Nyheter

Svenske KrF jubler – Sverigedemokraterna tapte prestisjekamp

KrFs svenske søsterparti overrasker med drømmetall. Sverigedemokraterna fikk ikke selve brakvalget og ble ikke nest størst.

1 av 3

Leder i Sverigedemokraterna (SD), Jimmie Åkesson, triumferte og omtalte partiet som seierherren i valget. Men han tapte duellen med Moderaterna om å bli nest størst i Riksdagen. Og «erkefiende» Stefan Löfven nekter å gå av.

Det høyrepopulistiske partiet var langt unna drømmen til mange av deres egne: Å bli Sveriges største parti. Men urokråken SD er på vippen og vil bruke muskler:

– Sverigevenner, vi er ikke fornøyd. Vi er valgets vinnere og vi går inn i en periode der vi skal skaffe oss innflytelse på ordentlig. Det er syv partier mot ett, sa Åkesson i partiets valgvake.

Like før midnatt lå SD an til 17,7 prosent. Men Moderaterna hadde sifre på 19,8. SD forble i rollen fra forrige valg som tredje størst, selv med en fremgang på fem prosent.

Ved siden av thrilleren om SDs oppslutning var Socialdemokraternas styrke et av de store spørsmålene i nabolandets politiske nervekveld. Partiet gjorde sitt verste valg i moderne tid. Men tilbakegangen var mindre enn spådd.

LES OGSÅ: Kristenvelgerne gir sterkere applaus for Åkesson

Kruttsterkt fra svenske KrF

Hos de tidligere så nederlagsdømte Kristdemokraterna (KD) var det bare ren glede. Valgdagsmålingene klokken 20.00 utløste spenningen:

Med spådommer om et resultat på enten 6-tallet eller 7-tallet var partiet – omtalt som valgkampens rakett – ikke bare reddet fra et gammelt drama om sperregrensen. Partiet var blitt et av valgets vinnere.

KrFs svenske søsterparti lå så sent som tidlig i august an til fattige tre prosent og et havari som parti. I stedet endte det på 6,4.

Jubelscener

Derfor var det jubelscener i KDs vake – både blant sentrale profiler og valgarbeidere samlet til fest.

– Vi har vekket «KD-rebellen» til live, sa partileder Ebba Busch Thor da hun litt før midnatt entret valgvaken.

Hun poengterte at nettopp partiets sterke verdier i bunn – den jødisk-kristne etikken – var selve ballasten i en valgkamp.

– Da klarer man å stå rakrygget, sa hun.

Veteranglede

En opprømt partiveteran Alf Svensson uttrykte også stor glede overfor SVT:

– Dette er fantastisk moro for partileder Ebba Busch Thor. Vi var jo nederlagsdømt. Så kommer altså denne raketten, Ebba, med sin entusiasme og energi, sier partinestor Alf Svensson.

Han ledet partiet i over 30 år – og var i år med på sin 17 riksdagsvalgkamp.

Bakgrunnstallene i valgundersøkelsen viser at KD har hentet inn 30 prosent av stemmene sine fra velgere som tidligere stemte Moderaterna. 10 prosent kommer fra Centerpartiet og overraskende foretrakk 13 prosent av Socialdemokraternas velgere denne gang KD.

KrF-Ropstad: «Nesten magisk»

KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad feiret valgtallene sammen med sine svenske partivenner i KDs vake.

– Det er jo nesten magisk. Partiet var nederlagsdømt og så leverer KD virkelig når det gjelder. Mye av suksessen skyldes Ebba. Hun er tobarnsmor med småbarn og har fått presentert en moderne feminisme med valgfrihet, sier Ropstad til Vårt Land.

Han satt i ledelsen for den nordiske sammenslutningen av kristendemokratiske ungdomspartier sammen med Busch Thor. Nå opplever et nordisk kristendemokratisk parti etterlengtet suksess.

– Hva slags inspirasjon er dette resultatet for KrF?

– Det viser at det å løfte seg fra lave tall er fullt mulig. Og at det går an å vinne frem med en moderne familiepolitikk, svarer han

LES OGSÅ: Åkesson blir historisk sterk – skal presse alle andre

Krisekveld for Miljöpartiet

Da opptellingen nærmet seg slutten, lå Socialdemokraterna et av sine verste resultater noen sinne. Men sifrene på 28 var ikke så ille som galluper og valgdagsmålinger anslo: Et fall til 25 prosent, kanskje enda lavere.

Regjeringspartiet Miljöpartiet berget seg så vidt over sperregrensen. SVs svenske søsterparti gjorde et av sine beste valg med tett under åtte prosent. En av de store seierherrene er Centerpartiet, som landet på 8,6 prosent. Liberalerna står i praksis på stedet hvil.

Men de borgerlige partiene har samlet styrket seg. Og flere av toppene der sa valgnatten at Socialdemokraternas statsminister må gå av.

LES OGSÅ: Kristendemokraternas Ebba Busch Thor er blitt valgkampens overraskelse

Klart for kaosdager

Med dødt løp mellom blokkene – og et SD på vippen – kan det ta flere uker før en ny, svensk regjering er dannet. Ved midnatt var det 0,3 prosent som var forskjellen mellom blokkene.

Alt valgnatten var altså krangelen i gang om hvem som egentlig har basis nok til å ha regjeringsansvaret. SD-leder Jimmie Åkesson inviterte på sin side Moderaterna til regjeringssamtaler – og mener de har valget: Åkesson eller Löfven.

«Blokkpolitikkens død»

I en tale til valgvaken i natt appellerte Löfven nok en gang om samarbeid over blokkene:

– Denne kvelden burde bli blokkpolitikkens begravelse. Blokkpolitikken fordummer, svekker og ødelegger, sa Löfven.

Målet for Löfven er fortsatt å isolere Sverigedemokraterna:

– Jeg er skuffet over at et parti med røtter i nazismen kan vinne så mye støtte i vår tid. Alle gode krefter har et moralsk ansvar.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter