Nyheter

Ferd ba Kolibri fortsette litt til

Misjonsalliansen var en av to som stemte imot at Kolibri kjøper Strømmestiftelsens mikrofinansvirksomhet. Største eier Ferd ba Kolibri vente med å legge ned.

Under generalforsamlingen i Kolibri kapital mandag kveld stemte Misjonsalliansen imot forslaget om å begrense vetoretten som de og Stiftelsen Korsvei har. Dermed ble det klart at Kolibri ikke kan kjøpe 70 prosent av Strømme Microfinance East Africa Limited (SMFEA). En ny eier var villig til å gå inn med 4,9 millioner kroner for å gjøre oppkjøpet mulig, men ikke uten at den nevnte vetoretten ble begrenset til bare å gjelde Kolibris formål.

Lars Langsrud representerte Misjonsalliansen på generalforsamlingen. Han er styreleder for Alliance Microfinance (AMAS), Misjonsalliansens selskap for mikrofinans. Han begrunnet sitt nei med at risikoen er større enn styret legger til grunn, at kjøpet kan tappe Kolibri for likvider, og samlet sett ikke er en god løsning for Kolibri.

– Det som kommer til å skje hvis transaksjonen gjennomføres, er at kapitalen i Kolibri forvitrer, og det kan umulig være et godt tiltak for å sikre bærekraft i selskapet, sa Langsrud.

Alltid noe risiko

Daglig leder i Kolibri, Sindre Ottesen, argumenterte med at et kjøp av SMFEA kan gjøre Kolibri mindre sårbar, og kan åpne for å utvide selskapet ytterligere. Han understreket at det alltid vil være en viss risiko ved et oppkjøp.

Ottesen sa at Langsrud har rett i at SMFEA har en del gjeld i Øst-Afrika, men at gjelden skal refinansieres og ikke betales ned med likvide midler straks. Han sa også at Kolibri i sine vurderinger har satt verdien til null på de av SMFEAs lån der det er stor usikkerhet om pengene blir betalt tilbake.

LES MER: Styreleder og eiere er skuffet over at situasjonen i Kolibri er gått i lås

Nedleggelse

Styret hadde lagt fram et forslag om at hvis kjøpet ikke kan gjennomføres, skal Kolibri nå begynne å inndrive utlånte penger, med sikte på at aksjonærene skal få utbetalt verdien. Styret har anslått verdien til 96 kroner per aksje. Styreleder Åsmund Paulsen understreket at han og styret ikke ønsker å fortsette en drift der man risikerer at eiernes penger renner ut.

Da forslaget om å starte en slik inndrivelse skulle stemmes over, tok Ferd Holdings representant ordet. Han syntes det var for tidlig å ta stilling til om Kolibri skal starte en prosess med sikte på å betale ut eierne og legge ned, og understreket at Ferd synes det er leit hvis Kolibri må avvikle.

– Vi vet at det ikke blir noen Strømme-avtale nå fordi AMAS har stoppet det. Jeg vil enten stemme imot eller for et alternativ som sier at man skal jobbe i en seksmånedersperiode og se om man finner løsninger, sa Christian Halvorsen, leder for riskoallokering i Ferd.

Etter en del diskusjoner om ordlyd og tidshorisont, vedtok generalforsamlingen enstemmig at styret ved utgangen av 2018 skal starte inndrivingen av lån med tanke på å betale tilbake pengene til eierne, «hvis ikke selskapet i mellomtiden har kommet frem til en annen løsning som sikrer fremtidig bærekraft».

LES OGSÅ: Kolibri håper Misjonsalliansen snur

Ikke det verste

Kolibris styreleder synes det er trist at løsningen som styret hadde arbeidet mye for å få frem, ble avvist av to eiere som samlet har en andel på to prosent. Han sier til Vårt Land at det verste ikke er å betale pengene tilbake, og at det er avklarende at styret fikk et enstemmig vedtak for at Kolibri starter prosessen fra nyttår med å drive inn penger, hvis styret ikke finner en annen løsning i mellomtiden.

– Vil det være aktuelt på nytt å prøve å begrense vetoretten?

– Jeg har ikke nå noe svar på hva styret vil gjøre fremover, sier Paulsen.

Generalsekretær i Strømmestiftelsen, Kristine Storesletten Sødal, er skuffet, men ikke overrasket over utfallet.

– Vi ser flere mulige løsninger. Den løsningen vi hadde valgt, ble i går stoppet av en minoritetsaksjonær i Kolibri, og det beklager vi, sier hun.

Lars Langsrud i AMAS/Misjonsalliansen er fornøyd med diskusjonen på generalforsamlingen og at AMAS fikk lagt fram sin vurdering av kjøpsplanen som de stemte imot. Langsrud håper styret i Kolibri «griper muligheten til å reflektere over nye alternativer».

– Vi stiller gjerne til en diskusjon med styret og andre aksjonærer om dette, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter