Nyheter

– Legitimerer prostitusjon

Samarbeidet mellom prostituertes og skeives interesseorganisasjoner har blitt tettere. – Det er veldig synd at Fri ikke klarer å se lenger enn legitimering av prostitusjon som en del av skeiv identitet, sier Kvinnegruppa Ottar.

Etter en debatt arrangert under Pride, fulgte et heftig ordskifte mellom Ane Stø i Kvinnegruppa Ottar og Grandprix-guru Jostein Pedersen. De var rivende uenige i om prostitusjon er arbeid, eller om det er «vold og slaveri».

Fastlåst

Debatten om sexkjøpsloven, og sexarbeideres rettigheter er tilsynelatende fastlåst. Men Andres Lekanger, talsperson i Sexarbeidernes interesseorganisasjon (PION), forteller at det er litt bevegelse på ett område.

– Den store endringen i debatten om sexarbeideres rettigheter, er at de skeive organisasjonene, og spesielt Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (Fri), har kommet på banen, sier Lekanger.

Han forteller at samarbeidet om paroleforslag til årets 8. mars tog med skeive organisasjoner er et helt sentralt enkeltøyeblikk.

– Sexsalg er en del av mange skeives erfaring i dag, sier Lekanger.

Torsdag 6. juli skrev Vårt Land at ungdomspartiene er rivende uenige i om prostitusjon er arbeid.

Legitimerer

Leder for Kvinnegruppa Ottar, Ane Stø, er frustrert over samarbeidet mellom PION og Fri.

– Det er veldig synd at Fri ikke klarer å se lenger enn legitimering av prostitusjon som en del av skeiv identitet, sier Stø.

Hun mener at det bidrar til å legitimere menneskehandel og trafficking.

– Det er flere i det mannlige homomiljøet som har et liberalt syn på prostitusjon, og som synes det er en fin måte å rekruttere unge menn inn i homomiljøet. Fri prøver på et vis å innlemme prostitusjon som en seksuell orientering og dermed legitimere det, sier Stø.

Stø forteller at hun har til gode å møte noen prostituerte som ikke har tatt skade av prostitusjonen.

– Det som skiller prostitusjon fra andre skadelige ting i samfunnet, er at det befester herredømmet til den mannlige seksualiteten, sier Stø.

Les også: Ber Venstre droppe kampen mot sexkjøpsloven

Lekanger ser annerledes på dette. Han mener den offentlige debatten om sexsalg bærer preg av tradisjonelle hetero-verdier. Det usynliggjør kjønns- og seksualitetsmangfoldet i sexbransjen, mener Lekanger.

– Er du usynlig, får du heller ikke hjelp, sier Lekanger.

Les også: Høyres verdi-justeringer

8. mars

Brita Brekke er leder for lokallaget i Oslo og Akershus i Fri, og er enig med Lekanger i PION.

– Det har skjedd flere ting som har gjort samarbeidet mellom oss og dem tettere, sier Brekke.

Hun forteller at Fri, PION og flere organisasjoner ønsket parolen «Sex Workers and trans-rights = feminism» i 8. mars toget i år. Parolen ble nedstemt mot et betydelig mindretall, forteller hun.

– Hovedgrunnen til at vi inngikk samarbeidet om 8. mars-parole, var at vi så at det var viktig å være solidariske. Vi vil støtte stemmene til grupper som ofte ikke blir hørt eller respektert i 8. marskomiteen og i deler av den feministiske bevegelsen i Norge, sier Brekke.

Brekke forteller at noe av det som førte til at de gikk ut og støttet 8. mars parolen med PION, er at de har folk med erfaring fra sexsalgsbransjen i egen organisasjon.

– Det er noen tillitsvalgte i vår organisasjon som selger sex. Det bidrar kanskje til at flere i organisasjonen ser at utfordringer knyttet til sexarbeid, også gjelder våre medlemmer og tillitsvalget, sier Brekke.

Les også: Høyre på gli om sexkjøp

Slaveri eller arbeid

– Hvordan stiller Fri seg til spørsmålet om salg av sex er «legitimt arbeid» eller «slaveri»?

Vi bruker ikke begrepene sexarbeid eller slaveri. Synet vårt er mer nyansert. Vi anerkjenner at det er mange som undertrykkes, og mange som vil ut av industrien. Samtidig er det mange sexselgere som ønsker å ha det som et legitimt yrke, sier Brekke.

Hun understreker at det er viktig å skille mellom de som er frivillige sexarbeidere, og de som ikke er det.

– De som selger sex og er engasjerte medlemmer i Fri, og åpne om at de gjør det, tilhører gruppen som er sexarbeidere frivillig. Derfor har den gruppens rettigheter, naturlig nok, blitt belyst og fått forståelse hos oss, sier Brekke.

Les også: Venstre i tvil om de vil fjerne sexkjøpsloven

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter