Nyheter

Veteran: Tøff tone kan skremme kjernevelgere

Folk flest har blitt mer positive til innvandring og Aps velgere er lite opptatt av temaet, viser statistikken. Likevel har Ap blitt tøffere i retorikken. Er det lurt?

Venstresiden må finne sammen med sentrumspartiene for å danne et bolverk mot høyrepopulismen vi ser ute i Europa. Den blåblå regjeringen med Sylvi Listhaug i spissen gjør Norge til et kaldere samfunn med mindre anstendighet.

Slik snakket Ap-leder Jonas Gahr Støre i fjorårets valgkamp.

Den endte som kjent i et sviende nederlag ved et stortingsvalg der innvandring for første gang var viktigste sak for velgerne.

Siden har pipa fått en annen lyd. Et migrasjonspolitisk utvalg ble satt ned og Masud Gharahkhani ble innvandrings- og integreringspolitisk talsperson. Han har markert seg med en tøffere retorikk. Plutselig kunne Ap vurdere asylmottak i tredjeland, mottakssentre i Afrika, revurdere dagens europeiske asylsystem og uttrykke frykt for at regjeringen med Venstres inntog ville bli for flyktningliberal.

Kanskje er det med slike ord Ap skal vinne velgerne tilbake?

LES OGSÅ: Prest: – Ap låner klær fra Frp

Liberale velgere

Vårt Land har sett på nøkkeltall fra Norsk Monitor og Valgundersøkelsen (se faktaboks). De sår tvil om en slik strategi:

Nordmenn blir stadig mindre kritiske til innvandring, viser Norsk Monitor. Andelen som stiller seg kritisk til muslimske trossamfunn og innvandreres bidrag til velferdsstaten har falt med omlag 20 prosentpoeng siden 1993. Ap-velgere er litt mer positive til innvandring enn snittet i befolkningen.

•Bare åtte prosent av Aps velgere ved stortingsvalget i 2017 hadde innvandring som viktigste sak, ifølge valgundersøkelsen. Ap og Sps velgere bryr seg minst av alle om innvandringssaken. I andre enden av skalaen finner vi Frp, Høyre og MDG.

Vårt Land har konfrontert flere Ap-profiler med tallene. De fleste viser til at det er flere syn i partiet om veien videre for Aps innvandrings- og integreringspolitikk. Den 1. oktober skal det migrasjonspolitiske utvalget foreslå ny politikk på feltet.

Samtidig har det i løpet av våren vært sterke reaksjoner fra store deler av partiet på Gharahkhanis utspill. Videre har flere av partiets største lokal- og fylkeslag har gått inn for en human linje.

LES OGSÅ: Gharahkani: – Frp styrer ikke vår politikk

Miste grunnfjell

Tidligere stortingsrepresentant for Ap, Grethe Fossum, frykter å miste deler av Aps grunnfjell dersom partiet legger seg på en strengere linje i flyktning- og integreringspolitikken.

– Min oppfatning er at mange av de trygge, gode Ap-velgerne vil være usikre på om de vil stemme i det hele tatt. Man vil miste kjernevelgere, sier Fossum.

Hun har vært sterkt kritisk til Gharahkhanis utspill og trekker paralleller til den innvandringskritiske dreiningen til Aps danske søsterparti hvor hun nå mener man kan finne høyrepopulister blant sosialdemokratene.

– Ap må ha Aps svar på politiske spørsmål, ikke svare som Frp-politikere, sier Fossum.

Selv sier den tidligere stortingsrepresentanten at hun er usikker på om hun vil stemme på eget parti ved neste valg.

– For meg er det helt uaktuelt å støtte et parti som vil opprette flyktningleirer i fattigere land og ikke ta imot kvoteflyktninger i et høyere antall i dag. Partiet har nå satt ned et migrasjonspolitisk utvalg, og det blir spennende å se hvordan behandlingen blir. Utfallet kommer til å bli avgjørende for meg med tanke på om jeg skal stemme eller ikke, sier Ap-veteranen.

LES OGSÅ: – Aps retningsvalg om innvandring kommer til å gjøre vondt

Må vurdere

Oslo Ap-leder Frode Jacobsen vil ikke gå inn på tallene, men mener det er viktig for partiet å vurdere politikken på feltet etter fjorårets valgfiasko.

– Det var mange som syntes vi ble for passive og lot Listhaug holde på slik hun gjorde. Samtidig er det et politikkområde som mange velgere synes er viktig, og vi ser hva som foregår i Sverige. Dermed må vi se på om politikken vår er riktig, sier Jacobsen.

Han tror imidlertid ikke partiets politikk vil gjennomgå store endringer.

– Aps innvandringspolitikk har ligget fast lenge, og det tror jeg dem også kommer til å gjøre fremover. Vi skal hverken konkurrere med Frp om å være strengest eller med andre partier om å være mest liberale, sier han.

HÅVARD NYHUS: «Sylvi Listhaug har like mye med politikk å gjøre som Melodi Grand Prix har med musikk å gjøre»

Ikke linjeskifte

AUF-leder Mani Hussaini sitter selv i det migrasjonspolitiske utvalget og er ikke overrasket over tallene fra Norsk monitor. Samtidig understreker han at partiet ikke skal skifte mening etter målinger.

– Vi må fremheve det positive ved asyl og innvandring, men også se på utfordringene. Så er vår oppgave å finne en ny, sosialdemokratisk politikk for å svare på utfordringene. Målet er et humant, rettferdig og bærekraftig asylsystem som kan stå seg over tid, sier Hussaini.

AUF-lederen avviser at Gharahkhanis utspill i løpet av våren representerer et linjeskifte i Aps asyl- og innvandringspolitikk og omtaler det heller som ulike forslag i en pågående debatt i partiet.

LES OGSÅ: – Listhaug vet hvilke knapper hun skal trykke på

Nødvendig

Tidligere talsperson på feltet, Stein Erik Lauvås, er uenig i at Ap har blitt tøffere i tonen etter valget. Han minner om hvor hardt ankomsttallene i 2015 rammet det norske og svenske mottakssystemet.

Dette gjør det nødvendig for Ap å gjennomgå politikken sin, ifølge Lauvås, som mener flere av utvalgsleder Gharahkhanis uttalelser er betimelige og tatt ut av kontekst i pressen:

– Med dagens store migrasjonsstrømmer, er vi nødt til å se på om systemet fungerer etter hensikten.

Tonen i valgkampen var en ganske annen enn i senere tid? Er det en god idé gitt det tallene viser?

– Vi skal verken kopiere høyresidens politikk eller retorikk, men diskutere dette ut fra vårt sosialdemokratiske verdisyn.

Han understreker at Ap alltid vil ta ansvar for mennesker i nød, men at politikken må være etterrettelig og bærekraftig.

LES OGSÅ: De rødgrønne angriper regjeringens kirkepolitikk

Innvandring mindre viktig

Stanley Wirak i Rogaland sier det er «overraskende» at så få som åtte prosent av fjorårets Ap-velgere nevnte innvandring som en viktig sak.

– Men jeg er ikke supersjokkert. Medlemmene ser på det større bildet. Ap har aldri vært et énsaksparti.

Hva tenker du om at Ap oppleves som tøffere i retorikken når tallene viser det de gjør?

Innvandring er en mindre viktig sak for mange, for folk ser at det fungerer greit. Da er det ikke nødvendig å sette saken på spissen. Alle må være bevisst hvilke ord de bruker. Vi skal tørre å ta debatten og Ap favner ulike syn, men jeg ville nok ikke brukt noen av de ordene som har blitt brukt i det siste.

Wirak sier fylkeslaget verken ser behov for å stramme til eller mykne opp:

– Vi skal være med på dugnaden i Europa for dem med beskyttelsesbehov, men får du avslag skal du ut. Det er neppe stemning i Ap for asylmottak i Afrika, selv om vi må tørre å se på om vi heller kan hjelpe flyktningene der de er.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter