Nyheter

Menigheter regnes ikke som frivillighetsarbeid

Menigheter i Den norske kirke kan ikke registrere seg i ­Frivillighetsregisteret, selv om kirken er løsrevet fra staten. – Helt underlig, mener sokneprest.

Espen Andreas Hasle, sokneprest i Manglerud kirke i Oslo, fikk seg en overraskelse da han skulle søke om midler fra Gjensidigestiftelsen til å bygge ut uteområdene til kirken.

– Da jeg la inn organisasjonsnummeret til menigheten, fikk jeg beskjed om at man måtte være en del av Frivillighetsregisteret, og da jeg prøvde å ­registrere oss der, fikk jeg ­beskjed om at det ikke er mulig, forteller Hasle.

LES MER: Frivillige har blitt mindre lojale

Offentlig

Øystein Dahle, ­direktør for sektorpolitikk og styring i KA – Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, kan fortelle at Hasle sin utfordring er noe de har jobbet lenge med å løse.

– At Den norske kirke ikke har registreringsrett i Frivillighetsregisteret, er noe vi gjentatte ganger har tatt opp med Kulturdepartementet. Vi har ment at det er grunnlag for å inkludere Den norske kirkes organer siden registeret ble opprettet, sier Dahle.

Bakgrunnen for at menigheter i Den norske kirke (Dnk) ikke har kunnet registrere seg, er at dette er et register over juridiske personer som ikke er organisert av det offentlige og ikke har fortjeneste som formål. Da registeret ble innført ble kirken vurdert som offentlig virksomhet, men siden den gang har kirke og stat skilt lag.

– Dette spørsmålet burde bli vurdert på nytt i lys av endringene i lovgivningen for Dnk. Den manglende registreringsretten kan bidra til at Dnk på en urimelig måte faller utenfor offentlige ordninger, mener Dahle.

Kategorier

KA hadde forventet at ordningen ville bli omtalt i forbindelse med forslaget om ny tros- og livssynslov, men der var det ikke nevnt i det hele tatt.

– Det påpekte vi, og nå håper vi at de jobber også med dette spørsmålet mens de utarbeider den nye loven som skal legges frem i vinter, sier Dahle.

Sokneprest Hasle synes det er rart at ikke en av Norges største frivillige organisasjoner får søke om midler på lik linje med andre.

– Alt livet i menighetene er basert på en betydelig frivillig innsats. Det er helt underlig hvis man ikke skal si at vi er en frivillig organisasjon, bare fordi vi får statlig støtte, sier han.

Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge, er enig i at det er aktuelt å se på ordningen på nytt i lys av kirkens nye organisering, men forteller at saken ikke har vært oppe hos dem.

– For å gjøre om på det må det gjøres en lovendring. I dagens lov står det at de som har rett til å registrere seg er begrenset til tre kategorier: foreninger, stiftelser og ideelle aksjeselskap. Menighetene passer ikke inn i noen av disse kategoriene, sier Slotterøy Johnsen.

LES OGSÅ: – Regjeringen svikter de fattige barna

‘Urimelig’

Øystein Dahle påpeker at dagens finansieringsordning innebærer at alle andre tros- og livssynssamfunn mottar om lag like mye i offentlig støtte per medlem som Dnk, men at andre trossamfunn likevel har registreringsrett i Frivillighetsregisteret.

– Vi har foreslått at Dnk kan være en egen kategori med sine menigheter. Det er viktig å ­understreke at vi ikke sier at kirken bør omfattes av alle ordninger i frivillig sektor, og det er ganger der det er relevant at Dnk behandles annerledes enn andre. Problemet nå er at uansett hva slags ordning det er snakk om, så er den utenfor, og det slår urimelig ut.

I Manglerud kirke må de foreløpig søke om penger gjennom samarbeidspartneren Senter for bylandbruk.

– Det er jo litt kunstig å søke gjennom dem siden det tross alt er vi som eier uteområdene. Å søke gjennom dem er en måte å komme seg rundt det på, men som definitivt er uheldig, sier sokneprest Hasle.

Kulturdepartementet hadde ikke mulighet til å uttale seg før denne utgaven av Vårt Land gikk i trykken.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter