Nyheter

– Stavanger trenger en brobygger

53 kandidater er foreslått som biskop Ivar Brauts etterfølger. – En liberal Stavanger-biskop kan føre til utmeldinger av kirken, mener professor.

– Det er viktig at Stavanger får en biskop som er i stand til å kommunisere med de ulike sidene i kirken, sier Knut Holter, professor ved VID i Stavanger.

- Jeg håper både avstemningen og Kirkerådet tar hensyn til den spesielle situasjonen Stavanger er i. Bispedømmet har sterke og tallrike grupperinger som befinner seg mellom Den norske kirke og de mer konservative frikirkemiljøene, sier Holter.

Onsdag 29. august la Stavanger bispedømme ut listen over foreslåtte bispekandidater. 53 kandidater, 12 kvinner og 41 menn, var foreslått av 228 forslagsstillere. På listen står blant annet Helge S. Gaard, Torstein Lalim, Knut Tveitereid, Paul Otto Brunstad, Paul Erik Wirgenes, Silje Trym Mathiassen, Jeffrey Huseby, Anne Birgitta Kvelland Langmoen og fungerende biskop, domprost Anne Lise Ådnøy.

LES MER: Ivar Braut slutter som Stavanger-biskop.

Bråk

Det ble bråk sist gang det var bispevalg i Stavanger, altså da Ivar Braut ble utnevnt av Kirkerådet i desember 2016. Braut hadde nemlig blitt forbigått av både Karmøy-prost Helge S. Gaard og Romerike-prost Torstein Lalim. Både ansatte, menigheter, bispedømmeråd og biskoper hadde satt Braut på tredjeplass, etter Gaard og Lalim. I tillegg reagerte mange Åpen Folkekirke-medlemmer på at et Kirkeråd der Åpen Folkekirke hadde flertall valgte å utnevne en biskop som ikke ville vie likekjønnede.

«Hovedregelen må være at ÅF bidrar til at kandidater med vår teologiske profil blir valgt. Det er slik vi får videreutviklet Den norske kirke som en åpen folkekirke», skrev styret i Åpen Folkekirke etter utnevnelsen av Braut.

– Braut er brobyggingens kandidat, slo Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum fast da valget av Braut ble kjent.

VIDs Knut Holter mener Kirkerådet igjen bør velge en brobygger.

– I Stavanger er det mange konservative grupperinger som har dannet egne frikirker eller er på vei til å gå inn i frimenigheter. De trenger en biskop som kan snakke til dem. Hvis Stavanger får en veldig liberal biskop, kan det forsterke en tendens der folk melder seg ut av Den norske kirke, sier han.

LES MER: Braut kan bli den siste konservative biskopen.

Lalim vil ikke

Både Helge S. Gaard og Torstein Lalim er igjen foreslått som bispekandidater, bare to år etter at de ble innstilt foran Braut.

– Det er alltid en ære å bli foreslått som bispekandidat, sier Gaard.

– Hva vil du si hvis bispedømmerådet ber deg om å være én av fem kandidater?

– Det vil jeg eventuelt svare bispedømmerådet på.

Torstein Lalim er imidlertid klar på at han ikke er interessert.

– Det er hyggelig å bli foreslått, men jeg kommer ikke til å være en aktuell kandidat denne gangen. Jeg synes domprost Anne Lise Ådnøy har gjort en god jobb, og håper hun får fortsette, sier han.

– Tror du en liberal biskop vil kunne føre til utmeldinger i konservative miljøer?

– Det er alltids noen som vil benytte konfliktsaker til å bytte kirkesamfunn. Men jeg kan aldri tenke meg at vi snakker om store utmeldelsestall, selv om det nok vil være noen. Jeg tror det er en dårlig strategi å alltid søke et mellomstandpunkt i håp om å få med alle. Da er det bedre å være tydelig på hva man egentlig mener, svarer Lalim.

LES MER: Valget av Ivar Braut omtales som «et svik».

Fornøyd med domprost

Dialogprest i Stavanger, Silje Trym Mathiassen, er også på listen over foreslåtte kandidater.

– Det er fint å bli foreslått som bispekandidat, men det finnes mange kandidater som er mye mer aktuelle enn meg. Stavanger bispedømme trenger en varm, raus og inkluderende biskop som har evne til å bygge broer, for at alle grupperingene som finnes her skal bli møtt og sett, sier hun.

Hun sier at «konstituert biskop Anne Lise Ådnøy har gjort en fantastisk jobb».

– Jeg har stor tro på at hun ville kunne bli en god biskop, sier hun.

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter