Nyheter

Ekteskapsbråk i KrF

KrFs opplever nytt bråk om stortingsmanns vigsel.

Etter at KrF-leder Knut Arild Hareide hadde holdt sin tale under KrFs partitime i Arendalsuka, var det kø av presse med mikrofoner og kamera om helt annet enn partipolitikk.

Partiet har nå mottatt et 50-talls utmeldelser etter at familiepolitisk talsmann, Geir Jørgen Bekkevold, viet KrFs lesbiske kommunikasjonssjef, Mona Høvset, nylig. Selv om Bekkevold er prest, har det kommet konservativ kritikk om at slikt er utgreit.

– Dette er en kommunikasjonsutfordring, innrømmet KrF-leder Knut Arild Hareide da han ble spurt ut av Aftenposten timer før partiets partitime.

LES MER: Nekter for trangere KrF

«Viktig skille»

Hareide poengterte at det er «et viktig skille for KrF» at det er forskjell på politikeren Bekkevold og presten Bekkevold.

Men selv om partiets stortingsrepresentanter hadde forhåndskjennskap til vielsen, reagerer Vest-Agders Hans Fredrik Grøvan:

– Dette burde vært ugjort, og det er umulig å skille mellom privatperson og hvem du er i partiet. Det var ikke bra, uttaler han til NRK Sørlandet.

Vårt Land har vært i kontakt med et knippe KrF-politikere utenfor stortingsgruppa om Grøvans refs av partifellen. Bare Geirmund Lykke i Trøndelag ga en kort kommentar:

– Jeg er overrasket over at man velger å ta den kritikken eksternt. Jeg tror ikke det er det vi trenger akkurat nå, sier gruppelederen og kommunalråden i Trondheim bystyre.

LES MER: Velgere er urolige i presset KrF

Skadefaren

Valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger mener det er vanskelig å spå om hvor hardt nytt ekteskapsbråk vil ramme KrF.

– Man kan aldri vite sikkert hva konsekvensene blir. Generelt er internt bråk veldig skadelig, sier han.

Men han tror ikke at det at Grøvan korrigerer Bekkevold skader KrF noe ekstra.

– Det gjenspeiler jo at KrF er en kristen allianse. Da vil det være noen verdispenninger man er nødt til å håndtere. Når de av og til kommer fram, tror jeg det er mindre alvorlig enn om det var snakk om en personkonflikt, om ondt blod, slik som med Dagfinn Høybråten og Inger Lise Hansen for snart ti år siden.

– Jeg tror KrF-erne kan leve med at det er en verdikonflikt der. For de fleste er kjent med den fra før av, sier Tuastad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter