Nyheter

Her er det farligst å drive nødhjelp

I fjor ble 139 mennesker drept på jobb for å bistå med nødhjelp i verdens konflikt- og kriseområder. Nesten en tredjedel av angrepene på hjelpearbeidere skjedde i Sør-Sudan.

Verdens yngste land har toppet den dystre listen tre år på rad. Ingen andre land er i nærheten av å ha så mange alvorlige angrep på hjelpearbeidere som Sør-Sudan, bortsett fra Syria med 31 angrep.

– Dette understreker de komplekse problemene vi møter når vi leverer hjelp i dette krigsherjede landet. Det viser også hvor alvorlig det er når væpnede aktører som angriper hjelpearbeidere går ustraffet, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

LES MER: Fredsavtale med bismak

Flere drepte i fjor

Ferske tall fra Aid Worker Security Database viser at antallet alvorlige angrep med skadde og drepte hjelpearbeidere holdt seg noenlunde stabilt i 2017. Derimot var det en økning på 30 prosent i antallet drepte hjelpearbeidere på global basis i fjor.

139 drepte hjelpearbeidere er det høyeste siden 156 ble drept i 2013. 24 av dem ble drept i Sør-Sudan.

– Ingen av våre medarbeidere i Sør-Sudan ble drept eller alvorlig skadet i fjor. Vi har ansattes sikkerhet som høyeste prioritet. De kurses i sikkerhet, jobber fra sikre baser, får generelt ikke kjøre langs veiene på kveld og natt, og benytter gjerne fly eller helikopter for å nå mennesker i nød i områder der det er farlig å dra, sier Flyktninghjelpens talsmann Geno Teofilo i Nairobi.

LES MER: Lysglimt i Sør-Sudan

Fredsavtale gir håp

Teofilo er nå «forsiktig optimist» etter at de stridende partene i Sør-Sudan i forrike uke undertegnet en fredsavtale. Det kan føre til lettere og sikrere adgang for hjelpearbeiderne, i et land der en stor del av befolkningen også trues av matvarekrise.

– Det er avgjørende at fredsavtalen inneholder løfter om å gi humanitære hjelpearbeidere fri adgang til områder der folk trenger hjelp. Ikke minst må nå det sørsudanske folkets egen røst bli hørt, og den krever nå fred og ekte forsoning etter årevis med bitter og ødeleggende konflikt, sier Teofilo.

Andre land som topper den globale listen over de farligste landene i verden å levere nødhjelp i 2017 er Syria, Afghanistan og Den sentralafrikanske republikk, etterfulgt av Nigeria og Somalia.

LES MER: Ber Norge satse mer

Flest nasjonalt ansatte

Hundre hjelpearbeidere har mistet livet i Sør-Sudan siden konflikten brøt ut i desember 2013.

• De fire siste årene er 1.225 hjelpearbeidere i verden drept, såret eller kidnappet.

• Av disse er hele 1.094 nasjonale hjelpearbeidere som arbeider i sine egne hjemland.

• 131 internasjonale hjelpearbeidere er drept, såret eller kidnappet.

Grunnen til den sterke overvekten av nasjonale hjelpearbeidere som havner i skuddlinjen, er at de humanitære organisasjonene i all hovedsak benytter seg av lokalt ansatte.

Lokalkunnskap. Geno Teofilo sier at Flyktninghjelpen i Sør-Sudan har en erfaren stab der majoriteten er sørsudanere. De snakker språket, kjenner til lokale forhold og etablerer lettere kontakt med landsbyledere for å koordinere adgang og innsats i rammede områder.

– Dette er dedikerte mennesker som gjerne vil hjelpe sin egen befolkning, sier Teofilo.

Konflikten har tidvis ført til at lokalbefolkningen mister tilgang til livsviktig nødhjelp som mat og medisiner. Generalsekretær Jan Egeland understreker at hjelpearbeidere er beskyttet av folkeretten og ikke må brukes som forhandlingsbrikker i Sør-Sudans konflikt. Han sier en fredsløsning må innebære at gjerningsmenn holdes ansvarlig også for angrep mot hjelpearbeidere.

Selv om fredsavtalen åpner for en viss optimisme, står den sørsudanske befolkningen foran enorme utfordringer. En tredjedel av befolkningen på 12 millioner mennesker er fordrevet fra sine hjem, inkludert 2,5 millioner som har flyktet til naboland. Titusener er drept, og sju av ti sørsudanere er avhengig av humanitær hjelp.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter