Nyheter

Feide om forståelse for fristelser

– Vis toleranse, skriver kvinneleder i IRN. – Er man så redd for fristelser, må man jobbe med seg selv, svarer Minotenk-leder. Mange har kommentert håndhilse-saken denne uka.

Flere profilerte muslimer og minoritetspolitiske samfunnsdebattanter har blandet seg i debatten.

Smaira Iqbal er leder for kvinnekomiteen i Islamsk Råd Norge (IRN). Hun skriver i Aftenposten 8. august:

– I et mangfoldig samfunn som Norge bør man ha større forståelse for hvordan et individ praktiserer sin tro, og det er helt klart at det er mangel på kunnskap om temaet i ulike samfunnsinstitusjoner. Å forlange at vikaren endrer sin praktisering for å kunne beholde jobben, er en form for sosial kontroll som absolutt bør unngås i samfunnet, og spesielt i arbeidslivet.

Hun støtter også Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøms uttalelse til Vårt Land tirsdag, om at det må foreligge saklig grunn for oppsigelse, og at dialog må brukes på arbeidsplassen.

LES OGSÅ: Nektet å håndhilse. Det finnes andre måter å hilse på, mener ombud

Viktigst å vise hverandre respekt

Forstander i Rabita-moskeen, Basim Ghozlan, er av en annen oppfatning. I en debatt om saken på NRKs Dagsnytt 18 torsdag uttalte han at det ikke står noe i Koranen at man ikke skal håndhilse på det motsatte kjønn. Han mener også skikken er kulturelt betinget, og at de fleste muslimer håndhilser, uten at det er noe stort problem.

– Det aller viktigste er at vi viser hverandre respekt, sier Ghozlan til NRK.

Han oppfordrer likevel muslimer i Norge til å håndhilse, fordi det er tradisjon, og man må tilpasse seg samfunnet man lever i.

LES OGSÅ: Laget håndhilse-guide

Skal ikke være mitt problem

Høyres stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde var også med i debatten. Hun valgte å snu på diskrimineringsspørsmålet.

– Det er ingen respekt i å tenke på kvinner som fristelser. Hvis du er så svak at du ikke kan kontrollere deg, så skal ikke det være mitt problem, da er det du som må kontrollere dine fristelser og følelser, sa Lunde på Dagsnytt 18.

Også Linda Noor, daglig leder i tankesmia Minotenk, mener det blir feil å skylde på fristelser.

– Hvis man er så redd for at nærvær av kvinner skaper fristelser, så må man jobbe med seg selv. Et håndtrykk er ikke en seksuell handling, skrev Noor i et debattinnlegg i Dagbladet torsdag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter