Politikk

Rusreformatoren

Helseminister Bent Høie vil gå bort fra straff og moralisering av rusmisbruk. Men han er en sterk motstander av ­liberaliseringsbølgen i ungdomspartiene.

Høyres nestleder Bent Høie er en av to nestledere i Høyre. Han tror høstens store sak vil bli KrFs linjevalg og avslører i dette intervjuet at SVs Inga Marte Thorkildsen er den politiske motstanderen han helst vil dra på ferie med.

– Hva er du mest fornøyd med å ha fått gjennom på Stortinget i vår?

– Denne våren er det nok at vi har satt i gang arbeidet med den store rusreformen. Det innebærer store endringer for pasientgrupper som har behov for bedre tilbud.

LES OGSÅ: Sommerintervjuet med Olaug Bollestad (KrF)

– Hva kan vi forvente av den kommende rusreformen?

– Folk som har en rusavhengighet skal ikke bli møtt med straff, men med tilbud om oppfølging. Vi skal ta med oss erfaringene fra Portugal, og det innebærer et ganske fundamentalt skifte i synet på rusavhengighet. Man skal ta skritt bort fra den moraliseringen som har ligget til grunn for ruspolitikken. Selv om Norge allerede har beveget seg bort fra den tankegangen, vil rusreformen være et avgjørende oppgjør.

– Hva tenker du om liberaliseringsbølgen vi ser i ungdomspartiene når det kommer til narkotika?

– Det er en del av en internasjonal trend. Vi ser det i Canada og vi ser det i flere stater i USA. Det påvirker populærkulturen, det som sprer seg i sosiale ­medier og ikke minst ungdomsorganisasjonene. Jeg er opptatt av å føre en kunnskapsbasert ruspolitikk ut fra et folkehelseperspektiv. Det å introdusere flere, legale rusmidler vil føre til at den samlede rusbruken går opp. Jeg mener det ikke er noen grunn til at Norge skal forsøke seg på et så stort, sosialt eksperiment. Vårt utgangspunkt skal være en streng ruspolitikk.

– Unge Høyre vedtok nylig legalisering av narkotika og var kun to stemmer fra å vedta legalisering av alle narkotiske stoffer. Kjenner du igjen eget ungdomsparti?

– Dette er selvfølgelig langt fra det Høyre tidligere har stått for. Men jeg tror dette heller gjenspeiler debatten som går blant ungdom generelt, enn debatten spesifikt i Unge Høyre. Jeg tror svaret er å ta denne debatten på alvor. Så er jeg også helt uenig i de som sier at det å gå fra straff til hjelp i ruspolitikken gir grobunn for en legaliseringsutvikling.

LES OGSÅ: Sommerintervjuet med Anne Beathe Tvinnereim (Sp)

– Om du ser 10–15 år frem i tid, tror du cannabis vil være legalisert i Norge?

– Det tror jeg ikke. Det er fordi jeg tror erfaringene fra USA og Canada vil vise at legalisering kommer til å øke den samlede rusbruken.

– Hva blir høstens store ­saker?

– I det store, politiske bildet tror jeg det vil bli KrFs konklusjoner i spørsmålet om samarbeid. Det kommer til å prege 
høsten.

– Hvorfor har Høyre noe å gjøre i norsk politikk?

– Det er fordi jeg mener vi presenterer løsninger på det folk oppfatter som utfordringer i hverdagen. Det er alt fra en god helsetjeneste til at barna skal ha en god skole. I tillegg svarer vi på utfordringene for å lage et bærekraftig velferdssamfunn for fremtiden.

– Nevn en sak som har gjort inntrykk på deg som vi har skrevet om i Vårt Land?

– Jeg klarer ikke å sette ord på enkeltsaker, men jeg opplever at Vårt Land bidrar til andre innfallsvinkler og andre saker. Jeg er opptatt av bioteknologi, og i stort sett alle medier er det saker og kommentarer hvor utgangspunktet er et ønske om en liberalisering av bioteknologi­loven. I Vårt Land har det derimot vært gode, innsiktsfulle saker.

– Hva er hellig for deg?

– Respekt mellom mennesker om hverandres egenverdi. Det er helt grunnleggende hellig.

– Hvilken politisk motstander ville du helst tatt med på ferie? Hvorfor?

– Inga Marte Thorkildsen. Jeg kjenner henne som en kjekk og trivelig kollega. Vi deler mye av det samme engasjementet, men ikke nødvendigvis de samme løsningene.

– Fortell noe vi ikke vet om Erna Solberg?

– Erna har nå vært statsminister så lenge at jeg tror folk kjenner de fleste sidene ved henne. Jeg har dessverre ingen spennende avsløringer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk