Nyheter

– Ernas tøffeste motstander

Anne Beathe Tvinnereim og kollega Ola Borten Moe har ofte vært uenige internt. – Det har blitt en tradisjon at jeg og Ola går i kampvotering mot hverandre, forteller hun.

Anne Beathe Tvinnereim er en av to nestledere i Senterpartiet. I dette intervjuet avslører hun både partilederens svake sider og innrømmer at hun og nestlederkollega Ola Borten Moe ofte har vært uenige.

– Hva er du mest fornøyd med å ha fått gjennom på Stortinget i vår?

– Den viktigste enkeltsaken for meg er at man fikk flertall for at Regjeringen ikke kan tvangssammenslå kommuner. Det var en viktig brems mot Regjeringens hypersentralisering. Jeg er glad for at vi har fått så mye styrke på Stortinget at Regjeringen må tenke seg om to ganger før de ruller ut nye, store sentraliseringsprosjekter.

– Hva blir høstens store saker?

– For oss blir det viktig å jobbe med å ta tilbake styringen over Helse-Norge. Helse-Norge må styres av politikere, ikke av helsebyråkrater. Vi er en knallhard motstander av dagens foretaksmodell og en markedsretning av sykehusene. I tillegg er det kjempeviktig å ta en omkamp for å sørge for at Finnmark og Troms består som egne fylker.

– Hvorfor har Senterpartiet noe å gjøre i norsk politikk?

– Vi er den tydeligste motkraften mot den blåblå regjeringa. Sp er det partiet man kan stole på i kampen mot sentralisering, økte forskjeller og en ukritisk EU-tilpasning.

– Nevn en sak som har gjort inntrykk på deg som vi har skrevet om i Vårt Land?

– En sak som Vårt Land har skrevet mye om og som har opptatt meg, er diskusjonen om omskjæring av guttebarn. For meg er det et angrep på trosfriheten å gå inn politisk for å begrense muligheten for at det mosaiske trossamfunn kan omskjære guttebarn på den åttende dagen etter fødsel. Jeg forstår at det er en sak mange minoriteter i Norge blir opprørt over. Det er lett å ta lettvinte standpunkt uten å ha satt seg inn i saken, men dette handler om religionsfrihet.

– Hva er hellig for deg?

– Det er overbevisningen om at alle mennesker er akkurat like mye verdt uansett hvem de er eller hvor de er født.

– Hvilken politisk motstander ville du helst tatt med på ferie?

– Ine Marie Eriksen Søreide fra Høyre. Da kunne vi mimret om gamle dager da vi var ubekymrede ungdomspolitikere. Hun er en real kunnskapspolitiker man kan ha reale diskusjoner med uten at det blir spetakkel. Jeg tror også hun har mange, gode kontakter ute i verden, så hun kunne foreslått gode reisemål.

– For 18 år siden vant du med tre stemmers overvekt en kampvotering mot Ola Borten Moe for å bli leder av Senterungdommen. Hvordan har det preget forholdet deres siden?

– Det har blitt en tradisjon at jeg og Ola går i kampvotering mot hverandre, så folk vet hvor de har oss. Vi er ofte uenige i enkeltsaker, men fortsatt medlem av det samme partiet fordi vi er enige om retningen Norge bør ta. Vi har stått i en del diskusjoner mot hverandre, men det må man tåle i et parti med ambisjoner om makt.

– Nevn en sak vi ikke ville trodd du hadde en mening om?

– Jeg har ikke jobbet mye med skolepolitikk, men evaluering av seksårsreformen har vært en kjepphest for meg. Vi har skapt så mange tapere og unger som ikke føler mestring i skolen fordi vi har presset inn tradisjonelle læringsmetoder for tidlig.

– Fortell noe vi ikke vet om partilederen din.

– Trygve er helt elendig på ordtak og ordspill. Han blander dem sammen, og det kan få en del morsomme konsekvenser. Det er en så permanent begrensning hos Trygve, at rådgiveren hans har laget en lang huskeliste med eksempler med ordtak han kan pugge for 
ettertiden.

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter