Nyheter

Lei av å bli ignorert

Halvannet år etter at Stortinget ba regjeringen om å øke ideell virksomhet i helse- og omsorgssektoren, skvises ideelle aktører fortsatt ut.

– Jeg sparker til mot regjeringen nå. Dette er helseminister Bent Høies (H) verk. Det er en fallitterklæring fra de blåblå, som har vært opptatte av de ideelle når de var i opposisjon. Nå lager de et system som kan ødelegge for disse aktørene, sier KrF-nestleder Olaug Bollestad, som er skuffet over regjeringens manglende politisk vilje.

Ulike vilkår

Både Virke og Fagforbundet sa onsdag til Vårt Land at de ideelle aktørene burde skjermes i konkurranse fra de kommersielle, fordi de ikke har mulighet til å konkurrere om pris mot kommersielle aktører når de har faste ansatte, og offentlige like tariff- og pensjonsavtaler.

– KrF er tydelige på dette. De ideelle aktørene må ha like pensjonsvilkår. Dersom man lager et system der vi mister de ideelle aktørene, som både er innovatører på sitt felt og som har drevet offentlige tjenester lenge før det offentlige tenkte tanken, da skjærer man av greinen man sitter på, påpeker Bollestad.

LES OGSÅ: – Bør ikke drive profitt på de sårbare

– Knebler

Regjeringen både knebler mulighetene som ideelle har til å drive spesialisthelsetjenester, og for at pasientene kan velge fritt, mener Bollestad. Hun viser til Borgestadklinikken som drives av Blå Kors og som er fratatt avrusningstjenesten.

– Klinikken får dermed ikke tilby et helhetlig behandlingsløp fordi de da får ferdige avrusede pasienter fra et annet sted. Ved å ta fra Blå Kors deler av tjenesten, knebler de også pasientforløpet, understreker Bollestad.

Flertall

KrFs forslag om å dekke en større andel av pensjonsforpliktelsene som tynger de ideelle blir drøftet i Stortinget denne høsten. Men allerede tilbake i 2016 vedtok Stortinget at regjeringen skulle ha et mål om vekst i andelen ideelle virksomheter i helse- og omsorgssektoren, og en plan med tiltak for å oppnå dette. At de ideelle aktørene ikke operer på samme vilkår, blant annet på grunn av pensjonsutgifter, var noe helse- og omsorgskomiteens flertall, Ap, KrF, Sp og Venstre, påpekte.

LES OGSÅ: KrF vil ta mer av de ideelles pensjonsregning

– Ignorerer

Tellef Inge Mørland (Ap), Stortingsrepresentant og medlem av Helse- og omsorgskomiteen, mener regjeringen ikke kan fortsette å ignorere Stortingets vedtak.

– For Ap er det uholdbart med en utvikling der ideelle aktører faller fra, bare fordi kommersielle er villige til å dumpe lønn og pensjon, eller operere med urimelige konsulentkontrakter av typen Aleris-skandalen har avslørt, sier Mørland.

Enkelttiltak

Selv om kontrollkomiteen purret på regjeringen i mai, er planen Stortinget har bedt om fortsatt ikke på plass. Kun enkelttiltak, slik som forslaget nærings- og fiskeridepartementet sendte på høring mandag, om muligheten til å reservere konkurranser om kontrakter om helse- og sosialtjenester for ideelle organisasjoner.

LES SVARET FRA ALERIS: Mener kommersielle blir utelukket

Leverandørmiks

Statssekretær for helseminister Bent Høie, Anne Grethe Erlandsen, skriver i en e-post til Vårt Land at det er regjeringens politikk å øke andelen ideelle i helse- og omsorgstjenesten. Samtidig som det er viktig å opprettholde et mangfold blant leverandørene.

– De private kan være et nyttig korrektiv for det offentlige og vise vei med innovative løsninger. Derfor er det viktig med en god leverandørmiks, sier hun.

Regjeringen fremmer på nytt et forslag om tilskudd til dekningen av såkalte historiske pensjonskostnader for leverandører av statlige spesialisthelsetjenester og barnevernstjenester for neste års statsbudsjett.

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter