Nyheter

Nazi-hilsen under demonstrasjon

Demonstranter fra ytre høyre har Forbundsdagens tredje største parti i ryggen. Det gir selvtillit.

Den siste uka har vi sett bilder som gir kuldegysninger. Under de voldsomme protestene fra ytre høyre i byen Chemnitz, viste noen sitt sanne ansikt og gjorde Hitler-hilsen – noe som er forbudt i Tyskland.

Bakgrunnen fra opptøyene er da en 35 år gammel tysker ble drept av to unge asylsøkere fra Irak og Syria. Navnene deres ble frigitt og spredd på sosiale medier. Opptøyene som fulgte var blant annet antent av «fake news» i praksis. Det ble påstått at drapsofferet ble drept da han blandet seg inn for å beskytte en kvinne. Det avviser politiet.

LES REPORTASJE FRA TYSKLAND: Høyrevinden fra øst

Jakt

Folk har blitt banka opp, vitner sier det har vært regelrett jakt på utlendinger. Rundt 6.000 høyreorienterte innvandringsmotstandere og 1.000 venstreorienterte motdemonstranter deltok på mandag, torsdag var det roligere. Det skal være demonstrasjoner også i dag.

Opptøyene viser en skremmende understrøm av hat – og også et ønske om å legge skylda for alt som er galt på noen. Hvorfor er det slik? En AfD-politiker sa det lenge har «ligget en mørk skygge over landet». Hva den mørke skyggen innebærer, er det mildt sagt delte meninger om.

Chemnitz ligger i Sachsen, og helt Karl Marx Stadt i det tidligere Øst-Tyskland. Her ble AfD nest største parti under valget i fjor. En forklaring er at østtyskerne føler de er tilsidesatt og at lite har skjedd økonomisk 30 år etter murens fall. Forskjellen mellom øst og vest er fremdeles stor.

LES MER: «Mini-Merkel» Tysklands neste sjef?

Frimodig

AfD er etter valget det tredje største partiet i den tyske forbundsdagen. De er ikke lenger en protestbevegelse, men har en oppslutning på rundt 20 prosent. De har en annen politisk scene enn tidligere å spille på. Det gir også tilhengerne større frimodighet og selvsikkerhet til å ta til gatene. Innvandringssaken var det desidert viktigste spørsmålet i valgkampen, og drapet sist uke ble en «anledning» til å rope ut misnøyen og peke på syndebukken, i deres øyne.

Flere av demonstrantene var utstyrt med merkene til nynazistiske partier og andre ekstremistgrupper. I tillegg til «sieg heil», ropte folk «lügenepresse» – også et uttrykk fra nazi-Tyskland.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter