Nyheter

Flopp for nazi-gruppe i lokalvalget

Nasjonalsosialister var sjanseløse i svensk lokalvalg. Storsatsing endte med null mandater.

– En fiasko, konstaterer researcher Jonathan Leman i tidsskriftet Expo, som følger bevegelser ute på høyre flanke.

Nasjonalsosialistiske Nordiska Motstandsrörelsen (NMR) stilte til valg i kommunene Ludvika, Boden og Kungälv. Spesielt i Ludvika var innsatsen stor, der NMR overfor Vårt Land i valginnspurten hevdet at 350 nødvendige stemmer var innen rekkevidde.

Det endte med bare 215 stemmer og 1,3 prosent. Nazi-grupperingen måtte tåle at det lille Kommunistpartiet kapret sistemandatet.

– NMR gikk inn i valgåret med en idé om at de nærmest var garantert et mandat i Ludvika. Men det endte med ingenting. Intern debatt om valgsatsingen kan nå skape strid innad i grupperingen, tror Leman.

LES OGSÅ: Her driver nazi-gruppen valgkamp i gågaten

Tapte den ene

I Ludvika hadde NMR sin ­eneste lokalpolitiker, Per Öberg. Han ble valgt inn på Sverigedemokraternas liste i 2014, men sto siden frem som nasjonalsosialistenes mann. Nå er han ute av kommunestyret.

Det vakte oppsikt at NMR fikk lov til å drive valgkamp i byens gågate. Da Vårt Land møtte dem der, profilerte de seg med «myke» saker: Kamp for trygghet og mot lokale skolenedleggelser. Både Svenska kyrkan og frimenigheter i byen jobbet på sitt vis for å demme opp mot nazi-grupperingen.

LES OGSÅ: Jubelvalg for Ebba og KristdemokraternaV

Uhygge

1. mai skapte NMR uhygge da de arrangerte en større nasjonalsosialistisk mønstring med marsj gjennom byen.

– Dette er en organisasjon med et ganske voldsomt omdømme. Og virksomheten har hele tiden dreid seg om mer enn å stille til valg. Trolig vil grupperingen forsterkere sine utenomparlamentariske aktiviteter, sier Leman.

Ved siden av punktmarkeringer og marsjer driver nemlig NMR nettradio, nettavis og lager TV-sendinger.

Varsler kamp

Etter valgtapet publiserte NMRs leder Simon Lindberg i går et innlegg i partiorganet der han varsler at «kampen går videre med sterkt engasjement og i uforminsket takt».

– Død over etablissementet og leve den revolusjonære motstanden, oppsummerer han.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter