Nyheter

Vil svekke palestinsk krav om rett til retur

Hamas og andre ekstremister kan styrke seg når Trump-administrasjonen fortsetter å kutte hundrevis av millioner dollar i palestinsk bistand, advarer israelsk forsvarsveteran.

I helgen varslet Trump-administrasjonen å kutte ytterligere 200 millioner dollar i planlagt bilateral bistand til palestinerne. Det skjer etter at USA tidligere i år stanset 2,5 milliarder kroner i årlige utbetalinger til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

Svekker israelsk sikkerhet?

I et innlegg i avisen Haaretz advarer tidligere oberstløytnant Peter Lerner i den israelske hæren mot strategien om å kutte palestinsk støtte. Han frykter at ekstreme palestinske krefter vil få ny næring når den humanitære situasjonen for palestinere blir forverret, noe som i neste omgang vil svekke israelsk sikkerhet.

– Selv om det er Trumps privilegium å velge hvem han støtter, vil følgene av disse brå grepene bare styrke de radikale. Man kan ikke gjøre «århundrets avtale» med Israel alene. Ved å tvinge palestinerne til underkastelse risikerer man at det eksploderer på Israels dørstokk, skriver Lerner.

LES MER: Nekter å stanse fangelønn

Kan styrke ekstremister

Førsteamanuensis Jørgen Jensehaugen ved Høgskolen i Innlandet tror faren for å styrke radikale palestinske elementer er undervurdert på politisk nivå i Israel:

– Kutt i bistanden vil svekke de palestinske selvstyremyndighetene (PA) og andre moderate palestinere. Det kan gi økt vind i seilene for ytterliggående palestinske krefter som Hamas.

Mens den høyreorienterte israelske regjeringen vanskelig kan ta avstand fra amerikanske kutt til en palestinsk motpart som både USA og Israel hevder ikke arbeider for en fredelig løsning, skal det være større skepsis blant israelske militære.

– Mange i sikkerhetsapparatet frykter slike kutt vil virke mot sin hensikt. Overføringer til PA virker som en beskyttelsesmekanisme for Israel, blant annet fordi et noenlunde velfungerende palestinsk samfunn fungerer som en demning mot anti-israelske og militante krefter blant palestinerne, sier Jensehaugen.

LES MER: Høye israelske drapstall

Hanan Ashrawi: Utpressing

Pengene USA nå varsler å kutte var øremerket prosjekter som støtter godt styresett, helse, utdanning og sivilsamfunn. Hanan Ashrawi i PLOs sentralkomité kaller bistandskuttet feilslått utpressing.

Israelsk TV rapporterte i helgen at USA i nær framtid kommer til å avvise det langvarige palestinske kravet om rett for palestinske flyktninger og deres etterkommere til å returnere til Israel. Samtidig jobber Trump og hans Midtøsten-rådgivere Jared Kushner og Jason Greenblatt med å presentere en lenge varslet, men foreløpig høyst uklar fredsplan for Israel og Palestina.

– Så langt ser USA utelukkende ut til å ville svare på Israels ønsker og behov, sier Jensehaugen.

LES MER: Muslimske kvinner inntar Kongressen

Angriper flyktningstatus

Ifølge lekkasjer til magasinet Foreign Policy presser Donald Trumps svigersønn og spesialrådgiver for Midtøsten, Jared Kushner, på for å fjerne flyktningstatusen for millioner av palestinere.

Det skjer som del av et angivelig amerikansk forsøk på å få nedlagt FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) og overlate oppgavene til FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

UNRWA sørger blant annet for mat, skole og helsetjenester til rundt to tredeler av Gazastripens to millioner registrerte flyktninger. De driver også nærmere 100 skoler med 50.000 elever i 19 flyktningleire på Vestbredden.

LES MER: Israelsk teknologitriumf

Dramatiske konsekvenser

– Å legge ned UNRWA vil få dramatiske konsekvenser med en dårligere hverdag for svært mange palestinere, advarer Jensehaugen.

Striden om retten til retur for flyktninger regnes som en av de største hindringene for å få en forhandlingsløsning om en palestinsk stat.

– Israel framstiller dette som et ufravikelig og umulig palestinsk krav. Tidligere forhandlingsrunder har imidlertid vist palestinsk kompromissvilje på antallet, men ikke på prinsippet, sier Jørgen Jensehaugen.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn har vært utenriksjournalist i Vårt Land i en årrekke, og er nå tilknyttet avisen som kommentator.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter