Nyheter

Kristensosialisten fra nord

SV-nestleder Kirsti Bergstø mener man denne våren har tvunget høyresiden til å forholde seg til problemet med profitt i velferd.

Oslo  20151002.
Kirsti Bergstø, stortingsrepresentant for Sosialistisk Venstreparti. SVs landsstyremøte startet på Tøyen i Oslo fredag morgen.
Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Kirsti Bergstø er selverklært kristensosialist og mener det ikke er rart at kristne finner veien til SV. Hun kunne tenke seg å ta med KrF-leder Knut Arild Hareide på bilferie i Finnmark for å overbevise ham om å si nei til sammenslåingen mellom de to nordligste fylkene.

– Hva er du mest fornøyd med å ha fått gjennom på Stortinget i vår?

– Jeg er glad for flertall for at pleiepengene skal bli bedre, at unger skal slippe å bo på sykehjem, at det skal bli flere lærere i klasserommene, tiltak mot seksuell trakassering og begrensinger i bruk av innleie i arbeidslivet. Så er jeg veldig fornøyd med bevegelsen vi har oppnådd når det gjelder profitt i velferden. Nå er høyresida tvunget til å måtte forholde seg til dette problemet. Vi har fått gjennomslag for en utredning om dette. Det er en viktig start for å sikre at de enorme summene som forsvinner ut i private formuer og skatteparadis heller går til menneskene velferden er ment for.

LES OGSÅ: Sommerintervju med Ap-nestleder Hadia Tajik

– Hva blir høstens store saker?

– SV kommer til å fortsette kampen mot de økende, økonomiske forskjellene og mot ødeleggende klimagassutslipp. Det betyr at vi kommer til å slåss mot de alvorlige kuttene regjeringa gjør i velferden for å finansiere skattelettene til den økonomiske eliten. Skjevfordelingen blir stadig verre og er med på å slå sprekker i fellesskapet vårt. SV kjemper mot økte forskjeller og for sterke fellesskap. Og vi kjemper for å ta skikkelig grep for miljøet og kutte klimagassutslipp.

– Hvorfor har SV noe å gjøre i norsk politikk?

– Fordi vi trenger å ta et oppgjør med skjeve maktforhold og fordi hensyn til mennesker må settes foran hensyn til markedet. Omsorg skal være omtanke, ikke butikk. Folk skal ha like muligheter uansett hvor i landet man kommer fra og hvem man er barn av. Og fordi utviklinga i Norge skal bestemmes her, ikke dikteres fra EU.

LES OGSÅ: Sommerintervju med Høyre-nestleder Bent Høie

– Før sommeren uttalte du i Vårt Land at det er viktig å sikre kirkens særstilling i Norge. Har du fått tyn i eget parti etter det utspillet?

– Det har kommet delte reaksjoner. Både fra folk som støtter det helhjertet og som synes det er et positivt signal å sende, til folk som mener at det er feil å bevare kirkens særstilling i det norske samfunnet. Så er dette en sak som skal behandles endelig på et senere tidspunkt, men jeg har ikke endret mening.

– Hvor sterkt står kristensosialistene i SV?

– Vi er ikke en organisert gren innad i partiet, men blant mangfoldet i vårt parti har det alltid vært mange med kristen tro. Når det er sagt, er det jo ikke rart om kristne finner veien til et parti som er dypt engasjert i de største utfordringene i vår tid. Økte forskjeller, klimaendringer og folk på flukt handler jo om mennesker, miljø og solidaritet.

LES OGSÅ: Sommerintervju med KrF-nestleder Olaug Bollestad

– Nevn en sak som har gjort inntrykk på deg som vi har skrevet om i Vårt Land?

– Vårt Land er en avis som lager saker med inntrykk – både nasjonale og internasjonale. En konkret sak må være dekningen av arbeidet med og behovet for en sannhetskommisjon om fornorskning og urett begått mot samer og kvener.

– Hva er hellig for deg?

– Kjærlighet. Fordi den er det sterkeste som bor i oss.

– Hvilken politisk motstander ville du helst tatt med på ferie?

– Jeg kunne tenke meg å ta med Knut Arild Hareide på bilferie, gjennom hele Finnmark. Vist frem det vakre fylket vårt, og snakket grundig og lenge om hvorfor KrF må velge finnmarkingenes side, og si nei til tvangsekteskapet med Troms.

– Nevn en sak vi ikke ville trodd du hadde en mening om?

– Finsk film. Jeg er veldig glad i finske filmer.

– Fortell noe vi ikke vet om Audun Lysbakken?

– Han har Ivar Aasen-boksershorts.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter