– Hvis Normisjon fortsetter slik de har gjort til nå, vil de kunne være konkurs om to år, sier Geir Haaland. Han er statsautorisert revisor og universitetslektor ved Handelshøyskolen ved Universitetet i Agder.
Vårt Land skrev i sommer om Normisjons økonomiske problemer. I 2017 gikk organisasjonen med 23 millioner i underskudd. De siste tre årene er det samlede underskuddet 50 millioner kroner. Konsernregnskapet viser 100 millioner kroner i underskudd i samme periode.
I denne månedens utgave av Normisjons medlemsblad, Agenda 3:16, er den økonomiske situasjonen hovedtema. Geir Haaland har gått igjennom treårsregnskapet på vegne av medlemsbladet.
– Det er alvorlig at de har brukt opp så mye av egenkapitalen på en treårsperiode. Nå har de 60 millioner kroner i egenkapital, og det er det de har å rutte med om ikke de kan selge eiendommer med gevinst. Selv når man rydder regnskapet for særskilte forhold, som avviklingen av VIVO-kjeden, er Normisjon likevel på minussiden, sier Haaland til Vårt Land.
I tillegg til en sterkt redusert egenkapital, vil Normisjon kunne slite med en likviditetsutfordring, mener Haaland.
– Når man går såpass mye i minus over lengre tid, vil det etter hvert kunne bli vanskelig å betale løpende utgifter. For å snu utviklingen må nedgangen i inntekter snus og kostnader holdes under kontroll, sier han.
Må først analysere
Generalsekretær Anne Birgitta Langmoen Kvelland sier til Vårt Land at Normisjons nye landsstyre skal begynne å diskutere hvilke tiltak som må gjøres for å bedre situasjonen når de møtes i september.
– Tiltakslisten er ennå ikke klar, men vi må kutte alle steder, både i Norge og i utlandet. Men Normisjon vil ikke gå konkurs om to år. Vi er en solid organisasjon med stor eiendomsmasse sentralt, sier Kvelland til Vårt Land.
Konsulentdrift
Geir Haalands gjennomgang av regnskapet viser at Normisjons bruk av konsulentutgifter har økt kraftig, fra 3,5 millioner i 2015 til 11 millioner i 2017. I 2017 ble det for eksempel brukt konsulenter i arbeidet med å styrke fellesskaps- og identitetsfølelsen i organisasjonen. Ettervirkningene etter sammenslåingen av Indremisjonsselskapet og Santalmisjon i 2001 – to ulike organisasjoner med ulik kultur og visjon – er fortsatt merkbare i Normisjon.
– Utgiftene til identitetsprosessen utgjør en svært liten del av konsulentutgiftene: et par hundre tusen i 2017. Bytting av database og revisjonsutgifter har imidlertid vært større utgifter, sier Kvelland.
Hun peker på en rekke særskilte forhold som har ført til underskudd de siste årene:
– Konkursen i VIVO kostet oss dyrt. Et annet eksempel er 8 millioner i gaver til jordskjelvofre i Nepal som ble utgiftsført i 2017, men som ble samlet inn i 2015, sier Kvelland.