Nyheter

Bekkevold sitter trygt

Bråket rundt Geir Jørgen Bekkevold blir et tema i KrFs sentralstyremøte. Men ingen tar til orde for å fjerne ham som familiepolitisk talsperson.

Langt viktigere for de mer verdikonservative i KrFs sentralstyre er følgende spørsmål:

Hvordan håndtere at det er ulike syn på ekteskapet blant partiets politikere, og samtidig unngå signaler som uroer viktige velgergrupper på Sør-Vestlandet som forventer tydelighet om at ekteskapet er for mann og kvinne?

Sentralstyremøtet finner sted torsdag.

LES OGSÅ: – KrF må akseptere to syn på ekteskapet

Sitter trygt

Fredag tok fylkesleder Laila Eliassen i Vestfold til orde for at Geir Jørgen Bekkevold bør fjernes som familiepolitisk talsperson. Årsaken er at Bekkevold, som også er prest i Den norske kirke, signaliserte «det stikk motsatte» av KrFs politikk da han viet partiets lesbiske kommunikasjonssjef.

Til nå har Eliassen bare fått støtte fra Hordaland KrFU, men utspillet har ført til spørsmål om Bekkevolds framtid i pressen.

Etter det Vårt Land erfarer vil neppe noen i sentralstyret ta til orde for at Bekkevold bør byttes ut som familiepolitisk talsperson når stortingsgruppa konstituerer seg i høst.

Selv de som er tydelige i sin kritikk av Bekkevold, mener dette er en avsporing og er fornøyd med jobben han har gjort i rollen.

Én viser til at det vil være vanskelig å ta et så alvorlig steg, fordi det vil signalisere manglende takhøyde i partiet.

Mange er tydelige på at sentralstyret ikke skal legge seg opp i dette, fordi sentralstyret i motsetning til stortingsgruppa hører inn under partiorganisasjonen.

Vårt Land har snakket med seks medlemmer som står på ulik side i saken. Ingen tror at stortingsrepresentantene vil gå inn for at Bekkevold bytter rolle, selv om enkelte sier at man aldri kan utelukke at saken utvikler seg fremover.

Et syvende medlem, Karin Bjørkhaug, har alt flagget støtte til Bekkevold i VG.

LES OGSÅ: Halleråker: – KrF har blitt tydeligere

Alvorlig med utmeldelser

Toppene i KrF er for tiden i «shut down»-modus.

Stortingsgruppa og sentralstyret er svært tilbakeholdne med å gi åpne kommentarer til det de opplever som sensitiv tematikk.

Det var Agder-representant Hans Fredrik Grøvan som først refset partifellen offentlig etter at Dagen gjorde vielsen kjent tidligere denne måneden. Grøvan fortalte om sterke reaksjoner på Sørlandet.

– Det er umulig å skille mellom privatperson og hvem du er i partiet. Det var ikke bra og oppfattes som en handling som strider mot vårt program, sa han til NRK Sørlandet.

Siden vielsen ble kjent har 126 medlemmer meldt seg ut. 82 oppgir «politiske årsaker», opplyser KrF til NRK Sørlandet. Samtidig meldte 38 seg inn. I fjor var det 172 medlemmer som meldte seg ut av politiske årsaker.

Bekkevold har ikke villet kommentere saken av hensyn til paret han viet, men sa tirsdag følgende til NRK Sørlandet:

– Jeg er ikke laget av stein, selvsagt synes jeg det er trist at folk melder seg ut av partiet og oppgir meg som årsak.

Ingen Vårt Land har snakket med vil bruke kriseordet, men sier utmeldelsene gjør saken alvorlig. Noen peker på at den demotiverer medlemmer og tillitsvalgte av alle avskygginger før neste års kommunevalg.

Enkelte peker også på at den røper uklarheter i partiprogrammet.

Ingen vil kritisere partiledelsens håndtering.

LES OGSÅ: – Mange støtter Bekkevold, men ønsker ikke å uttale seg

Samarbeidsvalget

KrF har i august skapt overskrifter med Bekkevold-saken og med utmeldelser blant topper i Hordaland begrunnet med verdiliberalisering og manglende samarbeidsavklaring.

Det skjer ved inngangen til en høst der partiet skal lande sin strategiprosess for å tydeliggjøre sitt politiske prosjekt og treffe et samarbeidsvalg.

Kun én Vårt Land har snakket med er litt bekymret for at august-bråket vil påvirke prosessen og skade handlingsrommet partiledelsen har til å ta upopulære valg. Flere vektlegger at prosessen må gå som planlagt og sier at stemningen i partiet fortsatt er at ledelsen må ta regi og sikre tydelige valg.

LES OGSÅ: Ekteskapsbråk i KrF

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter