Nyheter

– KrF har blitt tydeligere

KrF-profiler åpner for å endre programpunktet om ekteskap etter bråket rundt Geir Bekkevold. Partinestor Karl Johan Halleråker mener KrFs ekteskapssyn er klokkeklart.

– Hvis programmet vårt føles så uklart for våre medlemmer, er det noe som ikke stemmer. For jeg har tolket det som at KrF mener at ekteskapet er mellom mann og kvinne, sier Laila Eliassen i Vestfold KrF.

Hun er den eneste av KrFs fylkesledere som har krevd at Geir Jørgen Bekkevold går av som familiepolitisk talsperson. Til NRK sa hun at Bekkevold, som også er prest i Den norske kirke, signaliserte det «stikk motsatte» av programmet da han viet partiets lesbiske kommunikasjonssjef.

Saken blir trolig tema i KrFs sentralstyre på torsdag.

LES OGSÅ: – KrF må akseptere to syn på ekteskapet

– Kan ikke være uklart

I gårsdagens Vårt Land hevdet fylkesleder i Oslo, Espen Andreas Hasle, og sentralstyremedlem Hilde Ekeberg at KrF må lære å leve med to ekteskapssyn blant tillitsvalgte hvis partiet skal overleve. Ekteskapsstormer har inntruffet ved flere korsveier for KrF.

Laila Eliassen respekterer at medlemmer har ulike syn:

– Men programmet vi henvender oss til velgerne med, kan ikke være uklart. Det må være helt tydelig. Vi lever med at to sider kjemper hver sin kamp. KrF kan skifte syn hvis det blir flertall for det. Til da må folk holde seg til programmet.

Også Hilde Ekeberg, som ledet evalueringen av katastrofevalget i fjor, åpner for en programavklaring:

– Med diskusjonen vi har nå, er det åpenbart at noen opplever det som vanskelig. Kanskje er det behov for avklaringer. Selv opplever jeg ikke programmet som uklart. Vi har et primærstandpunkt, men ser at store deler av samfunnet er uenig og at vi må ha løsninger for dagens situasjon også, sier hun.

LES OGSÅ: – Mange støtter Bekkevold, men ønsker ikke å uttale seg

Ideologikapittelet

Programformuleringen om ekteskapet (se faktaboks) ble vedtatt på landsmøtet i fjor, etter en sommer og høst med frustrasjon i konservative partikretser. Da hadde partileder Knut Arild Hareide gått i Pride-marsj og langt på vei avlyst kampen mot dagens likestilte ekteskapslov i VG.

Spesielt én formulering i programutkastet var uspiselig for konservative: «KrF anerkjenner at mennesker tar andre valg for sine liv og respekterer andre former for forpliktende samliv mellom to voksne». Denne ble moderert i landsstyret.

Men programmet har også et kapittel om «verdier og ideologi». Det fastslår ganske enkelt «ekteskapet som ordning mellom mann og kvinne», påpeker misjonsmann og partinestor Karl Johan Halleråker.

Han tok initiativ til punktet da nytt ideologikapittel ble vedtatt med nødvendige to tredels flertall i 2013. Ekteskapssyn var ikke berørt i utkastet.

– Vi har altså et grunnsyn. Så gir programmet et signal om hvordan det skal praktiseres i perioden. For vi kan ikke bare si at dette er det kristne standpunktet og la resten fare. Vi må ha juridiske ordninger for andre også, sier Halleråker.

Han mener Bekkevolds vielse prinsipielt er uproblematisk, siden Telemarks-representanten har vært tro mot grunnsynet i Stortinget, men at signaleffekten er en utfordring.

LES OGSÅ: Ekteskapsbråk i KrF

– KrF er verdimessig tydeligere enn før

Ideologikapittelet erstattet bekjennelsesparagrafen, kravet om at man måtte være troende for å ha tillitsverv, som ble fjernet i 2009.

– Jeg er glad vi har det kapittelet fremfor en bekjennelsesparagraf. For det er stor forskjell på praktiseringen av den kristne bekjennelsen i en pinsemenighet i Bergen og domkirken i Hamar. KrF er verdimessig tydeligere nå enn den gang, sier Halleråker.

Sist uke hadde KrF mottatt 50 utmeldelser begrunnet med Bekkevold-saken og manglende samarbeidsvalg.

– Det er ikke tvil om KrFs grunnsyn. Slingringsmonnet ligger i hva vi mener om samfunnet vi faktisk har. Vi er alene på Stortinget om idealet vårt. Spørsmålet er om vi skal leve i virkeligheten, eller late som at verden ikke finnes, sier Hilde Ekeberg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter