Nyheter

Tråler boligstrøk for å redde «Sosserna»

Et milliardløfte om ekstra familieferie skal friste velgere når Socialdemokraterna kjemper for å beholde makten og styre unna et katastrofevalg.

1 av 3

– Responsen fra velgerne på den nye feriesaken er svært god. Mange får jo ikke dagene til å gå i hop, sier Lotta Wicklund Hedin, som leder et lag av sosialdemokrater på husbesøk i bydelen Bagarmossen sør i Stockholm.

Socialdemokraternas familiepakke ble presentert i forrige uke. Den inngikk i partiets valgmanifest med den stolte tittelen: «Det største trygghetsprogrammet i moderne tid». Og en av de store lokkesakene var altså at barnefamilier skal få mer ferie.

Mistet oppslutning

LES OGSÅ: Her driver nazi-gruppen valgkamp midt i gågaten

Men trygghetsløftene får det ennå ikke til å svinge på grasrota, få dager før riksdagsvalget på søndag. Sosialdemokraterna – eller «Sosserna» som de ofte kalles – ligger seks prosent under resultatet fra 2014.

Nå er snittet lave 25 prosent. Noen målinger så ille at man ser 22 og 23-tallet. Det er halvparten av oppslutningen partiet gjerne hadde på 70- og 80-tallet. Da var de kjempen i svensk politikk. I år kan regjeringsmakten de har med Miljöpartiet glippe.

LES OGSÅ: Kristenvelgerne gir sterkere applaus for Åkesson

Sofa-trussel

I valgbodene sentralt i Stockholm deler partifolk ut det nye trygghetsprogrammet og løpesedler om helsepolitikk. Overfor Vårt Land legger ikke de frivillige skjul på hva som er den virkelige pinen:

De møter en rekke velgere som er utrygge på partiets politikk på innvandringsfeltet. Og evnen til å være tøff mot pøbler som brenner biler i svenske byer. Opplevelsen er ikke at høyrepopulistiske Sverigedemokraterna (SD) akkurat nå stjeler stemmer i stort monn.

Frykten hos «Sosserna» er heller at velgere blir sittende hjemme valgdagen. Derfor handler det om å mobilisere på to felt: Med politikk som fenger. Og med kampanjer med direkte kontakt for å vekke sofavelgere.

Truer med SD

Det siste skal Lotta Wicklund Hedin og hennes lag av partifeller i gang med i Bagarmossen, en bydel ikke helt ulik 50-talls Bøler i Oslo. Selv jobber Hedin på partikontoret i Stockholm – og mønstrer denne kvelden jenter fra feministgrupper i partiet. En statssekretær og en «fylkestingskandidat» er også med.

Først samles gruppen på torget ved T-banestasjonen, der en litt bøyd plakat av deres egen statsminister Stefan Löfven henger i en lysstolpe over dem. Noen hovedargumenter bankes inn:

– Sverige behøver en «feministregjering» i fire år til. Og mye står på spill nå: Sverigedemokraterna kan bli nest størst i Riksdagen. Socialdemokraterna er det eneste partiet som kan forhindre at SD får makt, sier statssekretær Maja Fjaestad i en appell til forsamlingen.

LES OGSÅ: Svenskene kan få valgsjokk og kaos

Helsesak

Dørbankerne instrueres også i hva slags velgere de vil møte: Slike man i Norge kaller flytvelgere, stabilitetssøkende som pendler mellom lyseblått og lyserødt. Samt folk som stemmer Miljöpartiet eller Feministisk Initiativ (FI).

De skal også presentere Socialdemokraternas versjon av valgsaken alle partier snakker om: Bedre helsevesen og bedre omsorg.

– Det valget er en folkeavstemning om – fellesskap eller privatisering, sier Hedin.

– Men helse er dere jo ikke alene å snakke om?

– Våre løsninger er mer troverdige. Vi driver ikke med skattelettelser, svarer hun.

Familie-flørt

Foran dørene skal det også handle om overraskelsen: Ny familiepolitikk. Den ekstra ferieuken skal gjelde hver forelder med barn mellom fire og 16 år. Alle skal få fem dager, uavhengig av hvor mange barn de har.

Prislappen er 5,4 milliarder kroner, og 900.000 familier er i målgruppen.

– Bare her i Stockholm er det 75.000 barnefamilier som kan bli berørt av ordningen. Tilbakemeldingene fra velgerne er gode. For mange er jo tidspresset sånn at det er vanskelig å få dagene til å gå i hop, sier Hedin.

– Og skulle ordningen virke godt, kan den jo utvides mer etter hvert, legger hun til.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter