Nyheter

Tidligere Sp-leder Johan J. Jakobsen (81) er død

Jakobsen var viktig for sentrumsalternativet og for at partiet åpnet opp for Arbeiderpartiet, mener Anne Enger og Kjell Magne Bondevik.

– Det er mange som, når de får dette budskapet i dag, vil bli veldig lei seg og veldig takknemlige. Det gjelder også meg. Johan var en politiker som var opptatt av at vi skulle ta vare på hverandre og ha godt humør. Han brydde seg om folk i alle deler av landet, sier tidligere Senterpartileder Anne Enger til Vårt Land.

Lørdag sovnet forgjengeren hennes i partilederstolen, Johan J. Jakobsen, still inn. Han ble 81 år gammel.

LES OGSÅ: Bjørnar Moxnes har tro på samarbeid mellom Rødt og sentrum

Politikkens knoll og tott

Politikeren fra Spillum i Trøndelag utdannet seg til sivilagronom, før han tjente som Senterpartiets leder mellom 1979 og 1991. Jakobsen var innvalgt på Stortinget i 28 år.

Han var samferdselsminister i Kaare Willoch (H) sin andre regjering (1983-1986) og kommunalminister i Jan P. Syse (H) sin regjering (1989-1990). Som parlamentarisk leder ble han på 1990-tallet sentral i to av tiårets store begivenheter: kampen mot norsk EU-medlemskap og oppbyggingen av sentrumsalternativet.

Generasjonsfelle Kjell Magne Bondevik (KrF) gikk gradene i samme takt som Jakobsen. De stod hverandre nær både personlig og politisk:

– Vi ble kalt for politikkens knoll og tott. Det skyldes at vi ikke bare tenkte veldig likt politisk; vi var også ganske like av utseende. Det førte til noen morsomme episoder der journalister forvekslet oss, minnes den tidligere KrF-lederen og statsministeren når Vårt Land ringer.

LES OGSÅ: Sp vil ikke slippe Rødt inn i varmen

Viktig for sentrumsalternativet

Som Sp-leder i en periode der partiet var del av og støttet Høyre-regjeringer har Jacobsen blitt beskrevet som en borgerlig politiker. Det er en sannhet med modifikasjoner mener både Anne Enger og Kjell Magne Bondevik.

– På 1980-tallet var det riktig å støtte Høyre-regjeringene. Men da Jan P. Syse gikk av i 1990 og Senterpartiet fikk valget mellom en ren Høyre-regjering og en ren Ap-regjering, så valgte vi Ap. Den gang var jeg parlamentarisk leder, men jeg kunne aldri tatt det steget uten at Johan var helt med på det. Og det var startskuddet for den nyorienteringen i det politiske landskapet som førte til at Sp og Ap samarbeider godt, sier Anne Enger.

I årene som fulgte byttet Enger og Jakobsen rolle. Hun ble partileder, han parlamentarisk leder. Som leder for stortingsgruppa ble han sentral i oppbyggingen av sentrum som et selvstendig regjeringsalternativ, forteller Kjell Magne Bondevik, som hadde samme verv for Kristelig Folkeparti på denne tiden.

– Vi jobbet tett sammen og sørget for at medlemmene våre i komiteene samarbeidet tett om felles merknader til saker. Våren 1997 skrev vi felles merknader til det som den gang het regjeringens langtidsprogram. I praksis var det en politisk plattform. Vi trakk så inn Venstre og presenterte det som et program for en mulig regjering. På sommeren før stortingsvalget skrev vi et felles manifest, som Johan virkelig la sin sjel i, sier Bondevik.

Høsten samme år var Norges første rene sentrumsregjering et faktum.

LES OGSÅ: Boken som endret kirken, Ap og KrF

Vedum: – En brobygger

Alle Vårt Land har snakket med beskriver Johan J. Jakobsens som en lagspiller, både personlig og politisk:

– Han var pragmatisk. Veldig mange av forlikene som ble inngått på 1980-tallet og på begynnelsen av 1990-tallet hadde ham som sentral aktør og arkitekt, sier Anne Enger.

Dette var viktig for at Sp nådde ut med budskapet i kampen mot EU-medlemskap ved folkeavstemningen i 1994, mener både hun og dagens Sp-leder, Trygve Slagsvold Vedum.

– Ikke bare virket han samlende innad i partiet. Han hadde også en egen evne til å bygge broer til andre partier. Både i regjering og i opposisjon var han en mester i å forhandle og å finne løsninger. Løsninger som ga ham og Senterpartiet stor innflytelse i norsk politikk. Hans innsats og evne til å løfte andre var avgjørende for at det ble et klart nei til norsk EU-medlemskap i 1994.Mye av hans arbeid høster både landet og Senterpartiet fruktene av i dag, sier Vedum til NTB.

Han kaller Jakobsen «lun, jordnær og brennende opptatt av å snakke hele Norges sak»:

– Han hadde alltid et godt og uslitelig humør. Johan var en politiker som folk var glad i på tvers av politisk tilhørighet, sier Vedum til NTB.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter