Nyheter

Kristne vender seg bort fra diktator

Ledelsen i den koptiske kirken i Egypt er på godfot med president Abdel-Fattah al-Sisi, men koptere flest vender seg nå bort fra landets leder, ifølge demokratiforkjemper.

Bilde 1 av 2

Egypts tidligere hærsjef Abdel-Fattah al-Sisi ble tidligere denne måneden tatt i ed for sin andre periode som Egypts president.

Han sikret seg 97 prosent av stemmene ved valget i slutten av mars, men bare fire av ti egyptere avgav stemme i et sterkt kritikkverdig valg der det ikke var noen reelle motkandidater.

LES MER: Verre enn Russland-valg

Sisi styrer diktatur

– President Sisi styrer et diktatur. Han er ingen god leder for folket, og særlig ikke for de sårbare minoritetene. Regimet begår grove overgrep mot menneskerettighetene og knebler demokratiske rettigheter, sier den unge egyptiske menneskerettighetsforkjemperen Mina Thabet.

Han tilhører Egypts koptiske minoritet, som utgjør rundt 10 prosent av landets nær 100 millioner innbyggere. Kopterne er det største kristne samfunnet i Midtøsten og den største arabisktalende ikke-muslimske gruppen i verden.

– Et overveldende flertall av koptere jeg har spurt sier at de holdt seg hjemme ved dette valget. En av dem sa til meg: «Jeg stemte ivrig på Sisi ved valget i 2014, men ikke tale om at jeg ville gi ham min stemme denne gang», sier Thabet.

LES MER: Frykter for Egypts ateister

Kirkeleder støtter Sisi

Den koptiske pave Tawadros har entydig gitt sin støtte til Sisi siden han ledet militærkuppet i 2012, som styrtet Egypts første demokratisk valgte president, Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskapet.

Til gjengjeld har Sisi snakket varmt om kopterne og flere ganger besøkt deres katedral i Kairo ved kristne høytider.

– De to har en god relasjon, men det verken reflekterer eller vedrører livene til den jevne kopter. Verken religionsfrihet, sikkerhet eller levekår er blitt bedre under Sisi. Tvert imot er alt dette nå verre enn det var selv under Mubarak-styret, sier Thabet.

LES MER: Dødsdømt for kirketerror

Vold og terror mot kristne

Thabet påpeker at kristne er offer for utbredt sekterisk vold og trakassering, både fra ekstreme islamister og mange vanlige muslimer.

Terroranslag har rammet tallrike kirker og andre kristne mål, med godt over hundre terrordrepte koptere de siste par årene. Thabet kritiserer myndighetene for ensidig å prøve å slå ned islamistisk vold med våpenmakt, i stedet for en bredere strategi for å bedre levekår og endre intolerante holdninger.

– Kristne enkeltindivider angripes også jevnlig i landsbyer med muslimsk dominans, særlig i sør og i Sinai. Vi har tilfeller der husene til kristne blir satt fyr på, og der kristne med eiendom grunnløst blir mistenkt for å ville bygge en kirke der, og forsøkt fordrevet, sier Thabet.

LES MER: Svikter de kristne

Problematisk kirkebygging

Selv om det for første gang er kommet på plass en lov som skal regulere kirkebygging, mener Thabet den primært har gitt lovmessig legitimitet til en svært restriktiv praksis.

– Det er fortsatt en ekstremt vanskelig prosess å få bygget nye kirker, samtidig som vold, angrep og diskriminering av kristne får pågå mer eller mindre uten risiko for rettsforfølgelse og straff.

– Den jevne kopter har fått lite ut av kirkeledelsens tette bånd til presidenten?

– Ja, og etter min mening skal ikke kirken ta politisk stilling til støtte for den ene eller andre. Den skal være en religiøs og åndelig institusjon som skal jobbe for folkets beste og at de fritt kan få utøve sin tro, og samtidig si klart fra om diskriminering og urettferdighet i samfunnet.

LES MER: Salah hylles for spill og tro

Nyttig stemmekveg

Thabet mener Sisi og myndighetene kynisk oppvarter kirkeledelsen kun fordi de ser på kopterne som nyttig stemmekveg. Samtidig er han skuffet over at det internasjonale samfunn ikke tar mer aktivt avstand fra Sisis diktatur, som i høyeste grad også rammer den jevne muslim.

– Vestlige ledere ser ut til å være mye mer opptatt av å forhindre migranter fra Egypt og regionen, enn om å bidra til det egyptiske folk får et samfunn med demokratiske rettigheter, trosfrihet og repekt for minoriteter, sier Mina Thabet.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter