Nyheter

Legger sikkerhetsbyrden på Solberg

Det stormer rundt Iran-turen fiskeriminister Per Sandberg var på med sin norsk-iranske kjæreste. Forholdet må være problematisk for statsrådens sikkerhetsklarering, mener Janne Haaland Matlary.

– En statsråd er sikkerhetsklarert i kraft av sitt embete, og et intimt forhold til en person fra en stat som Iran reiser spørsmål med tanke på rikets sikkerhet, sier Janne Haaland Matlary. Hun forsker på internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo (UiO).

Les også: Skal ha spionert på bønnefrokost

Trusselvurdering

Sandbergs kjæreste er fra Iran. Landet nevnes 62 ganger i etterretningstjenestens 42 sider lange rapport Fokus. Rapporten er en vurdering av områder som anses som særlig relevante for norsk sikkerhet og nasjonale interesser.

Politiets sikkerhetstjenestes (PST) trusselvurdering for 2018 ber norske bedrifter vise «årvåkenhet for anskaffelsesforsøk fra land som Pakistan og Iran» med tanke på atomvåpenutvikling.

Til NTB sier Erna Solberg at hun har visst om Sandbergs forhold til hans norsk-iranske kjæreste «en stund».

Les også: Eksplosive kriser å se opp for i år

Automatisk klarert

Statsråder har automatisk rikets høyeste sikkerhetsklaring i sitt embete. Det bekrefter Statsministerens kontor (SMK), Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Forsvarsdepartementet og jurister som har jobbet i lovutvalget til den nye sikkerhetsloven av 2016 som trer i kraft ved årsskiftet.

Anders Romarheim, en av de som var med i utvalget som arbeidet med den nye sikkerhetsloven og førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier, utdyper hvorfor.

– Statsråder anses som valgt av folket, og dermed trenger de ikke sikkerhetsklarering. Dermed unntas de sikkerhetslovens bestemmelser for sikkerhetsklarering, sier Romarheim.

Dag Wiese Schartum jusprofessor ved UiO, og et annet medlem av lovutvalget, forklarer den prinsipielle begrunnelsen for unntaket, og sier det ville vært «ille» hvis sikkerhetsmyndighetene bestemte hvem som kunne velges demokratisk.

– Det er helt uholdbart hvis det skulle være en sikkerhetsmyndighet som avgjør hvem som er valgbare. Satt på spissen ville vi nærmest fått et militærstyre, sier Wiese Schartum.

Les også: Presser Irans prestestyre

Risiko

Norges største rikspolitiske hemmeligheter drøftes rundt Kongens bord hver fredag. Janne Haaland Matlary mener at statsminister Erna Solberg må vurdere Sandbergs sikkerhetsklarering.

– Dette må statsministeren og hennes nærmeste ministere vurdere. Det potensielle problemet her forsvinner ikke. Derfor må statsministeren vurdere denne sikkerhetsrisikoen, sier Matlary.

Hun vil ikke svare på om Sandberg må gå hvis den vurderingen viser at han ikke er sikkerhetsklarert. Men hun sier at alle regjeringsdokumentene har rikets høyeste sikkerhetsklaring.

Kjærlighet

SV-politiker, Torgeir Fylkesnes, er uenig i Matlarys forståelse av sikkerhetsloven.

– Jeg mener at det er en for hard tolkning av sikkerhetsloven, og sikkerhetsmydnighetene må gjøre en individuell vurdering av saken, før klareringen trekkes tilbake, sier Fylkesnes.

Fylkesnes vil ikke uttale seg bombastisk i saken, men mener at det må være rom for kjærlighet på tvers av landegrenser.

– At folk skal ryke ut av regjeringen automatisk fordi de har funnet kjærligheten i Kina, Russland eller Iran er for strengt, sier Fylkesnes.

Stoler på Solberg

Arbeiderpartiets Terje Lien Aasland sier at de ikke har noen sterke meninger om forholdet Sandberg har til sin iranske kjæreste.

– Vi går ut ifra at de samlede konsekvensene av Sandbergs reise og personlige relasjoner blir vurdert og gjennomgått av statsministeren, sier Aasland

Han vil ikke uttale seg om forholdet mellom Sandberg og hans norsk-iranske kjæreste kan få konsekvenser for Sandbergs sikkerhetsklarering.

– Jeg vil ikke spekulere i det. Og bare sånn at det er sagt, kjæresten til Per Sandberg er norsk statsborger.

– Ikke betydning

Matlary mener sikkerhetsvurderingen må gjøres helt uavhengig av hvilket statsborgerskap hun har. Hun forteller at det er helt vanlig at land som Iran innhenter informasjon fra personer som har statsborgerskap i andre land.

– Statsborgerskapet hennes har ikke nødvendigvis noen betydning for den sikkerhetsvurderingen, sier Matlary.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter