Nyheter

Singelfest for mormoner

Unge, single mormoner fra hele verden er denne uka samlet i Asker for å møte likesinnede de ellers ikke ser for mange av i hverdagen – og kanskje finne evig kjærlighet.

Bilde 1 av 3

– Are you kidding me? You know God, but you're not talking to him? No wonder you're not happy!

Al Fox Carraway (29), Instagram-kjendisen med nesten 200.000 følgere på det populære sosiale mediet, står bak kateteret i et streit klasserom på Vollen skole i Asker. Med sitt gråblå hår, fargerike tatoveringer langs armene, runde, store briller med tynn gullinnfatning og temaet «Lykke» på agendaen, har hun klart å fylle klasserommet med flere titalls unge mennesker i 20-årene.

Fest i Nord er en nordisk konferanse for unge, single voksne mormoner som avholdes for 52. gang i år. Denne gangen er det Norge som er vertsnasjon, og 550 mormoner fra over 20 nasjoner er samlet på Vollen og Arnestad skole i Asker.

Måter å være på

– Det er ment som et sted der man kan bli kjent med likesinnede, styrke vennskap og styrke den åndelige dimensjonen i tillegg. Her kan man møte noen med felles verdier som en selv, slappe av og ha det gøy sammen, sier Dag Aanensen, samfunnskontakt for Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige i Norge.

Årets tema for Fest i Nord er «Ways to be» – måter å være på.

– Vi er mennesker som alle andre, selv om noen kanskje synes vi er litt annerledes. Temaet handler om å være et helt menneske med alt det innebærer og appellere til alle aspektene ved et menneske som det åndelige, sosiale og intellektuelle. Derfor har vi også et så variert program med både sport, dans og ulike foredrag, forteller Aanensen.

Det kryr av unge mennesker i skolegården og på idrettsbanene rundt Vollen skole. De fleste samtalene foregår på engelsk og mens noen har søkt inn i klasserommene for å høre på foredrag har andre vendt snuten mot sjøen for å avkjøle seg litt.

LES OGSÅ: Snur hets og satire til egen fordel

Romantikken blomstrer

I et av de andre klasserommene på Vollen holder en mann med skandinavisk utseende i dress og en avslørende norsk aksent, foredrag.

– Jeg ble spurt en gang på en jobbkonferanse om jeg fortsatt var med i den «rare greia». Akkurat som de ikke skjønte at et menneske med normal IQ som meg kunne være mormon. Men dagen etter noe som nok hadde blitt en litt fuktig fest, fikk jeg melding fra samme kollegaen om at «i dag skulle han ønske at han var mormon», sier Tom Atle Herland og møter rungende latter fra de oppmøtte.

Temaet for Herlands foredrag er «Hvordan finne den perfekte partneren, og hvordan være den». Dag Aanensen legger ikke skjul på at en del av tanken bak festivalen er at unge, single mormoner skal få muligheten til å treffe noen de kanskje vil like litt ekstra godt.

– Ja, det er først og fremst for single slik at man kan finne en partner med samme tro, sier Aanensen.

Et par som fant hverandre på Fest i Nord er foreldrene til Jon Byskov (18) fra Finland. Han er her sammen med kameratene Paauo Hallamaa (22) og Tommi Ryynänen (22). Det er første gang de er i Norge og for to av dem er det også første gang på Fest i Nord. Så langt har fotball og bading vært høydepunktene, men de setter også pris på å få snakke om troa si med likesinnede.

– Religion er noe privat

– Som regel er jeg bare med venner som ikke er i kirken. For oss i Finland er religion noe litt privat, så vi holder det for det meste for oss selv. Da er et fint å være her og møte folk som tror på det samme, sier Hallamaa.

De sitter sammen med de norske jentene Mina Mariell Waal (27) og Karoline B. Rydgren (24), som begge har vært på konferansen flere ganger før.

– Det er veldig fint å få et nettverk også utenfor hjemstedet sitt. Jeg har alltid vært veldig åpen om troa mi og ikke møtt noe stor skepsis på grunn av den. Jeg har vært heldig sånn, forteller Rydgren.

Hun får støtte fra Waal, som i år er med og arrangerer.

– Det er det som er så fint med kirken vår generelt. Man trenger ikke være redde for å stille spørsmål, og her får man i tillegg diskutere spørsmålene sine med andre. Alle trenger nok en sånn setting, sier Waal.

LES MER: Mormonbehandling

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter