Nyheter

Muslimer interneres for omvending i Kina

Kinesiske delstatsmyndigheter bekrefter å ha internert tusenvis av muslimer, i det kritikerne kaller en «kulturell utrenskning».

I delstaten Xianjiang i det nordvestlige Kina interneres kinesiske,­ og noen kasakhstanske, muslimer i statlig leire for at de skal omvende seg fra ­islam og læres opp i kinesisk ­nasjonalisme.

Interneringen begrunnes med behovet for å få bukt med ­islamsk ekstremisme i delstaten. Men selv om radikale islamister fra folkeslaget Uighur har utført flere hundre drap i delstaten, får myndighetenes interneringsleire krass kritikk internasjonalt.

Vet ikke hva de har gjort

I et sjeldent intervju har nyhets-byrået Associated Press møtt en tidligere innsatt fra en av de ­kinesiske omvendingsleirene. Han forteller at torturlignende metoder tas i bruk for å hamre islam ut av de internerte.

– Det psykologiske presset er enormt. Man er nødt til å kritisere seg selv, sin egen tenkning og sin egen etniske gruppe. Jeg tenker på det hver eneste natt, til solen står opp. Jeg får ikke sove. Tankene er med meg til enhver tid, sier Omir Bekali til nyhetsbyrået.

I likhet med mange av sine medfanger har Bekali ikke fått vite hvorfor han ble internert. Han ble arrestert like etter han krysset grensen fra sitt hjemland Kasakhstan til Kina, hvor han skulle jobbe.

Associated Press har fått tak i en studie av en lokal forsker, som viser at nesten ingen av de 588 som ble spurt visste hvorfor satt fengslet. Når de ble løslatt hevdet imidlertid 98,8 prosent å ha lært av sine feil.

Forfatteren konkluderer med at omvendingen gjennom opplæring i kinesisk nasjonalisme er «en permanent kur».

LES OGSÅ: Erna Solberg høster Kina-kritikk

Hard kost

Bekali hevder blant annet at muslimer skal ha blitt tvunget til å drikke alkohol og spise svin i forsøk på å vende dem bort fra religionen sin, og at innsatte daglig måtte delta i timeslange indoktrinerings-­
møter om farene ved islam.

Blant annet ble de innsatte spurt om de fulgte kinesisk lov eller sharia, og om de var klar over farene ved religion. Videre ble de satt til å gjenta «Vi er mot ekstremisme, vi er mot separatisme, vi er mot terrorisme» i ­timesvis.

Til sammen var Bekali internert i omlag åtte måneder. Han skal ved flere anledninger ha vurdert å begå selvmord. ­Associated Press forklarer at ­Bekali i begynnelsen ikke ønsket at intervjuet skulle bli publisert, av frykt for represalier mot hans familie. Men etter hans mor, far og søster ble internert, sa han ja.

Kjenner ikke til situasjonen

Situasjonen til muslimene i 
Xianjiang har vekket harme i stor deler av verden, men kinesiske myndigheter velger selv å være stille om situasjonen.

På forespørsel om en kommentar om situasjonen fra ­Associated Press, hevder Det ­kinesiske utenriksdepartementet at de ikke kjenner til situasjonen.

I kinesiske medier framstår myndighetene som fornøyde med leirene og resultatene de leverer, ifølge Associated Press. Blant annet skal Kinas fremste statsadvokat ha fremmet et ­ønske om å utvide leirene.

Vekker reaksjoner

– Den kulturelle utrenskningen er ­Beijings forsøk på å finne en ­endelig løsning på problemene de ser i Xiajiang, sier James Millward, professor i kinesisk ­historie i Georgtown University, til nyhetsbyrået.

Millwards referanse til nazistenes «endelige løsning» på det såkalte «jødeproblemet» ­under 2. verdenskrig, er ikke den eneste­ sterke sammenligningen som har blitt gjort om leirene. Rian Thum ved Loyola University i New Orleans sammenligner situasjonen med den kulturelle revolusjonen.

Generasjoner

– Den nærmeste­ analogien er den kulturelle revolusjon, da dette vil ­etterlate psykologiske merker som vil vare lenge. Dette kommer til å skape et traume man vil bære med seg i generasjoner, sier han til nyhetsbyrået.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter