Nyheter

Myrseth blir biskop etter jevnt valg

Kirkerådet valgte Jan Otto Myrseth over den lokale favoritten Kjetil Haga. Men seieren var knapp. – Myrseth er tydelig på at kirken ikke bare kan gjenta gårsdagen svar, sa Kirkerådslederen på pressekonferansen torsdag.

Torsdag formiddag fylles Tønsberg domkirke opp av sommerkledde mennesker. Utenfor kirkedørene høres måkeskrik. Mange av de tilstedeværende virker å kjenne hverandre godt. «Gratulerer med dagen!» sier de, og klemmer hverandre. I midten av det hele står Jan Otto Myrseth og smiler fra øre til øre.

Myrseth, som til nå har vært domprost i Bergen, skal overta stillingen som biskop i Tunsberg etter Per-Arne Dahl. Det vedtok Kirkerådet onsdag kveld. Torsdag formiddag arrangeres det pressekonferanse i Domkirken.

Jevnt

Seieren var knapp. Avstemningen ble svært jevn, også i Kirkerådet. Mens Myrseth vant med 8 stemmer, fikk Kjetil Haga 7 stemmer.

– Dette har vært et veldig vanskelig valg. Men stemningen har vært god, saklig og rolig hele tiden, forteller leder i Kirkerådet Kristin Gunleiksrud Raaum.

Mens Myrseth vant en knapp seier i bispemøtets avstemming, ble Haga innstilt som nummer én av Tunsberg bispedømmeråd, og i den lokale avstemningen.

– Den lokale avstemningen veier selvsagt tungt. Men denne gangen falt valget på Myrseth likevel. Alle de tre kandidatene var strålende. Jeg skulle gjerne utnevnt alle tre til biskop, sier Raaum.

Noen er skuffet

Lill Tone Grahl-Jacobsen er leder i Tunsberg bispedømmeråd, som innstilte Kjetil Haga på førsteplass.

– Haga hadde flest av de kvalitetene vi så etter hos en biskop og noen i bispedømmet kan nok være skuffet over Kirkerådets avgjørelse. Men nå er vi glade for det valget som er tatt og for å få Jan Otto Myrseth som biskop, sier hun.

LES KOMMENTAR: – Det å håpe at Myrseth legger prosten i skuffen

– Min far drev søndagsskole i 50 år. Men han ble også avbildet naken i en badestamp i lokalavisen da han ble kåret til «Årets skrønemester» i bygda. Det alvoret og den gleden vil jeg ta med meg, sier Jan Otto Myrseth. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix

Trosreise

I sin tale i Tønsberg domkirke denne torsdagsformiddagen, vektlegger Kirkerådsleder Raaum Myrseths erfaringsbredde.

– Jan Otto har hatt en fascinerende trosreise, som han forteller om med troverdighet. Han går i dialog med skrift og tradisjon, men er tydelig på at kirken ikke bare kan gjenta gårsdagens svar, og på at teologien må være kontekstuell, sier hun, og bruker spørsmålet om likekjønnet vigsel som eksempel.

– Jan Otto vil kjempe for at LHBT-personer skal kunne leve sin kjærlighet fullt ut. Samtidig har han erfaring fra ulike ståsteder i dette spørsmålet, og har derfor en troverdighet i hele bredden av kirken, sier Raaum, før hun gir ordet til preses Helga Byfuglien.

Byfuglien karakteriserer Myrseth som et livsglad menneske.

– Det har jeg blant annet sett når jeg har møtt deg på Brann-kamp, sier hun, til latter fra salen.

Byfuglien mener Myrseths erfaring fra karismatiske ungdomsmiljøer vil være en kjemperessurs i bispekollegiet.

– Han vet hvordan det er å være en begeistret ungdom, og vil ikke nedskrive betydningen av det engasjementet. Samtidig hviler han i troen, kirken og liturgien. Den trosreisen og modningsfortellingen kan lære oss mye, sier hun.

LES MER: Kirkerådet frykter historieløst religionsfag

Skrønemaker

Deretter er det påtroppende biskop Myrseths egen tur.

– Jeg kjenner godt til mange ulike former for spiritualitet i Norge i dag. Den norske kirke har en skatt å formidle i en tid der folk søker etter identiteten sin gjennom det de får til, sier han.

Myrseth trekker frem sin far som et forbilde for sin gjerning.

– Min far drev søndagsskole i 50 år. Men han ble også avbildet halvnaken i en badestamp i lokalavisen da han ble kåret til «Årets skrønemester» i bygda. Det alvoret og den gleden vil jeg ta med meg, sier han.

LES MER: – Vi må bevare den hellige uroen, sier Jan Otto Myrseth

Myrseth er glad og takknemlig over tilsettingen.

– Jeg føler på en fantastisk miks av glede, lettelse og overveldelse. Jeg visste at dette valget var helt åpent, og har vært veldig spent.

Nå ligger noen måneder med forberedelser foran ham, før han vigsles til biskop 23. september i Tønsberg domkirke.

– Så vil jeg bli kjent med medarbeiderne og presentere meg for menighetene. Det er ungdomsår i Tunsberg bispedømme 2018-2019, og det gleder jeg meg til å være med på, sier Myrseth.

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter