Nyheter

Valgtabber kan straffes med fengsel

Tabben til en valgmedarbeider kunne endret sammensetningen av Riksdagen. Den som gjør alvorlige feil i et norsk valg, kan vente straff.

Da valgmedarbeideren i Västra Götaland valgkrets søndag kveld meldte inn resultatet for det ­regionale landstinget i ­stedet for Riksdagen, slo det ut på ­mandatfordelingen.

Ett døgn etter valget ble feilen oppdaget.

Endring

De korrekte ­tallene gir rødgrønne øker ledelsen i søndagens valg med to ­mandater til 144 representanter i Riks­dagen. Den borgerlige ­Alliansen får nå 142.

Ytre høyre-partiet Sverige­demokraterna, som ingen av 
de to blokkene vil samarbeide med, får 63 mandater, ett mandat mer enn før feilen ble opp­
daget.

– Systemfeil

– Man får vel si at dette er en systemfeil, men jeg synes det er for enkelt å gjøre en slik feil, sier funksjonæren som gjorde feilen.

NTB gjengir Aftonbladets ­intervju med ham.

Han skylder på at han var trett etter en lang da han rapporterte. Dette har Valmyndigheten forståelse for når pressesjefen der, Lars Aden Lisinski, intervjues av Aftonbladet.

LES OGSÅ:

Valget gir nytt håpt til kristenpartier

Hun er valgets overraskelse

Innvandring ble ikke viktigste sak i valget

– Uvanlig

Feilen er likevel uvanlig ifølge pressesjefen.

– Det er selvsagt ulykkelig at det blir feil i rapporteringen, sier han og unngår å svare på ­spørsmålet hvor alvorlig feilen er.

Heller ikke Valgdirektoratet i Norge vil si hvor alvorlig en slik feil vil være om den skjer i et norsk valg.

– Sverige og Norge har ­forskjellige måter å gjennomføre valg på. Det er derfor vanskelig for meg å kommentere det som skjer i Sverige, skriver direktoratets kommunikasjonsdirektør, Kristina B. Jørgensen, når hun svarer skriftlig på Vårt Lands spørsmål.

Kontrolltelling

– Hvor vidt kan dette skje i Norge?

– Vi har et godt testet og ­sikret valgsystem. Ved stortingsvalg skal alle stemmesedler telles minst to ganger i kommunen før fylkeskommunen kontrollteller, sier Jørgensen.

Feilen i Sverige ble også ­oppdaget mandag ved en ­kontrolltelling, og den ble rettet klokka 18.18 samme dag.

– Hvor alvorlig er slike feil, som ser ut til å skyldes en ­menneskelig svikt?

– Både regelverket og rutinene har innebygde kontrollmekanismer for å avdekke feil. Stemmesedlene oppbevares etter opptellingen, Ved eventuell tvil kan stemmesedlene gjennomgås på nytt, sier Jørgensen.

LES OGSÅ:

Kan KrF lære av KD?

Flopp for nazigruppe i valget

Her driver Nordiska Motstandsrörelsen valgkamp i gågaten

Kristenvelgere gir sterkere applaus til Åkesson

«Fengsel»

Feilen som den svenske valgmedarbeideren gjorde, får neppe konsekvenser for ham selv. Om noen i et norsk valg blir tatt i å manipulere et valg, er det imidlertid alvorlig.

– Regelverket er klart. Vedkommende kan bli strafferettslig ansvarlig i henhold til straffe­lovens paragraf 154. Den fastsetter straff for etterfølgende påvirkning av valgresultatet, sier Jørgensen og siterer paragrafen:

«Den som i et offentlig valg ­teller stemmer feil, fjerner eller endrer avgitte stemmer, legger til stemmer som ikke er avgitt, eller på annen måte påvirker ­resultatet av opptellingen, straffes med bot eller fengsel inntil 3 år.»

Svar fredag

Det svenske valgresultatet er foreløpig, og det endelige resultatet presenteres først fredag. Tellingen av rundt 200.000 forhånds- og utenlandsstemmer skal være fullført i dag.

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land. Han har arbeidet i Vårt Land siden 1996 og har tidligere vært deskjournalist, presentasjonssjef og nyhetsleder i avisa. Han skriver blant annet om forfulgte grupper, religiøse minoriteter og menneskerettigheter.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter