Nyheter

Budsjettfred med KrF – millioner til hjertesaker

KrF-glede over ekstramillioner til russatsing, barnehager og nødhjelpskriser. Budsjettenighet med blågrønne lenge før tidsfrist.

Først kom bekreftelsen på at KrF fikk feid ut «dødsgebyret» fra Solberg-regjeringens budsjett. Få timer etterpå kom nyheten om at enighet om regjeringens reviderte budsjettløsning var i boks.

– Vi har fått viktige gjennomslag for våre hjertesaker, sier KrFs finanstalsmann, Kjell Ingolf Ropstad etter at enigheten ble landet.

Det var like etter klokken 17.00 torsdag – mange timer før fristen klokken 10.00 dagen etter. Innholdet i budsjettavtalen ble presentert på en pressekonferanse noen timer senere.

Der lot både Ropstad, Venstres Abid Q. Raja, Frps Helge André Njåstad og Høyres Henrik Aasheim seg avbilde – med stor tilfredshet. Vel en kvart milliard kroner er flyttet på sammenlignet med Solberg-regjeringens opprinnelige forslag.

– Vi er spesielt glade for at vi fikk gjennomslag for å finansiere bemanningsnormen i barnehager for høsten 2018. KrFs lærernorm er også fullfinansiert, sier Ropstad.

LES OGSÅ: Budsjett klart – dødsgebyr avlivet

Avgift ble historie

Satsingen er den aller største i KrFs seiersrekke – og koster 100 millioner kroner.

– Dessuten er vi veldig godt fornøyd med at vi gjør en avgift til historie – før den er innført, fortsatte Ropstad under pressemøtet.

Da siktet han til at KrF får stoppet regjeringens svært upopulære forslag om å innføre et gebyr på 1.130 kroner på utstedelse av skifteattest. Ordningen fikk raskt tilnavnet «dødsgebyret».

– Når fikk dere gjennomslag for å skrote gebyret: Stilte dere ultimatum om dette for i det hele tatt å forhandle?

– Jeg var tidlig veldig tydelig på at det å fjerne gebyret ville være til god hjelp for regjeringspartiene selv: Å få stoppet saken alt nå. Det å finne penger til dette, skulle KrF gjerne være med på, svarer Ropstad.

Frp avslører: Upopulært dødsgebyr

Frps finanstalsmann, Helge André Njåstad, avslører nå at gebyret har vært svært upopulært i partiets egne rekker.

– Dødsgebyret har vi aldri likt. Etter at vi fjernet arveavgiften, så var det jo irriterende at vår egen regjering foreslo dette. Frps stortingsgruppe er veldig glad for at gebyret nå blir borte.

Gjennom omprioriteringer i bistandsbudsjettet, får KrF også hentet frem 50 millioner kroner til økt nødhjelp.

– Regjeringen kan nå yte mer til de glemte katastrofene i Jemen og Kongo, uttaler Ropstad.

LES OGSÅ: Ny gallup: Sp stiger – og vil hente mer fra Frp

Øl fikk passere

KrF fikk ikke stoppet regjeringens avgiftslettelser for ølbransjen: Kutt i avgifter for mikrobryggerier.

– Var det egentlig helt greit for KrF å la denne lettelsen til ølbransjen passere?

– 15 millioner er jo ikke den største avgiftslettelsen KrF har gått med på. Dessuten er produktene det dreier seg om drikkevarer som er ganske dyre og konsumet ikke er stort. Men vi skjønte jo at denne saken var viktig for regjeringspartiene, mens det var andre saker som var viktige for KrF, svarer Ropstad.

Alle småmillionene

Avtalen byr også denne gangen på en serie «småmillioner» til saker på KrFs hjertefelt. Eksempelvis blir det én million ekstra til et pårørendesenter i Stavanger, én million til et bymisjonsprosjekt i Trondheim og et lignende beløp til et freds- og menneskerettighetssenter i Kristiansand.

KrF fikk fintet inn en bevilgning på 20 ekstra-millioner for å styrke avrusningskapasiteten i Helse Sør-Øst. Det gir håp for Borgestadklinikken som Blå Kors driver.

– Vi er svært glade for at det nå blir rom for å lyse ut et nytt anbud som kan bidra til at Borgestadklinikken i Skien kan opprettholde dagens drift. Denne bevilgningen er spesielt viktig, sier Ropstad.

LES OGSÅ: Pene politikere vinner valg

KrF – mot de andre

For første gang har KrF forhandlet alene – mot regjeringen. Etter at Venstre gikk inn i Solberg-regjering har KrF møtt dem som motpart.

– Denne gang har Venstre vært limet, sa Raja under pressemøtet:

– Forhandlingene har gått svært bra. At Venstre – som tidligere forhandlet sammen med KrF – har sittet på den andre siden har bidratt til å se KrF. Invitasjonen til KrF om å bli med i regjeringen står ved lag, sier han.

Sukker-utredning

Avtalen viser ellers at:

• Sukkeravgiften består. Men regjeringen skal utrede om avgiften kan differensieres etter sukkerinnhold.

• Pensjonister som ønsker det, skal få tilsendt pensjonsslippen i posten.

• Avstanden til nærmeste passkontor skal ikke være 60 minutter – slik regjeringen foreslår – men maksimalt 45 minutter.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter