Nyheter

Nå tar Ebba Busch Thor Sverige med storm

Midt på sommeren risikerte Ebba Busch Thor å bli partilederen som styrte Sveriges kristenparti i grøfta. Men nå løfter hun partiet og er valgkampens suksess.

Bilde 1 av 4

Jönköping forrige lørdag: I byen som kalles «Smålands Jerusalem», strømmer flere hundre gamle kjernevelgere og nysgjerrige til byens vestre torg for å høre Kristdemokraternas leder, Ebba Busch Thor.

Det kunne vært samling i bunn. I stedet er det valgfest i forkant. For etter over tre år under sperregrensen og med kurs mot politisk død, stiger partiet flere prosenter og ligger an til å få nøkkelrolle i maktspillet etter riksdagsvalget søndag.

Forvandlingen har skjedd rekordraskt – på to uker. Nesten en politisk umulighet.

– Det er fantastisk når noe man har håpet på i tre år, plutselig skjer, sier Ebba Busch Thor.

Aftonbladets Lena Mellin, en av Sveriges mest erfarne og profilerte kommentatorer forklarer vendingen slik:

– Hun slåss ganske enkelt for sitt partis fremtid. Og det har gått bra.

LES OGSÅ: Svenske KrF velger tydelig borgerlig kurs

En forvandling

Vårt Land jobbet først med historien der arbeidstittelen var «skjebnevalgkamp» – nå er den blitt en fortelling om et politisk fenomen.

Over to uker har vi snakket med en rekke aktører i KrFs svenske søsterparti i ulike deler av landet – og fulgt Busch Thor på møter med velgere. Det gir en fortelling om en sjelden, politisk forvandling. Et nederlagsdømt Kristdemokraterna (KD) kan nå faktisk ha nøkkelen til statsministermakt i Sverige.

Historien starter med elendighet. I juli var den store, politiske mønstringen Almedalsveckan over. Bare to måneder før valgdagen er oppslutningen kritisk: Fortsatt lave 3,1 prosent.

Partiet sitter fast. De har gjort det i snart tre år. Gir valget et slikt resultat, er det i praksis over og ut:

Null representanter i Riksdagen. Rasert partiapparat, fordi støttekroner strupes. Alt i alt starten på en ond sirkel som kan sende hele KD i grøfta. Partiet kunne bli irrelevant i politikken. Det er duket for farlig drama.

LES OGSÅ: Flyktningvenner i Sverige bekymret over hard debattone

Fra Livets Ord

Analytikere forsøkte seg med forklaringer på KDs krise: Livet i gallupsumpen handlet om partiets forsøk på politisk stilskifte. Pluss den nye lederen, Busch Thor.

Hun kom utenfra riksdagsmiljøet i partiet. Busch Thor er i dag medlem av Svenska kyrkan, men gikk barne- og ungdomsskolen i Livets Ord, den karismatiske frimenigheten stiftet av Ulf Ekman. Hun var fremskutt lokalpolitiker i Uppsala da hun overtok som KDs leder i april 2015. Busch Thor har både norsk og svensk statsborgerskap, fordi faren var norsk.

Med Busch Thor som sjef ble det mer vekt på «harde saker» – som justispolitikk. En del av grunnfjellet kjente ikke igjen KDs tradisjonelle profil. Den ble formet på 90-tallet, da partileder Alf Svensson vant velgere langt utenfor kristenfolkets egne med «varme» og «verdier» i politikken. Slik løftet også søsterpartiet KrF seg her hjemme en gang.

Tøffere tone

Etter at Sverige i 2015 mottok 160.000 asylsøkere, inntok også KDs partileder en hardere debattone. Det begynte å ulme blant flyktningvenner i partirekkene. Mistroen strakk seg inn i våren 2018, da også riksdagsgruppen var delt.

Der spilte en ikke ukjent gospelartist og norgesvenn en rolle i striden om hvor myk innvandringspolitikk skulle være. Roland Utbult – mannen bak KDs valglåt – var iblant dem som stemte på tvers av eget parti om alenekommende asylsøkere.

– Det var ikke splittelse. Blant kirkegjengere og frikirkefolk holder nok flertallet med meg. Men for KD er det viktig at velgerne opplever at partiet har god plass også til engasjementet vårt, forklarer Utbult.

LES OGSÅ: Svenske KrF har kurs mot valgkatastrofe

Nervøs grasrotjobb

Nå er strid over – og samling gjelder. Vårt Land treffer Utbult i tettstedet Vårgårda, øst for Göteborg. De samler flere KD-profiler krefter mot sperregrensen – og Utbult for mandat i Riksdagen. Han har reist for å hilse på velgere på stevnet der over 2.000 frikirkelige har vært samlet for å høre partileder Ebba Busch Thor.

Det er to uker og tre 
dager til valget. Noen galluper viser fortsatt tretallet. Det er fortsatt nervøst blant kandidater og partifolk.

– Vi må vinne kjernetroppene våre. De er superviktige. Men de er ikke nok, vi trenger flere, vedgår Utbult.

Partiet gir jernet i denne delen av det svenske bibelbeltet. Velgere er usikre. Sverigedemokraterna fisker blant dem. For både Utbult, kollegene og ikke minst KD-leder Busch Thor handler det om å finne balansen i flyktningpolitikken.

– Vi har et godt håp. Skal vi vinne mot sperregrensen, kreves er at vi løfter frem vårt verdigrunnlag og politikken for de syke og de eldre som i dag ikke får den omsorgen som de behøver. En stemme på KD er dessuten en stemme på en ny regjering, forklarer Busch Thor.

Nettopp dette er budskapet hun hamrer på overalt – igjen og igjen. Etter hvert skal det gi resultater.

LES OGSÅ: Svensk «KrF»-nestor gråt over kald asyldebatt

Møtet med kyr

Dagen etter Busch Thors tale til grunnfjellet i stevnehallen, blir et frokostbesøk hos en melkebonde i Falköping prioritert i tidsknapp valgkamp. Over kaffe, melk og brød snakkes det om tørkekrisen i landbruket – en viktig sak for flere partier i valgkampen.

Men det handler også om konkurransen fra utenlandske osteprodusenter og klimakrav som er tyngende for driften. Besøket avsluttes med et «obligatorisk» politikervisitt foran kamera hos kyrne i fjøset.

– Jeg har koblinger til bygda her. Vi har hatt et jordbruk i krise og kan ikke bare snakke om slikt i TV-ruta. Vi må møte dem også med konkrete forslag, forteller hun.

Slik jakter KD velgere i detalj. Men samme dag er det skandaleoppslag i en av de store løssalgsavisene, om to av KDs egne riksdagsmedlemmer med feilaktig pengebruk. En av dem trekker seg.

Og så: Oppturen

Oppslagene om regelbrudd fortrenges plutselig av uventede «gladsaker». Valgkampen er over i fasen med hyppige fjernsynsdebatter. Der gjør Ebba Busch Thor overraskende sterk innsats. Overskrifter om «debattvinneren» og outsideren i sin første riksdagsvalgkamp bryter med fordommer om den nye KD-sjefen.

Hun tar selv regi i de tøffe rundene. Eksempelvis får Aftonbladets programleder en oppstrekker, fordi «han både gir folk ordet – og stjeler det tilbake». Utspørreren var Robert Aschberg, i Norge kjent som svært bøllete programleder i TV3 tidlig på 90-tallet.

Ikke bare lykkes hun i politikerslagene. Hun har plutselig størst fremgang på tillitsbarometer. De gode avistitlene og bildene av henne blir flere og større. Strateger i KD kaller det forsterkende oppdrift.

Blokkere Löfven?

I midten av forrige uke begynte bakkemannskapet i KD virkelig å tro på at tre år med tre prosent nå er snudd til lykke. Gallupsnittet passerer sperregrensen og stiger. Fra 4,1 prosent den 15. august til 5,8 den 31. I går var det 6,2 prosent.

Med økt styrke blir det plutselig blest om partiets mulige makt også. KD deltok i den forrige borgerlige regjeringen, som ble kalt Alliansen. Akkurat nå lokker Socialdemokraterna og statsminister Stefan Löfven på to av alliansepartiene 
– Centern og Liberalerna.

I maktspillet etter valget kan det sterkt, borgerlige KD spille en avgjørende rolle. For om et styrket KD vipper frem et flertall sammen med Moderaterna og Sverige i Riksdagen, kan Löfvens nye regjeringshåp blokkeres og være sjanseløst.

LES OGSÅ: Kristenvelgerne gir sterkere applaus for Åkesson

En redningsplanke

I forkant av KDs stormarkering i Jönköping forrige lørdag var derfor selvtilliten stor. Men forhistorie flere uker tidligere, var alvorlig.

Nettopp fordi partiet lå så tynt an – langt under sperregrensen – var det viktig å mobilisere i «Smålands Jerusalem». Ingen steder står KD så sterkt som der – og i småbyene omkring.

Svensk valglov gjør det nemlig mulig å unngå sperregrensen og få et mandat, dersom et parti kan komme over 12 prosent i en valgkrets. Noen tenkte da at en slik kraftsatsing i kjerneområdet kunne bli et siste håp, om oppslutningen satt fast under sperren på 3 prosent.

Regien var å mønstre gamle profiler til et historisk møte på podiet sammen med Busch Thor: Forgjenger Göran Hägglund, som var partileder i 11 år, og KDs virkelig store profil, Alf Svensson. Han var leder i 30 år, har æren for kristenfolket fikk et parti i rikspolitikken, men skeptisk til dagens linje i flyktningpolitikken. Oppskrift mot tap: Full samling.

Slik var strategien

På torget denne lørdagen kommer mange av KD-profilene ruslende i god tid. De virker oppglødde. En av partiets nøkkelpolitikere i Jönköping røper at egne, lokale galluptall viser stor vekst i området. Partiets generalsekretær, Acko Ankerberg Johansson, mener fremgangen skyldes at KD faktisk får snakket om innholdet i egen hovedsak: Helse og omsorg. Temaet gjentas og gjentas i debatter.

– Undersøkelser viser at dette nettopp er velgernes favoritter også, sier hun.

Overfor Vårt Land letter en av KDs regionale nøkkelfolk på sløret over partiets strategi – som kan forklare at oppdriften til Kristdemokraterna kom så overraskende og fort:

KD skulle være først ut i utspørringene på Sveriges Television. «Det var et vinnerlodd», smiler en av veteranene. De visste hva nettopp det kunne ende med. På 90-tallet ga nemlig det å være «førstemann ut» rakettfart i Alf Svenssons valgkamp.

Derfor brukte partiet i år stor kraft lokalt på å spre løpesedler og mobilisere i sosiale medier: Få folk til å se og lytte til Ebba på TV. TV-valgkampen er nemlig småpartienes viktigste sjanse til å løfte seg.

Utspørringen gikk bra. Forspranget var der. Og oppmerksomheten økte.

LES OGSÅ: Her driver nazi-gruppen valgkamp midt i gågaten

Veteran-hyllest

Men det er spesielt Busch Thors egen innsats som får pressen til å bruke ord om «årets rakett» og sensasjon. Forgjengerne beskriver egenskapene hennes slik:

– Ebba imponerer fordi hun våger å svare. Ingen har noen gang sett henne uten svar. Hun er flink, hun har krefter som jeg ikke kan fatte, sier nestor Alf Svensson til Vårt Land.

– Hun er en naturbegavelse i å presentere politikk. Hun leser fort hvor konfliktlinjer i en debatt ligger. Og har en stor evne til å artikulere et standpunkt, sier Göran Hägglund.

Fra podiet under møtet hyller de begge sin kvinnelige etterfølger.

Eksperter: Tar kommando

Selv om eksperter ikke vil spå sikkert om KDs landing valgnatten søndag, så tror de alle en ting: KD er i alle fall berget over sperregrensen.

Om fenomenet Ebba Busch Thor formulerer Aftonbladets Lena Mellin seg slik overfor Vårt Land:

– Hun har vært heldig, men også forvaltet situasjoner helt rett. Hun har tatt kommandoen i partilederdebatter og hele tiden blåst i debattregler. Da hun merket at dette gikk hjem, har hun fortsatt på den måten.

Lederskribent i den svenske avisen Dagen, Elisabeth Sandlund, har fulgt KDs ferd dette året, også da partiet slet med flyktningstrid og lå solid under sperregrensen.

– I valgkamper får de små partiene oppmerksomhet. KD-lederen har vært debattglad og snakket statsminister Stefan Löfven midt imot. Seerne oppdager da at her er noen som vil – og kan.

Sandlund tror partiet nå hanker inn igjen velgere som lurte på om de skulle stemme på Sverigedemokraterna eller det flyktningvennlige Centern.

Begeistring

Når endelig KD-leder Ebba Busch Thor kommer til torget i Jönköping, møter hun begeistring. Tilhørerne virker trygge på at valgvinden bærer.

– Hvor mye kan den personlige innsatsen ha bidratt til at oppslutningen øker?

– Jeg har i alle fall fått partiets tillit til å gjøre mitt beste når det nå blir skarpe forhold i valgkampen, og vi får mye medietid. Jeg forsøker å forvalte de sjansene så godt jeg bare kan. Men det er ikke en person som gjør dette – det er en sterk energi i partiet vårt disse dagene.

– Tre år med tretall på galluper. Har ikke nervøsitet plaget deg?

– Da jeg stilte opp som partileder, var jeg forberedt på at det kunne gå langt inn i valgkampen før vinden snudde. Det har den gjort og det er jo klart: Dette er fantastisk.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter