Nyheter

Svensk valg gir håp om ny vind for kristenpartier

Suksessvalget for Kristdemokraterna (KD) gir dem sentral rolle i kommende svensk maktspill og sprer optimisme hos søsterpartiet i Norge.

Med Ebba Busch Thor i spissen gjorde KD det «umulige» i søndagens riksdagsvalg: Reiste seg fra en nederlagsdømt posisjon langt under sperregrensen måneden før valget til høye 6,4 prosent valgnatten.

– En god valgkamp fra Busch Thor personlig er mye av forklaringen. Hun har hanket inn velgere fra Moderaterna, men også i stor grad maktet å mobilisere tapte frikirkevelgere tilbake, sier valgforsker og ekspert på kristenvelgere, Magnus Hagevi, ved Linné-universitetet.

Mens de to store, Socialdemokraterna og Moderaterna, tapte terreng, var Kristdemokraterna, Centerpartiet og Vänsterpartiet blant det svenske valgets vinnere med klar prosentvis fremgang. Det fikk også Sverigedemokraterna – som nok en gang vokste mest.

LES OGSÅ: Kristendemokraternas Ebba Busch Thor er blitt valgkampens overraskelse

Inn i maktkamp

Men for nettopp KrFs svenske søsterparti var vendingen den mest overraskende. Frem til tidlig august hadde partiet ligget på lave tre prosent i tre år. Frikirkelig grunnfjell smuldret. Det var intern uro om stram eller liberal flyktningpolitikk.

– Vi har vekket «KD-rebellen» til live, sa partileder Ebba Busch Thor da hun mottok jubelen fra sine egne sent valgkvelden.

Nå blir hun en sentral aktør i dragkampen om hvem som skal bli ny svensk statsminister og om den borgerlige Alliansen som KD inngår i, får danne regjering.

– Der spiller hun en viktig rolle. Et avgjørende punkt er hvor bevisst Busch Thor selv er om at nettopp det å forhandle med Sverigedemokraterna kan være ødeleggende for KD, sier Elisabeth Sandlund, kjenner av partiet og debattredaktør i den svenske avisen Dagen.

LES OGSÅ: Innvandring ikke viktigst for svenske velgere 

Inspirerer KrF

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad var gjest hos KD valgnatten. Han er imponert over at KD klarte å bryte en trend.

– Hva slags inspirasjon kan dette gi KrF?

– Det viser jo at det er fullt mulig for et kristendemokratisk parti å vinne frem med en god valgkamp. Ebba moderniserer også KD gjennom sin egen person: Hun er en småbarnsmor som snakker om egne erfaringer og valgfrihet på en ny måte. Der har hun truffet velgerne med en moderne familiepolitikk, svarer KrF-nestlederen.

LES OGSÅ: Åkesson blir historisk sterk – skal presse alle andre

Velgertekke

Den store valgdagsundersøkelsen fra Sveriges Television kaster lys over hvor KD skaffet seg oppslutningen fra. Over 12.000 velgere ble intervjuet etter at de hadde vært i valglokalet.

30 prosent av KDs velgere viste seg å være personer som stemte på KD også sist. Men like mange kom fra Høyres søsterparti Moderaterna, 10 prosent fra Centerpartiet og 13 prosent kom fra Socialdemokraterna.

At selv Löfvens parti avga velgere til KD, kommenterer valgforsker Hagevi slik:

– Når velgere er i tvil om sitt gamle parti, søker de gjerne til et av de fremgangsrike i valgkampen. De merket seg nok at Ebba Busch Thor gjorde en annerledes valgkamp. Undersøkelser før valget viste at tilliten til henne doblet seg. Jeg blir overrasket over om vi ikke finner en personeffekt når vi nå skal jobbe med den nye valgundersøkelsen.

KD både vant velgere og tapte stemmer til innvandringskritiske Sverigedemokraterna. Utvekslingen med nettopp dette partiet kan ha vært mer begrenset enn KDs valgmannskap fryktet.

LES OGSÅ: Jubelvalg for Ebba og Kristdemokraterna

Spenninger i KD

Dagen-redaktør Sandlund, som i vår hyppig analyserte KDs strev under sperregrensen, tror ikke de klare overgangene fra Moderaterna bare er taktiske stemmer.

– Busch Thor har tydelig vunnet frem blant bevisste, nye velgergrupper som merker seg at hun er «på hugget» og står for konservative verdier. Akkurat som Centerpartiets Annie Lööf for noen år tilbake, har Busch Thor gått oppoverbakke til det til endelig løsnet.

Men Sandlund minner om at KD forsatt bærer på potensielle motsetninger, til tross for valgsuksessen: En spenning mellom de flyktningvennlige, frikirkelige velgerne – og kristne som støtter en mer «hard» profilering.

– Slike motsetninger finnes jo ennå. Men med et godt valgresultat, så blir det gjerne lettere å jobbe for samling om de sakene som forener på tvers i partiet, sier Sandlund.

LES KOMMENTAR: Kan KrF hente lærdom fra de svenske kristendemokratene denne gangen også? 

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter