Nyheter

– Veldig mange ekstremt grove uttalelser

Etniske og religiøse minoriteter blir særlig utsatt for kollektiv fordømmelser i sosiale medier etter hendelser som Vadsø–drapet, sier Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås.

– Jeg ser veldig mange ekstremt grove uttalelser. Det spiller tydeligvis ingen rolle hvordan det står til med fakta i den enkelte saken, heller ikke i drapssaker. Min følelse er at debattklimaet de siste årene er blitt råere enn tidligere, i saker som gjelder innvandring, integrering, islam og muslimer, sier direktør i Fritt Ord, Knut Olav Åmås.

Han mener dette særlig gjelder i uredigerte sosiale medier og i kommentarfelter hos medier som ikke modererer godt nok.

I etterkant av Vadsø-drapet lørdag, der en 17 år gammel afghansk gutt med midlertidig oppholdstillatelse, er siktet for drapet på Håvard Pedersen (18), har kommentarfeltene i sosiale medier strømmet over av innvandringsfiendtlige argumenter og utspill.

Åmås mener at holdningene som «eksploderer» i debattfeltene, allerede eksisterer.

– Kriminalitet og vold utført av etniske minoritetsnordmenn er selvsagt et alvorlig samfunnsproblem som må bekjempes. Men ut fra Vadsø-saken virker det like naturlig, for å si det forsiktig, å skjerpe debatten om hvordan psykisk helsevesen følger opp og hindrer at syke mennesker gjør skade på eller dreper andre borgere, sier Åmås.

LES MER: Etterspør asyl-psykologer

Enkelthendelser

Han får støtte fra generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Ann-Magrit Austenå.

– Vi ser jo masse av disse kommentarene. Men nettopp derfor er det viktig at de redigerte mediene er sitt ansvar bevisst. Mennesker som er skeptiske til andre kulturer, og som ikke vil ta imot asylsøkere, ser fort en slik sak som et bevis på innvandring gir store utfordringer og kan være farlig. De skaper en fiendtlig stemning, påpeker Austenå.

Hun sier at flertallet av befolkningen ser på drapet som en dypt tragisk hendelse.

– Hovedsaken er å klare å se dette som enkelthendelser – som vi gjør med andre hendelser. Hva som har skjedd, hva som har vært motivet, og om det kunne vært forhindret. Det er slik at det er lettere å lage overskrifter og å skrike høyt når det er folk man ikke kjenner. Når man kjenner noen blir det andre type holdninger, sier Austenå.

Bistandsadvokat for Håvard Pedersens familie, Edel Hennie Olsen, presiserte nylig at familien ikke ønsker å hausse opp det faktum at den drapssiktede 17-åringen ikke er norsk.

– Det har over tid vært ganske mange fra Afghanistan i Vadsø, og det er det fortsatt. Familien ønsker ikke at de på noen måte skal få problemer på grunn av det som har skjedd, sa Olsen.

-Tok av

Det kommer mellom 1.500-2.000 kommentarer i døgnet på det kontroversielle nettstedet Resett.

– Noen ganger mer. Søndag, dagen etter drapet, tok det helt av i kommentarfeltene. Mer enn vanlig, sier redaktør Helge Lurås for nettstedet Resett.

– Derfor tok vi en vurdering på å roe ned og ikke kjøre så mange flere artikler på Vadsø-drapet eller innvandringsrelatere spørsmål på mandag. Det er jo definitivt et ansvar vi sitter med. Der vi må vurdere vår rolle, sier Lurås.

Resett ble i februar klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for muslimhets, og er også tidligere blitt felt for å ha publisert tekst fra et høyreekstremt nettsted etter en demonstrasjon tilknyttet organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge i fjor.

Lurås mener mengden kommentarer og reaksjoner reflekterer holdninger som allerede eksisterer.

– Jeg kan ikke svare på om dette endrer nordmenns innstilling til flyktninger. Men jeg ser at i denne saken retter mange sinnet sitt mot media, politikere, politiske partier og generelle samfunnsstrukturer.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter