering med Høyre, Venstre og Frp.

– KrFs velgere er lei av ørkenvandring. De ønsker en tydeligere retning for partiet, sier Olaus Trygve Bjuland, organisatorisk nestleder i KrFU.

Fredag begynner KrFUs landsmøte der samarbeidsspørsmålet står på agendaen. Det er knyttet stor spenning til hvorvidt KrFU skal anbefale moderpartiet å gå inn i regjering eller stå utenfor. KrFUs standpunkt regnes som viktig i prosessen om hva KrF til slutt vil falle ned på i høst.

Usikkert utfall

Under KrFUs landsstyremøte i august, gikk et knapt flertall inn for at KrF bør stå utenfor regjeringen i denne stortingsperioden. Samtidig stemte representanter fra store fylkeslag som Rogaland og Hordaland for å gå i regjering. Dermed kan flertallet fort vippe den andre veien når landsmøtet har siste ord. Ingen Vårt Land har snakket med tør å spå utfallet når saken skal stemmes over lørdag.

LES OGSÅ:

Kan si ja til å gå inn i regjering

KrFU gir hodeplagg-refs til KrF

Skal diskutere rus-legalisering

Sier ja

Nå kommer imidlertid KrFUs to nestledere med en tydelig melding til eget ungdomsparti og parti: Det er på tide å ta steget inn i regjering.

– Alternativene er å gå inn i regjering eller fortsette å stå utenfor. Den situasjonen man har nå er den verst tenkelige. Som vippeparti i Stortinget får vi den avgjørende stemmen og oppmerksomhet om saker som ikke er viktige for oss. Det er vanskelig å bygge en profil, sier Jarle Aarbakke Tollaksen, politisk nestleder i KrFU.

Før stortingsvalget sa han kategorisk nei til regjeringsdeltakelse med Frp og var åpen for samarbeid med Ap og Sp. Nå har han snudd.

– Grunnen til at jeg har endret mening, er den politiske situasjonen. Man har en høyreside som ønsker å ha med KrF i regjering, mens venstresiden er avvisende. Aps velgere er mer interessert i samarbeid med Rødt enn KrF. Dermed er de eneste alternativene å gå inn i regjering med høyresiden eller stå utenfor, sier Tollaksen.

LES OGSÅ

KrFUs leder forsvarer Bekkevold

Ekteskapet seiret i KrFU

Sentrum er dødt

Også Tollaksens nestlederkollega peker på den politiske situasjonen som begrunnelse for å gå inn i regjering.

– Det hadde vært en ting å måtte ta stilling til Ap isolert sett. Men den parlamentariske situasjonen nå er en lapskaus med dårlige ingredienser når man også har Rødt, Sv, Sp og MDG, sier Bjuland.

Han mener samarbeidet mellom den borgerlige regjeringen og KrF de siste fem årene viser at man også kan få betydelige gjennomslag i forhandlinger med Frp.

– Sentrum er dødt. Sp har valgt venstresiden, mens Venstre har gått inn i regjering. Samtidig er Frp store, og vi kan ikke lukke øynene og tenke at de ikke finnes, sier Bjuland.

– Vil det ikke være vanskelig med Frp-samarbeid i saker som miljø, innvandring, bistand og arbeidsliv?

– Det er store politiske forskjeller mellom Frp og KrF. Samtidig tror jeg vi sammen med Venstre kan dra regjeringen mot sentrum, sier Bjuland.

Løftebrudd

I forkant av valget, var KrF og partileder Knut Arild Hareide tydelige på at det var uaktuelt med regjeringssamarbeid med Frp. Det samme gjentok Hareide etter valget. De to nestlederne er dermed åpne for å bryte med KrFs Frp-lovnader.

– Noen vil nok kalle det et løftebrudd. Men jeg mener det vedtaket må leses inn i den politiske konteksten i 2016 og før valget i 2017. Da trodde man det var mulig å få flertall med Ap og Sp, sier Tollaksen.

Uklokt

– Uttalelsen om Frp ble vedtatt i november 2016. I ettertid har vi sett at det var en uklok formulering. Dermed passer det seg å bruke fjellvettregelen om at det er ingen skam å snu. Jeg mener vi kan stå rakrygget og si til velgerne våre at vi går inn i regjering, sier Bjuland.

KrFU-leder Martine Tønnessen vil ikke si hva hun mener om samarbeidsspørsmålet, men understreker at hun gleder seg til debatten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter