Nyheter

Høyspent om tysk asyl

«Egotripp». «Har Europa som gisler». «Trassig barn». Tysklands innenriksminister får kritikk for asyl-kamp.

Mandag ettermiddag skal det være krisemøte mellom Angela Merkels CDU og det bayerske søsterpartiet i CSU, i et nytt forsøk på å løse asylstriden som har nærmest lammet tysk politikk de siste par ukene. Før helga ble de 28 EU-landene enige om en felles flyktningavtale, men innenriksminister Horst Seehofer i Tyskland satte fremdeles foten ned. Han vil ikke gi seg på kravet om at asylsøkere som har registrert seg i andre EU-land, skal stanses på grensa.

Trassalder

Dette har ført til sterke reaksjoner, krisemøter og bråk i Tyskland.

– Han handler svært egenrådig. Dette er både politisk og personlig. Det ser ut til at han har bestemt seg for å kaste kortene, og da kan han dra Merkel med seg. Det sier Kate Hansen Bundt, generalsekretær i Atlanterhavskomiteen og ekspert på tysk politikk. Hun er overrasket at han er så kritisk selv etter at EU-landene ble enige.

Også i Tyskland er det kraftige reaksjoner, og Seehofer blir av en kommentator i Der Spiegel karakterisert som et uskikkelig barn som trosser foreldrene sine.

Tidligere utenriksminister Sigmar Gabriel, som tilhører det tredje partiet i regjeringen, Sosialdemokratene (SPD), mener Seehofer har gjort regjeringen arbeidsudyktig.

– Han har tatt hele Tyskland og Europa som gisler. Alt dette skader på uhørt vis demokratiet, tvitret Gabriel, i følge NTB.

Sosialdemokratenes partileder Andrea Nahles sa at CSU er på en «farlig egotrip som paralyserer Tyskland og Europa.»

Uansvarlig

Kate Hansen Bundt kaller Seehofers utspill for totalt uansvarlig.

– I en tid der Europa er preget av sterke sentrifugalkrefter med sterkere høyrepopulisme, er det å rykke teppet under den lederen som har mest erfaring, svært uklokt, sier hun.

Hansen Bundt ser for seg fire scenarier Tyskland kan havne i:

• Horst Seehofer trekker seg som innenriksminister og partileder. Partiet hans, CSU tenker de ikke er tjent med å gå ut av regjeringen, erstatter ham og fortsetter i koalisjonen.

• Seehofer trekker seg, og partiet stiller seg bak ham. Da blir det regjeringskrise.

• Merkel kan da få med seg De Grønne for å få et fortsatt flertall sammen med sosialdemokratene, SPD. De er det tredje partiet i den nåværende regjeringskoalisjonen. Det vil gi Seehofer enda mer vann på mølla i sin kritikk av at CDU har gått til venstre venstre under Merkles 13-årige regjeringsperiode.

• Siste scenario er nyvalg. Da blir det uten Angela Merkel, som er sterkt svekket. AfD, som ble dannet for bare fem år siden, fikk hele 12,5 prosent av stemmene ved valget. Det har fratatt Merkel mulighet til å få sterk enighet på den konservative siden.

– Hun er svekket internasjonalt også, påpeker Hansen Bundt.

Langt tilbake

Konflikten mellom Seehofer og Merkel går langt tilbake. I tillegg til å være to totalt forskjellige personligheter, ble den sterke uenigheten i asylpolitikken ekstra tydelig i 2015. Da kom det på kort tid nærmere 900 000 flyktninger til Tyskland, spesielt til Bayern. Seehofer ønsker blant annet et øvre tak på 200 000 flyktninger i landet, og han har gått offentlig ut mot Merkel flere ganger.

– Ved å ta ham inn i regjering prøvde hun å ansvarliggjøre ham, men det har ikke fungert, sier Hansen Bundt.

Frivillig

Det høyrepopulistiske paritet AfD er som en ødeleggende skygge bak det hele. Partiets rekordresultat ved valget i fjor, gjør at Merkel sliter i Forbundsdagen. I oktober er det lokalvalg i Bayern, og det er CSUs store skrekk å miste flertallet til AfD.

– Det dreier seg også om det de konservative partienes framtid. Merkel har ofte blitt kritisert for å trekke kristeligdemokratene mot venstre, i og med at tre av fire Merkel-regjeringer har vært i koalisjon med sosialdemokratene. CSU i Bayern er mer nasjonalkonservativt enn søsterpartiet, kristeligdemokratiske CDU, forklarer Hansen Bundt.

Hun legger til: – Dette handler ikke bare om personstrid og innvandring, men også om det politiske veivalget videre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter