Nyheter

Veteranen gråt over kald asyldebatt

Svenske KrFs superveteran, Alf Svensson, vekker oppsikt med historien om hvordan han reagerte på dagens partitopper i flyktningdebatt: – Jeg gråt, sier han i TV-intervju.

Bilde 1 av 2

Svensson er en av de store, svenske profilene de siste tiårene og ledet Kristdemokraterna (KD) i over 30 år. Han løftet KD med å tale frem et «varmt» alternativ i politikken – med en ydmyk autoritet.

Men nå er nettopp Svensson fylt av vemod over hvor hard og kald den svenske flyktningdebatten er blitt på få år. Han reagerer også på den nye tonen til eget parti, som ledes av Ebba Busch Thor.

I et TV-intervju med svensk rikskringkasting under Almedalsuken nylig, ga han med få ord en vekker til partitopper som kappes om å være tøffest i asylpolitikken.

Ingen reagerte

Svensson uttrykte redsel for skyggene fra europeisk historie, at man igjen «havner i et vi – eller dem». I intervjuet med SVT kom han inn på hva Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson sa i en partilederdebatt tidligere i vår:

Svensson: – Når Åkesson i en partilederdebatt sa «at vi ikke behøver flere flyktninger»....

SVTs reporter: – Ja, hva tenkte du da?

Svensson: – Da gråt jeg, svarer han beveget.

SVTs reporter: – Så da gråt du?

Svensson: – Ja. For ingen i studio reagerte. Ikke intervjuerne. Ikke de øvrige politikerne.

SVTs reporter: – Ikke en gang Ebba Busch Thor?

Svensson: – Nei. Ingen.

SE OGSÅ: Her er filmen fra SVT - der Alf Svensson sier: «Da gråt jeg».

Mollstemte ord

Slik fremsto den tidligere lederen av KrFs svenske søsterparti som en sjelden motstemme i en svensk asyldebatt som hardner mer og mer til. Svensson ga uttrykk for et oppriktig vemod over laget av politikere som har overtatt etter at han selv og generasjonens motdebattanter møttes foran kamera.

TV-klippet med ordene fra Svensson lå blant de prioriterte nettnyhetene til SVT hele forrige helg, mens den politiske møteplassen Almedalsuken gikk mot slutten. En rekke svenske nyhetsmedier har videreformidlet de få, mollstemte ordene som sier mer enn et ordinært langt og temperert innlegg i en debatt.

LES OGSÅ: Svenske KrF har kurs mot valgkatastrofe

Politilyd

Det er spesielt Åkesson som skuffer den tidligere KD-lederen. Men for å møte Sverigedemokraternas fremgang, har debattonen blitt tøffere generelt. Det handler ikke bare om å unngå å virke myk. Politikerne velger også strammere utspill.

Ikke minst kompenserer de med hardere justispolitikk og løfter om mer politi. Det siste er også en av årets valgkampsaker fra Svenssons gamle parti, Kristdemokraterna. I forrige uke presenterte partileder Ebba Busch Thor 10.000 ekstra politifolk som valgløfte.

Tungt og tydelig har Svensson oppfordret velgere til å stemme på KD i høst. Han råder dem til å satse på det unike og varme partiet har stått for. Men uten å angripe sin etterfølger spesielt, har han gitt en mild korreks i flyktningpolitikken.

LES ANALYSEN: Nå handler alt om Jimmie Åkesson

Ikke gi etter

Han oppfordrer alle partier – inkludert KD – til en mer sjenerøs migrasjonspolitikk. Ifølge den svenske avisen Dagen sa han dette i en intervjurunde under Almedalsuken:

– Jeg begriper at vi ikke kan ha åpne grenser og ta imot alle. Men nå setter man nesten sin ære i at den som er best på å stenge flyktninger ute, vinner. Det gjør man i stedet for å gjøre sitt ytterste for å bry seg om sin neste. Til og med kristne synes vi ikke behøver flere flyktninger – og bør stå vakt om våre grenser. Her må vi som har en kristen overbevisning, ikke være beskjedne og ikke gi etter.

Hele 162.000 asylsøkere ankom Sverige i rekordåret 2015. I intervjuet der Svensson avslørte at han gråt, utpekte han menneskeverdet til det aller viktigste spørsmålet i vår tid. Han kalte det «ynkelig» at Europa ikke tar sitt ansvar i flyktningspørsmålet.

– Om jeg kan bruke et religiøst uttrykk, så tror jeg at det bringer velsignelse over en nasjon om man bryr seg – og gjør det man kan.

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter